Καίγομαι Καίγομαι, Ξαρχάκου

ας πούμε το τσάμικο του χατζιδάκι είναι ξεκάθαρα τσάμικο (ρυθμικά τουλάχιστον). το “ήτανε μια φορά” έχει απλά ένα άρπισμα, δεν είδα κάπου τον ρυθμό του τσάμικου.

Άθελά σου, μου θύμησες έναν παλιό πληκτρά στην Αμερική, που συνήθιζε να γκρινιάζει για κομμάτια τύπου Ρόζας, κατηγορώντας τους συνθέτες για αντι-συναδελφική συμπεριφορά.
Διότι “χωρίς σοβαρό λόγο, μας δυσκολεύουν να δουλεύουμε το drum machine στις δουλειές!” :smiley:

(Προφανώς έχετε διαφορετική αφετηρία βέβαια και εγώ αστειεύομαι λίγο :blush:)

3 «Μου αρέσει»

μωρέ δίκιο είχε κι αυτός…

Ειναι σωστά γραμμένα τα κομμάτια; Ήθελα 1-2 κομμάτια που δεν τα έβρισκα πουθενά να κοιτούσα νακα να αγοράσω την παρτιτούρα εαν υπερχει αλλά δεν ήμουν σίγουρος κατά πόσο θα είναι αυτό που περιμένω να δω. Επίσης γράφει την πρωτότυπη εκτέλεση ή βαζει έξτρα νοτες;

Δεν ξέρω. Με αφορμή την παρούσα συζήτηση γκούγκλαρα «Καίγομαι Ξαρχάκος παρτιτούρα», και ανέφερα το πρώτο που βρήκα. Ο Νάκας δεν προσφέρει τζάμπα προεπισκόπηση, επομένως δεν την είδα και δεν ξέρω αν είναι σωστή. Αλλά προκειμένου για πασίγνωστα κομμάτια ζώντος συνθέτη, πολύ πιθανόν να κυκοφορούν και παρτιτούρες επιμελημένες από τον ίδιο τον Ξαρχάκο (στον e-Νάκα ή αλλού).

Επίσης, πολλοί στο ΥΤ ηχογραφούν κομάτια και στο βίντεο σού δείχνουν την παρτιτούρα. Αν υπάρχει τέτοιο για το Καίγομαι, είναι πολύ εύκολο να συγκρίνεις με το ορίτζιναλ (ιδίως τώρα που ο gus μας αποκάλυψε και το κόλπο με το μέτρο). Άλλωστε και με του Νάκα την παρτιτούρα μπορείς να διαπιστώσεις, ακούγοντας και διαβάζοντας, αν είναι σωστή.

Το μόνο βίντεο για το συγκεκριμένο τραγούδι που έχω βρει είναι το παρακάτω:

Όχι δεν ρωτάω για το συγκεκριμένο κομμάτι, από τα παλιά έψαχνα και δεν έβρισκα. Απλά έκανα την ερώτηση με αφορμή το ότι αναφέρθηκε ο Νάκας και οι παρτιτουρες.
(Αλλά μην ξεφύγουμε παραπάνω από το θέμα του νήματος, όλο καψονια περνάει ο Χρήστος τις τελευταίες μέρες :stuck_out_tongue: )

1 «Μου αρέσει»

Ό,τι πρέπει για να λύσει κανείς ζητήματα ρυθμού. :frowning:

ό,τι πρέπει για να αποκτήσει κανείς προβλήματα στο παίξιμο…

1 «Μου αρέσει»

Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει μια δυσκολία, που είναι πολύ φυσικό να την έχει ο καθένας: άμα παίζει και ταυτόχρονα εκφωνεί τις νότες, καθυστερεί μέχρι να τις θυμηθεί. Ανθρώπινο.

Αλλά δε βγαίνεις να κάνεις μάθημα με άρρυθμο παίξιμο! Κάνεις πρώτα μερικές πρόβες, μαθαίνοντας το «ντο-ρε-μι-φα…» σαν αυτοί να ήταν οι στίχοι του τραγουδιού. Αλλιώς άσ’ το, δεν πειράζει: τη βλέπω την ταστιέρα σου, βλέπω πού πατάς, δε μου κάνει διαφορά είτε ξέρω είτε δεν ξέρω πώς λέγεται η νότα. Ο ρυθμός με νοιάζει πιο πολύ.

Δεύτερον, δεν κάνεις μάθημα το Καίγομαι χωρίς να αναφερθείς σ’ αυτό το ρημαδοζήτημα του μέτρου.

Τρίτον: δε νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι η μελωδία. (Καλά, εδώ μπορεί και να κάνω εγώ λάθος.)

1 «Μου αρέσει»

Ε, είπε ο άνθρωπος: Καλή συνέχεια! και εκεί, στη συνέχεια, ας συνειδητοποιήσετε ότι το κομμάτι έχει ρυθμικές ιδιαιτερότητες και ας τις τακτοποιήσετε! Τι διάλο, μουσικοί δεν θέλετε να μου γίνετε;

(φυσικά συμφωνώ απόλυτα και με τους δυό σας…)

2 «Μου αρέσει»

και γιατι αντι να ειναι 2\4 η 4\4 να μην ειναι 1\4 ?

Αυτές οι ηλεκτρονικές παρτιτούρες του Νάκα νομίζω είναι από το Real Book οπότε είναι μόνο μελωδία, το πολύ πολύ διφωνία και συγχορδίες. Φαίνονται δείγματα στην ιστοσελίδα.

Αδικαιολόγητοι γιατί τα πρώτα 6 δευτερόλεπτα είναι 2 μέτρα μόνη της η ρυθμική κιθάρα, για όποιον θέλει να το μάθει. Επίσης είναι από την ηρωική εποχή της στερεοφωνίας, η κιθάρα και το μπουζούκι στο ένα κανάλι και ο Ξυλούρης α καπέλα στο άλλο μέχρι να μπει η δεύτερη κιθάρα (και πιο μετά το μαντολίνο).