Ιορδάνης Τσομίδης (Jordan)

Ειναι αρκετο καιρο ανεβασμενο, μιλησα με τον Simon και απ οτι μου ειπε εχει κι αλλο βιντεο απο εκεινη την βραδια, του ειχα πει να το ανεβασει, και τον ενοχλησα ξανα προσφατα. Βαλτε ενα χερακι και εσεις στειλτε μηνυματα να τον πριξουμε να ανεβασει και τα υπολοιπα χαχαχαχα!!!

.jpg

Βρυξέλλες 2001, Φόρος τιμής στην πατρίδα της αγαπημένης ξανθιάς Stella Artois…

1 Μαρτίου 2011

Κοιτάξτε τι βρηκα…!!

Πραγματικά η πιο μάγκικη πενιά…!!! Πενιά γεμάτη νόημα…!!! Γεια σου Jordan…

υπερφυσικός ταξιμιτζής!
όσοι είχαν τη τύχη να τον ακούσουν τη 10ετια του '80 το ξέρουν καλά!
φανταστήτε έναν Τζόρνταν ηλικίας 50 ετών με διάθεση για παίξιμο και διάρκεια, κάτι που δυστυχώς δεν είχε στη τελευταία του περίοδο…
ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ!!!

Εγω δυστηχώς δεν τον γνώρισα γιατι δεν τον πρόλαβα ( ημουν 9 χρονών οταν πέθανε) Αλλα απο τα λιγοστά βίντεο που έχω δει και απο περιγραφές απο ανθρώπους που τον είχαν γνωρίσει καταλαβαίνω οτι ηταν μεγάλη μορφή…!!

Μια που δηλώνεις θαυμαστής του και μάλιστα από τους θερμούς, σου προτείνω αν θέλεις
να γίνεις μέλος στο “Τζόρνταν Κλαμπ”, που ιδρύθηκε γι αυτό τον σκοπό …

Ρίξε αν θέλεις μια ματιά εδώ … http://www.rembetiko.gr/forums/group.php?groupid=8

Είμαι ήδη μέλος…

Ο Ιορδανης ηταν καλεσμενος στην βαφτιση μου λογο του νονου μου του Λαινακη που ηταν καλοι φιλοι και μαλιστα ο Jordan ειχε χαρισει το μπουζουκι του στον γιο του τον Λεωνιδα Λαινακη που ειναι τωρα γνωστος μουσικος …
Παραθετω και ενα βιντεο με τον Λεωνιδα οπου παιζει με το μπουζουκι του Jordan…

Εκτός από το παίξιμο και την φωνή του τραγουδιστή μου έχει κάνει εντύπωση ο ήχος του μπουζουκιού.
Τίνος κατασκευή είναι;
Οι φιγούρες μου θυμίζουν Ζοζέφ.

Τόσο οι φιγούρες όσο και το καράολο φωνάζουν ότι είναι Ζοζέφ! Μέσα στο σκάφος δεν φαίνεται καμιά ταμπέλα!

Πρέπει η ταμπέλα να είχε καταστραφεί σε παλιά επισκευή, γιατί το σκάφος είχε αρκετά άσχημα σπασίματα.
Το άλλο του μπουζούκι, με φιγούρα γοργόνα και ψάρια (την ίδια είχε και το μπουζούκι του δάσκαλού μου, του Θανάση Μπάστα ), απ`ότι θυμάμαι, μου είχε πει ότι ήταν του Τσακιριάν. Και τα δύο είχαν κλίμακα 70 εκ.

Όσο για τον ήχο, είναι φυσικό να είναι εντυπωσιακός και γλυκός, αφού παίζει ο Λεωνίδας Λαϊνάκης, που έχει το πιό κοντινό, σε ύφος και ήχο, παίξιμο με αυτό του Ιορδάνη που έχω ακούσει ! Ο δε Ιορδάνης, είχε τη μοναδική ικανότητα να βγάζει όμορφο ήχο και από το χειρότερο όργανο…

Λιγο ασχετο αλλα κ ο Λεωνιδας “κακος” οργανοπαιχτης…Ακουμπαει στο καπακι…Τστστστστς!Ειναι πραγματα αυτα?χαχαχχαχαχα…Πολυ καλο μπουζουκι,πολυ καλος παιχτης κ ο φιλος που τραγουδαει με πολυ ωραια χρωμα η φωνη του.

Νομίζω οτι ο Ιορδάνης δεν είχε Ζοζέφ αλλά Παναγή ή Λαζαρίδη. Οι περισσότεροι που έπαιζαν Αμερική στη δεκαετία του 50 είχαν τρίχορδα του Παναγή. Τώρα αυτό που παίζει ο Λεωνίδας νομίζω είναι Παναγής. Αλλά ο Νίκος ο Φρονιμόπουλος θα θυμάται ίσως καλύτερα…
Επί τη ευκαιρία, χθές μου στείλανε μια φωτογραφία που ανέβασε στο facebook ο Δημήτρης ο Οικονομάκης. Ο Δημήτρης έπαιζε κιθάρα στο ταξίμι την περίοδο 1983 - 84 νομίζω με τον Ιορδάνη και τον τούρκο βιολιστή Σενίχ και όπως μου έχει πει, είχε δεινοπαθήσει με τον Τζόρνταν που δεν ήταν ευχαριστημένος ποτέ με την κιθάρα που έπαιζε, παρόλο που ήταν (και είναι πολύ) μορφωμένος μουσικός αλλά της κλασικής.
Αυτή η φωτογραφία είναι κατά μια έννοια ιστορική γιατί πολλοί από μας, οι παλιότεροι, ακριβώς έτσι γνώρισαν τον Ιορδάνη και μάλιστα εγώ ήταν η ακριβώς η πρώτη εικόνα του Ιορδάνη που έκτοτε έχω πάντα στο μυαλό μου, όταν σηκώθηκα από το άλλο δωματιάκι που τρώγαμε (ναι! είχε μεζέδες τότε) για να δω “τι” ήταν αυτό που άρχισε να παίζει ξαφνικά κατά τις 12.15 και δεν ήταν κασσέτα…Κι αυτό το άσπρο πουλόβερ με το μωβ σακκάκι από πάνω…Υπέροχα

Ελπίζω ότι την ανέβασα σωστά

το μπουζουκι που εχει ο Λεωνιδας ειναι Ζοζεφ και αυτο που επαιζε στα τελευταια του χρονια ηταν Τσακιριαν Οννικ

Κιο Ιορδάνης ήταν εξίσου «κακός» οργανοπαίχτης! Όταν βλέπω το δεξί χέρι του Λεωνίδα, θυμάμαι το χέρι του Ιορδάνη που κρατούσε την πένα μ`αυτό ακροβώς τον τρόπο…

Πολύ συγκινήθηκα με τη φωτογραφία από το Ταξίμι…να σας πω λοιπόν μια ιστορία (ίσως τη θυμάται και ο Άλκης).

Αυτή περίπου την εποχή της φωτογραφίας, είναι μια καθημερινή που έχει κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα, Ο κόσμος στο Ταξίμι πολύ λίγος,
Παίζουν γύρω από το τραπεζάκι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, γιατι τότε δεν υπήρχε ακόμη πάλκο. ο Ιορδάνης, ο Οικονομάκης. ο Άλκης και δε θυμάμαι αν ήταν και άλλος, ίσως ο Στέλιος ο Φανός. Κάθομαι και γω στην παρέα.

Παίζει ο Ιορδάνης κάποιο γρήγορα Σέρβικο, νομίζω το Πολίτικο. Είναι όπως στη φωτογραφία, με την πλάτη στον τοίχο. Ο Άλκης με τον μπαγλαμά, απέναντι. Ξάφνου κάνει την εμφάνισή της μια…κατσαρίδα, που σουλατσάρει στον τοίχο, πίσω από τον Ιορδάνη! Τη βλέπει ο Άλκης, που είναι απέναντι.
«Ιορδάνη, κοίτα στον τοίχο, πίσω σου!»
Γυρνάει ο Ιορδάνης και βλέπει την κατσαρίδα.
«Α…κατσαρίδα ! Τώρα , αυτή μας βλέπει εδώ να παίζουμε και θα λέει…»
Και φτιάχνει μια ολόκληρη ιστορία που διηγείται, για το πως σκέφτεται η κατσαρίδα που τους βλέπει να παίζουν…ενώ ταυτόχρονα το χασαποσέρβικο πάει σφαίρα !!!

Επειδή έχω δεί το όργανο η ταμπέλα γράφει απλα Ιορδάνης Τσομίδης. Οσο για το τινος οργανοποιού είναι, νομίζω οτι είναι ζοζέφ με καποια επισκευή απο Παναγή…

Να προσθέσω και εγώ ένα

πολύ γέλιο Νίκο! Οι δε γκριμάτσες του ήταν το κάτι άλλο! Κάθε φορά που θυμάμαι αυτό το συμβάν κάνω κοιλιακούς απ’ το γέλιο!:019:

Στην αρχή του συγκεκριμένου βίντεο, ο Σπύρος Παπαδόπουλος λέει στον Ιορδάνη: <<Μας τα’πες μιλητά, πες τα μας και τραγουδιστά>>. Ξέρει κανείς πού μπορούμε να βρούμε το υπόλοιπο της εκπομπής να ακούσουμε αυτό το <<μιλητά>>;

Ιάσωνα δεν θα δεις τίποτα. Εκείνο το βράδυ τον Ιορδάνη τον είχαν στην απ΄έξω. Μίλησε για περίπου δύο λεπτά για την ζωή του σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του έκανε ο Παπαδόπουλος. Τίποτε άλλο.

Καλησπέρα,

Έχει ανέβει στι διαδίκτυο κάτι σχετικό με αυτό που αναφέρετε???