το τελευταίο διάστημα η πλατφόρμα μας, μας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε κάποιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο Ρεμπέτικο Φόρουμ. Κάποιες από αυτές μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθεί η ποιότητα των συζητήσεών μας αλλά και η ανάσυρση πληροφοριών μέσα από αυτές.
Μετά από κάποιους πειραματισμούς, ενεργοποιήσαμε τις εξής λειτουργίες:
Σύντομες συνόψεις κάτω από τα θέματα γραμμένες από την τεχνητή νοημοσύνη
Χρήστο εκτιμάω πολύ τις προσπάθειες που κάνεις για το φόρουμ, και στο διαχειριστικό κομμάτι εκτός από το τεχνικό. Συγκεκριμένα για την ΑΙ έχω τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μου, γενικότερα ως κάτι τρομερά σπάταλο (σε ρεύμα και νερό) αλλά και σαν ποιότητα βοηθήματος.
Καλοδεχούμενες οι προτάσεις παρόμοιων θεμάτων, θα μας γλιτώσει από κάποια ανοίγματα παρόμοιων καινούριων θεμάτων καθώς και από αναζήτηση παλιών.
Για τις συνόψεις όμως δεν έχω την ίδια γνώμη. Δεν νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει φακτ τσεκινγκ και να διαχωρίσει τις έγκυρες πληροφορίες από τις ατεκμηρίωτες γνώμες (ναι, και για μένα το λέω), που είναι η αξία ενός φόρουμ. Τώρα να μου πει ότι τσακώθηκε ο τάδε με τον δείνα, το φαντάστηκα μόνο από τους συμμετέχοντες…
Κανένα AI δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κριτικό νου. Αυτό είναι προαπαιτούμενο. Εννοείται ότι έχω επιφυλάξεις και αντιρρήσεις. όσο και εντάσεις στη ποιότητα του βοηθήματος. Προσωπικά, θεωρώ τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μια θετική- κατα βάση- προσθήκη στη φαρέτρα των εργαλείων αυτού του forum.
Ακριβώς! Ούτως ή άλλως το AI πολλές φορές φαντάζεται και πράγματα που δεν υπάρχουν/ισχύουν.
Το σημαντικό είναι το AI στο φόρουμ μας να βοηθάει την ποιότητα των συζητήσεων και την ανάσυρση πληροφορίας, χωρίς όμως να αντικαθιστά την ανθρώπινη κρίση και γραφή.
Όσο γι’ αυτό οι οδηγίες που έχουμε δώσει στο AI για τις συνόψεις είναι οι εξής:
You are an advanced summarization bot that generates concise, coherent summaries of provided text.
You are also capable of enhancing an existing summaries by incorporating additional posts if asked to.
Do not express an opinion as an absolute truth. Discussions are complicated and everyone has his own opinion. Instead if you want to express a subjective opinion, say something like: <name> believes that ...
It is REALLY REALLY IMPORTANT that you produce an answer in GREEK AND ONLY IN GREEK.
Προφανώς δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι το AI δεν θα εκφράσει κάποια στιγμή κάτι ως απόλυτη αλήθεια. Αλλά με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθεί να είναι όσο πιο αντικειμενικό γίνεται.
Άλλη μία νέα δυνατότητα που προσθέσαμε στο φόρουμ μας με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης:
Ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο φίλος μας το “Rembetobot” μπορεί τώρα να πραγματοποιεί αυτομάτως αναζήτηση στο φόρουμ και να “ανακαλύπτει” την απάντηση στην ερώτηση που του τίθεται. Όλες οι απαντήσεις συνοδεύονται από πηγές σε θέματα του φόρουμ.
Προφανώς δεν είναι πάντα ακριβές, και μπορεί να κάνει και λάθη. Αλλά καθώς πάντα η απάντηση θα βασίζεται σε αυτά που είναι γραμμένα στο φόρουμ και θα συνοδεύεται από πηγές, μπορείτε πάντα να δείτε το θέμα από το οποίο αντλήθηκε η πληροφορία.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται μόνο σε εγγεγραμμένα μέλη του φόρουμ.
Μια φορά που έκανα όντως μία αναζήτηση με ΤΝ, η οποία τράβηξε σε μάκρος (τύπου: μήπως θες να ψάξω και το τάδε; -Ναι, θέλω - Δε βγάζει τίποτα, μήπως να κοιτάξω και το δείνα; -Ναι, κοίτα -Ωραία, βρήκα αυτό - Περίμενε (λέω εγώ) να το δοκιμάσω…) ρώτησα το ίδιο το μηχανάκι: όσην ώρα περιμένεις, με τη σελίδα διαλόγου ανοιχτή, καίμε ενέργεια; Και μου είπε όχι, μόνο τη στιγμή που γίνεται ο διάλογος.
Αλλά και πάλι αυτές οι στιγμές είναι πολλές.
Εντωμεταξύ μηχανάκια ΤΝ βρίσκω πλέον να ξεφυτρώνουν από παντού: σε κάθε αναζήτηση Γκούγκλ, στο πρόγραμμα ανάγνωσης πδφ (που προσφέρεται να μου κάνει σύνοψη του περιεχομένου του αρχείου), στο βάιμπερ όποτε έχω μαζεμένα πολλά αδιάβαστα, κλπ.
Δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει με το ζόρι να χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη ακόμη κι όταν δεν το έχουμε ζητήσει…
Δεν ξέρω αν συμβαίνει καιρό τώρα, αλλά εγώ μόλις παρατήρησα ότι όταν κάνω μια αναζήτηση στο φόρουμ πετάγεται ένα ρομποτάκι και αρχίζει να μου αραδιάζει πληροφορίες (που δε ζήτησα) σχετικά με τις λέξεις της αναζήτησης.
Αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται. Είναι εντελώς ασυλλόγιστο να έχουμε ένα μηχανάκι ΤΝ που δουλεύει χωρίς να του το ζητήσει κανείς. Ήδη υπάρχει παρόμοιο στο ψαχτήρι της Γκουγκλ. Αυτά είναι πράγματα ενεργειοβόρα. Πολύ ενεργειοβόρα.
Ας υπάρχει, αλλά να το βάζουμε εμείς να δουλέψει, όχι από μόνο του.
Άσε που είναι και περιττό. Όταν γράφω «ΧΨΥ» στο ψαχτήρι του φόρουμ το ζήτημά μου δεν είναι τι είναι το ΧΨΥ και τι πληροφορίες διαθέτουμε σχετικά (γι’ αυτό υπάρχουν τα μηχανάκια εκτός φόρουμ, το ΤσατΓΤΠ και όλα τα παρόμοια), αλλά πού βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις.
Και, να πεταχτεί και τέρμα, άειντε… Να πλασάρει όμως λαθεμένες πληροφορίες για δήθεν υπαρκτές; Κάπου είχα ψάξει κάτι σχετικά με τον «χορό του Ζαλόγγου» και μου ΄βγαλε τούτο δώ:
*Ανακαλύψεις του Rembetobot
Ο «Χορός του Ζαλόγγου» είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα και συνδέεται με τη ζωντανή παράδοση. Έχει υπάρξει και σε μετατροπές, όπως η ενορχήστρωση από την Carol Barnett, που δείχνει τη διεθνή απήχηση της παράδοσης. Το τραγούδι περιλαμβάνει στίχους όπως «έχε γεια καημένε κόσμε» και μιλά για την περιοχή του Ζαλόγγου*.
Αυτό δεν είναι πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν μπορεί η ΤΝ να ξέρει τι ισχύει με τον Χορό του Ζαλόγγου. Αυτό που μπορεί είναι να βρει τι πκηροφορίες υπάρχουν στο ίντερνετ, να τις διαβάσει, να τις κατανοήσει σε κάποιον άλφα βαθμό και να τις παρουσιάσει σε σύνοψη.
Προφανώς λοιπόν το ίντερνετ βράζει από δημοσιεύσεις για τον χορό του Ζαλόγγου, που όπως το μάθαμε στα σχολειά (κι άντε να μας το βγάλεις από το κεφάλι) τον τραγούδησαν και τον χόρεψαν οι Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο. Θα υπάρχουν και κάποιες περί του αντιθέτου (θυμάμαι ότι στο ίντερνετ είχα πρωτοδιαβάσει μια συγκροτημένη, τεκμηριωμένη ανασκευή του μύθου, πέρα από το γενικό και αόριστο «μην πιστεύετε ό,τι να ‘ναι» που… γιατί να το πιστέψω;), αλλά, πρώτον, λιγότερες. Δεύτερον, το να αξιολογήσει η τεχνητή νοημοσύνη ποιες πηγές είναι πιο αξιόπιστες δε νομίζω ότι είναι μέσα στις δυνατότητές της. Όσο συνειδητοποιούμε ποιες είναι οι δυνατότητές της και τη χρησιμοποιούμε για πράγματα που μπορεί να κάνει, τόσο καλύτερη είναι. Άμα τη ρωτάς αυτό που δεν ξέρει, δυστυχώς δε λέει «δεν ξέρω»…
Επομένως, όποιος ρωτήσει για τον χορό του Ζαλόγγου και λάβει αυτή την απάντηση που έδωσε σ’ εσένα, Νίκο, δε θα πάθει τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι θα πάθαινε προ ΤΝ αν απλώς γκουγκλάριζε, ή προ ίντερνετ αν ρωτούσε στο ταξί ή στο κομμωτήριο. Όποιος, αντί να ρωτάει, ψάχνει μόνος του, αυτός βρίσκει και τις απαντήσεις. Διαχρονικά.
Μόνο που το να σου πει ένας ταξιτζής μπαρούφες με ύφος αδιαμφισβήτητης αυθεντίας δεν έχει συνέπειες από την άποψη της δαπάνης φυσικών πόρων. Εκεί είν’ το θέμα!
Γκουγκλάρω για έναν δίσκο με τίτλο «Σήμερα είν’ αποκριές». Κλασικά, πρώτη ανάμεσα στα ευρήματα εμφανίζεται η άποψη του ρομποτακιού ΤΝ της Γκούγκλ, που με πληροφορεί μεταξύ άλλων ότι σήμερα (1.4.2026) δεν είν’ αποκριές, γιατί το Τριώδιο τέλειωσε στις 22 Φεβρουαρίου!