Θέλω να μάθω μπουζούκι

Είμαι 33 ετών και από πιτσιρικάς μου άρεσε το μπουζούκι και ήθελα να μάθω να παίζω.
Η ιστορία έχει ως εξής: πιτσιρίκος είχα ξεκινήσει και έκανα 2 χρόνια θεωρία μουσικής, τον δεύτερο με μια μελόντικα και την τρίτη χρονιά για κανένα 10μηνο μάθαινα τρομπέτα. Μην ρωτάτε τι και πως, η τρομπέτα από τις άλλες επιλογές που είχα μου άρεσε. Μπουζούκι δεν έπιασα ποτέ μου και γενικά κανένα έγχορδο.

Μετά δεν ξανασχολήθηκα και έχω να πιάσω μουσικό όργανο στα χέρια μου καμιά 20ετια. Κάλιο αργά παρά ποτέ λένε, οπότε σκέφτομαι το καλοκαιράκι που θα είμαι και πιο χαλαρός να πάρω ένα μπουζούκι φτηνό - μέχρι 350 ευρώ - και να ξεκινήσω να μαθαίνω.

Ακούω προτάσεις και για το μπουζούκι, αφού άλλωστε δεν ξέρω να διαλέγω όργανο, αλλά για το πως θα μάθω. Μην μου πείτε δάσκαλο, όχι γιατί είμαι αρνητικός, το αντίθετο, αλλά από Σεπτέμβρη θα τον παρατήσω. Έχω εκτός της δουλειάς και μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Σκεφτόμουν με κανένα βιβλίο κτλ, αλλά είπαμε σκεφτόμουν. Ακούω προτάσεις από εμπειρότερους.

καλημερα
Ευχομαι το καλύτερο…
Κοιτα για κανενα μεταχειρισμένο γιατί με τα χρηματα αυτα δυσκολα θα βρεις κατι αξιολογο. Οχι για τον ηχο, αλλα για τα χερια σου κυριως… Μην είναι κουτσουρο…

Για μαθηματα, βιβλίο δε ξερω καποιο. Κοιτα ομως σε youtube. Θα βρεις αρκετα πραγματακια. Απλα προσεχε να είναι απο αξιόλογη πηγη… Παντως εστω και να τον παρατησεις τον δασκαλο , αυτοι οι λίγοι μήνες νομίζω ότι χρειάζονται. Αν μαθεις κατι στραβά (κυρίως στην πενα) δυσκολα διορθώνεται…

καλημερα και απο μενα…
ωπος πολυ σωστα ειπε και ο φιλος georgalasg στο youtube υπαρχουν καταπληκτικες ασκησεις για τα δαχτυλα και την πεννα που μας χαριζει απλοχερα ο στεργιου, ειναι ωμος αρκετα χρονοβορες αλλα θα δεις σημαντικη βελτιωση στα χερια σου: http://www.youtube.com/watch?v=914XXsv1Uvo&feature=related

αλλωστε το μπουζουκι απαιτει τεραστια υπομονη και να μην απογοητευεσαι ποτε !!!
καλη επιτιχια…

Φιλαράκι,καλως όρισες!
Κατα την ταπεινή μου άποψη να πας σε δάσκαλο,για να μάθεις σωστά όπως είπε και ο georgalasg.
Ασε που οτι μαθεις απο μόνος σου σε ένα χρονο θα το μάθεις σε δυό μήνες με το δάσκαλο.Αρα λιγότερες πιθανότητες να απογοητευθείς και να τα παρατήσεις.

Ο γράφων-δυστυχώς-δεν πήγε ποτε σε δάσκαλο!

μην εισαι απολυτος lixouriotis σε δασκαλο παω εδω και τεσσερα χρονια και συνεχιζω ακομη…
και μενα η αποψη μου ειναι για να μαθεις σωστα το οργανο χρειαζετε ενας δασκαλος, αλλα αν διαβασες σωστα το πρωτο post το ξεκοψε εξ’ αρχης λογω υποχρεωσεων. Η δευτερη λοιπον καλυτερη κινηση ειναι να μαθει 2-3 ασκησεις για πεννα, χερι και αντοχη και αργοτερα ας συνεχισει με ενα καλο βιβλιο για να μαθει και καποιους δρομους (πολυ απλα οπως τους γραφουν σε μια θεση).
Οσο για την απογοητευσει ισχυει σε ολα σχεδον τα οργανα αλλα εκει φαινετε η αγαπη και το μερακι, γιατι αν ηταν ευκολο θα ειμαστε ολοι καραντινιδες…
εσυ πας σε δασκαλο? αν ναι επρεπε να τα ξερεις αυτα…

Απλα ξαναδιαβαζω το αρχικό ποστ και σκεφτομαι οτι αν δεν υπαρχει χρόνος (πχ 1 ωρα τη βδομαδα) για το δασκαλο πως θα υπαρχει χρόνος για να προπονεισαι; Φαντάζομαι καταλαβαινεις οτι για να μαθεις θα πρεπει να παιζεις καθημερινα και ισως αρκετα… ετσι; :089:

Εγώ έχω να πω ότι η αγάπη για το όργανο είναι ανάγκη. Μπορείς να έχεις χίλιες δυο υποχρεώσεις. Αν πραγματικά έχεις ανάγκη την επαφή με το όργανο το χρόνο τον βρίσκεις.

Είναι λαχτάρα. Αν δεν το έχεις, δεν έχει νόημα είτε σε δάσκαλο είτε μόνος σου γιατί κάποια στιγμή θα το παρατήσεις λόγω υποχρεώσεων.
Επομένως αυτό που έχω να πω είναι να αγοράσει ένα αξιοπρεπές μαθητικό μπουζούκι κι αν η αγάπη τραβήξει ο δάσκαλος θα έρθει μόνος του. Γιατί όπως πολύ σωστά είπε ο lixouriotis o σεβασμός για το χρόνο σου είναι τελικά αυτό που σε σπρώχνει στο δάσκαλο από τι στιγμή που ασχολείσαι. Γιατί μόνος, όχι μόνο κάνεις περισσότερη ώρα για να μάθεις κάτι αλλά συνήθως το μαθαίνεις και λάθος.

Καλές αποφάσεις garvanit!

Γεια σας παιδιά και καλώς σας βρήκα. Και εγώ όπως ο φίλος που άνοιξε το θρεντ θέλω να μάθω. Από πιτσιρίκι ήταν ο καημός μου αλλά δεν έκατσε ποτέ δυστυχώς.

Πέρναγα έξω από ένα μαγαζί τώρα στα γεράματα (32 χρονών) και είδα έναν μπαγλαμά, δεν μπόρεσα να μην τον πάρω. Έχω ξεκινήσει μόνος μου όσο μπορώ και όσο έχω χρόνο, αλλά δυστυχώς ζω εξωτερικό και είναι δύσκολο να βρω δάσκαλο. Θα το ψάξω πάντως μιας και όλοι λέτε ότι είναι σημαντικό να μάθει κάποιος κάποια πράγματα σωστά από την αρχή.

Επίσης, ψάχνω μπουζούκι τρίχορδο για να αρχίσω και μπουζούκι. Αλλά επειδή τώρα θα αρχίσω και δεν ξέρω ούτε τι ήχος/στιλ θα μου αρέσει αργότερα ούτε πόσο θα μπορέσω να ασχοληθώ, ψάχνω κανένα μεταχειρισμένο για αρχή. Μου φαίνεται και ασέβεια να σας πω την αλήθεια να πάρω όργανο κορυφή και να μην μπορώ να το παίξω (σαν να πάρεις Φεράρι και να σου σβήνει στα φανάρια ένα πράγμα :slight_smile: ). Καλύτερα λίγο πιο παλιό αξιοπρεπές παρά καινούριο μάπα πιστεύω. Τι λέτε εσείς; Και επίσης, έχει κανείς ιδέα που μπορώ να ψάξω για μεταχειρισμένο όργανο; Ξέρετε κανένα μάστορα/μαγαζί να πουλάει και μεταχειρισμένα; Σε 2-3 βδομάδες θα είμαι Ελλάδα και θα ήθελα να πάρω κάτι με κανένα 500άρικο. Αθήνα +/- 100 χιλιόμετρα θα πήγαινα για να δω και να πάρω ένα όργανο.

καλημερα και καλωσηρθες…

Ρίξε μια ματια εδω μεσα. Κατα καιρους πωλουνται όργανα σε αυτη την τιμή. Χωρις να ξερω τα όργανά του ο Ματσικας εχει αρκετα (καινουρια) σε αυτη την τιμη. Ισως και μεταχειρισμενα. Δε εχω παιξει ποτε οργανά του αλλα για τα οικονομικα δεν εχω ακουσει κατι κακο. Οι κατασκευαστες που γνωρίζω προσωπικα είναι πολυ πιο ακριβοι δυστυχως. Ριξε μια ματια και στην ενοτητα με τους κατασκευαστες εδω στο φορουμ. Καπου υπαρχει και μια λίστα με ολους της ελλαδας. Καποιος πιστευω θα βρεθει επιπλέον…

Καταρχήν ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Όσον αφορά το θέμα με τον δάσκαλο και την ώρα, έχει ως εξής για να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Πριν δύο χρόνια το είχα πάρει απόφαση να πάω σε δάσκαλο. Βρίσκω δάσκαλο και δωρεάν μάλιστα ήταν του Δήμου που μένω και πήγα από κοντά να μιλήσουμε. Πάω μιλάμε, ιδιαίτερα συνεργάσιμος ο άνθρωπος και μου λέει λοιπόν ελεύθερες ώρες έχω κάθε Δευτέρα 6-8 το απόγευμα. Μου έδωσε και μια δυο συμβουλές για να πάρω το μπουζούκι μου [η βασική που θυμάμαι ήταν να μην έχει βέργα]. Δεν προλαβαίνω να πάω να ψάξω για μπουζούκι και τσούπ βγαίνουν οι ώρες για το μάθημα στο πανεπιστήμιο και είναι κάθε Δευτέρα 7-9.

Ε! κάπου εκεί συγχίστηκα με την τύχη μου, ο άνθρωπος δεν είχε άλλες ώρες, οπότε πλέον αφού δεν βγάζω άκρη με τις ώρες, είπα στον χρόνο μου και όποτε μπορώ. Τα Σαββατο-Κύριακα για παράδειγμα συνήθως θα έχω χρόνο για να μάθω, ίσως και κάποιες καθημερινές πιο αργά.

Παντος φιλε μου για μενα προσωπικα παρα πολυ καλα μαθητικα μπουζουκια περιπου στα λεφτα που ζητας εχει ο κεβορκιαν.
Παντως για το θεμα του δασκαλου θα σε συμβουλευα να μην πας σε ωδειο ,εγω εκανα την βλακεια και ξεκινησα σε ωδειο αλλα πριν ειναι πολυ αργα καταλαβα το λαθος μου και τωρα παω σε δασκαλο.

Δώσε μου κάποια διεύθυνση, site, τηλέφωνο ότι έχεις.
Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι το εξής. Να πάω σε όσους μπορέσω, καταστήματα και εργαστήρια, να πιάσω το υποψήφιο μπουζούκι στα χέρια μου και μιας και δεν έχω και ιδέα πως να το διαλέξω, όποιο μου γυαλίσει καλύτερο ποιοτικά να το πάρω.

Καλυτερα ειναι να πας με καποιον που εχει εμπειρια γιατι αν πας μονος σου θα σου πασαρουν οτι θελουν θα σε πιασουν στο μπλα μπλα και μιας που δεν γνωριζεις θα παρεις οποιο σου δωσουν…

Το θεμα οργανο ειναι σημαντικο το τι θα παρεις γιατι παιζει μεγαλο ρολο σε διαφορους τομεις

η διευθηνση του κεβορκιαν ειναι αιολου 105 αθηνα απεναντη απο τον λουμιδη και το τηλεφωνο του 210 3241984

@LAIKOS
Έχεις δίκιο σε αυτό που λές, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω κάποιον που να γνωρίζει από μπουζούκια. Οπότε όποιο μου κάνει καλύτερη εντύπωση ως κατασκευή, θα το επιλέξω.

@χιτζαζ
Ευχαριστώ! Θα περάσω και από αυτόν μια βόλτα να κοιτάξω.

Garvanit,

κι εγώ το’χα καημό να μάθω μπουζούκι, οπότε πήγα κι αγόρασα ένα αξιοπρεπέστατο τρίχορδο του Μάτσικα, και ξεκίνησα μ’ενα παλληκάρι (δεν τον έλεγες δάσκαλο) να μου δείχνει τραγουδάκια και δρόμους. Κατόπιν ψάχτηκα, βρήκα το φόρουμ, έφτιαξα ένα όργανο στο Βάρλα και έκανα μαθήματα με τον Γρηγόρη Βασίλα. Η διαφορά ήταν τρομακτική.
Για να σε διευκολύνω θα σου δανείσω το τρίχορδο του Μάτσικα, μέχρι να δείς αν θα ακολουθήσεις το δρόμο της καρδιάς σου. Θα στο χάριζα, αλλά σκέφτομαι να το δώσω αργότερα στο γιό μου, μπάς και το γρατσουνίσει, γιατί το καλό μου μπουζούκι δεν τον αφήνω ούτε να το κοιτάξει… Αν δείς ότι κάνεις κέφι και προχωράς μου το επιστρέφεις όταν και όποτε με το καλό αποφασίσεις ν’αγοράσεις δικό σου όργανο. Κανένα άγχος. Αν πάλι δε σε τραβήξει τότε μου το επιστρέφεις χωρίς να 'χεις επιβαρυνθεί κάτι. Σκέψου το και στείλε μου πμ.

@Ισαάκ
Φίλε Ισαάκ με σκλάβωσες με την εμπιστοσύνη σου. Ακριβώς για αυτό το λόγο όμως δεν θα δεχθώ την προσφορά σου, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά δεν θα ήθελα να κάνω την παραμικρή γρατζουνιά στο πρώτο σου μπουζούκι, το οποίο θα δώσεις και στον γιό σου. Όχι ότι δεν με δελεάζει η προσφορά σου, αλλά θα προτιμούσα να μην έχω το άγχος για ένα δανεικό όργανο.

Όσον αφορά τον Μάτσικα, επειδή έχω διαβάσει πολλά θετικά θα πάω από εκεί να δω όργανα δικά του από κοντά - τα έχω δει στο internet - οπότε μπορεί αν μου γυαλίσει να είναι και το πρώτο δικό μου όργανο από εκεί.

Σε ευχαριστώ και πάλι για την προσφορά σου, την οποία κάνεις χωρίς καν να με γνωρίζεις.

Αν έχει κανείς καμία γνώμη για τα δύο παρακάτω μπουζούκια, ας μου την γράψει.

Μπουζούκι 1
Μπουζούκι 2

Αν δηλαδή τα έχει δοκιμάσει κανείς, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη για τα ξύλα που γράφουν ότι είναι φτιαγμένα.

Απ’ την λίστα που θα βρεις πήγαινε σε όσους περισσότερους μπορείς και ψάχνε για τίποτα μεταχειρισμένα, ποτέ δεν ξέρεις… Ίσως αν δεν πας σε “πρώτες” φίρμες οργανοποιούς να βρεις τίποτα…

Το έχει ο κουμπάρος μου εδώ και 1,5 χρόνο περίπου. Θέλω να πω ότι είναι αξιοπρεπέστατο όργανο για τα λεφτά του. Προσεγμένο στην κατασκευή του, λιτό και όμορφο. Ήχος που σε αντίθεση με άλλα μπουζούκια της κατηγορίας του που έχω παίξει θυμίζει πραγματικό μπουζούκι και όχι ντενεκέ. Μαλακό και ευκολόπαιχτο, νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για οικονομικό “μαθητικό” όργανο. Και μια προσωπική εμπειρία: Όσες φορές έχω πιάσει φτηνά μπουζούκια αρχαρίων (και συμπτωματικά έχω πιάσει πολλά) παίζω λίγο και μετά τα παρατάω απογοητευμένος. Είτε είναι απαράδεκτα σκληρά, τρίζουν, φαλτσάρουν, έχουν ήχο τσιριχτό ή μουντό και πάει λέγοντας. Αυτό όποτε πάω σπίτι του το πιάνω και δεν το αφήνω και βγάζω πρόγραμμα κανονικό! Όταν κουραστώ να παίζω το κοιτάω προσεκτικά και λέω “κοίτα μπουζούκι για 380 ευρώ”.

Ρίξτου μια ματιά, αυτό το μπουζούκι δεν θα είναι αντικίνητρο για κάποιον που θέλει να μάθει. Απεναντίας είναι ο καλύτερος συμβιβασμός που μπορείς να κάνεις, γιατί κακά τα ψέματα με αυτά τα λεφτά πραγματικό μπουζούκι δεν παίρνεις …