Καβαλάρης στις λαϊκές κιθάρες

Έχω δει σε κάποια παλιά κιθαρόνια ( ένα εκ ων οποίων είναι και δικό μου ) ο καβαλάρης του καπακιού να είναι βιδωμένος με δύο βίδες ( οι βίδες βέβαια δεν φαίνονται πάνω στον καβαλάρη αφού έχουν από πάνω τους περλέ ή άλλου τύπου στογγυλή, σαν τσαμπουκά πάστα )και κάτω από το καπάκι στο σημείο που βρίσκεται ο καβαλάρης να υπάρχει ένα μικρό πηχάκι. Αυτό ήταν κατασκευαστική τεχνική ( που γινόταν από την αρχή σε αυτές τις μικρές κιθάρες για να αντέχει ο καβαλάρης τις πιέσεις ) τα παλαιότερα χρόνια ή απλά ξεκολούσε ίσως εύκολα ο καβαλάρης και με αυτόν τον τρόπο τον έδεναν πάνω στο καπάκι για τα καλά? Επηρεάζει αρνητικά η εν λόγω τεχνική το ηχόχρωμα του οργάνου? Άλλη μία ερώτηση αφορά τον τύπο του καβαλάρη στις λαϊκές κιθάρες. Έχω δει με κουμπιά σαν αυτά που έχουν οι ακουστικές αλλά και με καβαλάρη σαν αυτόν που έχουν οι κλασσικές κιθάρες. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που μπαίνει είτε ο ένας είτε ο άλλος ή απλά είναι το προσωπικό γούστο του κάθε μάστορα?

θα μπορουσες να παραθεσεις καμια φωτο συνολικη της κιθαρας που αναφερεις ωστε να εχουμε μια οπτικη καλυτερη της καταστασης που μας περιγραφεις?

Αγαπητέ Κώστα,
την τεχνική της ενίσχυσης του καβαλάρη από μέσα την εφάρμοσα αναγκαστικά στην Απαρτιάν μου, όταν ένα ωραίο πρωί βρήκα τον καβαλάρη να έχει 100% ξεκολλήσει απ’το καπάκι. Ευτυχώς, δεν άφησε ζημιά στο καπάκι.
Η κιθάρα λοιπόν επισκευάστηκε (από super μάστορα κιθάρας) και μπήκε ενίσχυση, με τον τρόπο που αναφέρεις (βίδες πέρλες κτλ). Θέλω να καταλήξω ότι δεν είδα ΚΑΜΙΑ διαφορά στον ήχο απολύτως. Κι απλά ότι αισθάνομαι πολύ πιο σίγουρος :088:

Φίλε Δημήτρη sorry αλλά προς το παρόν δεν έχω τα τεχνικά μέσα για να παραθέσω φωτό. Πάντως δεν θυμάμαι που ακριβώς αλλά είχα δει μία φωτό του Καζαντζίδη που κρατούσε μια πολύ ωραία κατ’ εμέ λαϊκή κιθάρα στην οποία διακρίνονταν τα στρογγυλλά πάνω στον καβαλάρη και μάλλον είχε εφαρμοστεί η τεχνική που περιγράφω παραπάνω. Μπάμπη το θυμάμαι που μου είχες πει για αυτήν την επισκευή αλλά δεν θυμόμουνα ότι έγινε με αυτόν τον τρόπο. Πολύ θετικό πάντως το ότι δεν επιρεάστηκε το ηχόχρωμα του οργάνου σου! Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου!

babis μπορεις να στειλεις στοιχεια και διευθυνση του μαστορα που σου εφτιξε την κιθαρα να σεταρει και την δικια μου;;

Την επισκευή μου την έκανε ο JIMMY ο οποίος είναι στην Χαρ. Τρικούπη απέναντι από το ΠΑΣΟΚ (μαγαζι με μεταλλική βιτρίνα νομίζω λέγεται JIMMYS ROCK STUFF)…

Τον ξερω .μου ειχε αλλαξει ταστα σε μια ηλεκτρικη πριν χρονια .καλη δουλεια ειχε κανει ,ευχαριστω νασαι καλα … με την κανταδορικη του απαρτιαν θα κανει δουλεια΄;


Από Συντονιστή: Παίδες αυτά μπορούν να ειπωθούν και με προσωπικά μηνύματα. Ευχαριστώ.