Η συντήρηση του οργάνου

Μια απορία μου…το μπουζούκι πέρα από τη γενικότερη προσοχή που χρειάζεται σαν όργανο…μήπως χρειάζεται και κάτι ειδικότερο;

πχ σκούπισμα με κάποιο ειδικό πανί μετά το παίξιμο ή κάτι άλλο;

Ειδικά τώρα μετά το σέρβις και την αλλαγή τάστων ακούω ένα ενοχλητικό τρίξιμο…τι να φταίει άραγε…η αλλαγή του καιρού;

[ ή ο πρωινός σεισμός :))) ]

Υπάρχουν καποια κόλπα που εχω εφαρμόσει με επιτυχία…Προτιμώ την χάρτινη θήκη , ειναι παρατηρημένο οτι οιχορδές σκουριάζουν ευκολότερα στην πλαστική, άρα η χάρτινη συμπεριφέρεται καλύτερα στην υγρασία που πρέπαι να την αποφεύγεις…εχω αγοράσει ενα φτηνο υγρασιόμετρο και όταν η υγρασία ξεπερνάει το 60% δεν ανησυχώ για τριξίματα, φταίει απλά ο καιρός (νοτιας).Αν το όργανο είναι καινούριο θα τρίζει διότι εχει (πρέπει να έχει) μια μικρή κλίση προς τα πίσω ,οπότε βάζουμε ένα καπλαμαδάκι στον καβαλλάρη.Είναι μεγα λάθος να απαιτούμε απο τον οργανοποιό να μας το ισιώσει διότι του χρόνου θα κανει κοιλια η ταστιέρα…μετα την αλλαγή τάστων σε όργανο που ηταν σκεβρωμένο ισχύουν τα ίδια, καπλαμας και υπομονή μέχρι να ισοροπήσει η ταστιέρα…για να κρατήσει το ξεσκέβρωμα χρειάζεται μια ελαφρα κλίση προς τα πίσω που θα διορθωθεί απο μόνη της…σκουπίζω άφού παίξω τις χορδές κυρίως απο κάτω διότι εκει μαζεύεται η μαυρίλα.ετσι διατηρούνται σε καλή κατάσταση.μην το φοβάσαι, τύλιξε τη χορδή με μια άκρη του πανιού, πέρνα τον δείκτη απο κάτω και τον αντίχειρα απο πάνω και τράβα σφιχτά απο το 1ο τάστο μέχρι την τρύπα…ξεσκόνιζε απλώς το μπουζούκι και μήν το καθαρίζεις παραπάνω.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώωω! :)))

geia sas.exo ena provlima prin kamia vdomada anakalipsa mia mikri sxismi sto skafos.nomizete oti xreiazete amesi epidiorthosi i oxi.a,o ixos den exei allaksei katholou.ti na kano?

koita georie oso tin afineis tha megalonei siga siga ligo ligo kai etsi den tha to katalavaineis.gnomi mou einai na to eixes hdh paei.

Νομίζω πώς γράφω στο σωστό τόπικ, να μη δημιουργούμε κανούργια θέματα άδικα:smiley:

Λοιπόν χρειάζομαι τα φώτα σας στο εξής: πρόκειται να λείψω για 6-7 ημέρες από το σπίτι μου, και με τις θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα και έξω από αυτό ανησυχώ μήπώς τα όργανο επηρεαστεί αρνητικά από τη ζέστη και την υγρασία(το βράδυ αυτό). Τι θα μπορούσα να κάνω γι’αυτό εκτός από το να το αφήσω στο πιό δροσερό δωμάτιο του σπιτιού;

για μια βδομάδα δεν έγινε κάτι. άστο στην πιο προστατευμένη γωνιά του σπιτιού και δεν χρειάζεται καν να χαλαρώσεις τις χορδές. κατά προτίμηση κρεμασμένο σε εσωτερικό τοίχο, όχι μεσοτοιχία με μπάνιο, μακριά από καλοριφέρ/σόμπες/ερκοντίσιον και παράθυρα με ήλιο.

1 «Μου αρέσει»

Δεν έχω βάση στήριξης για τοίχο, μόνο βάση εδάφους. Καλύτερα δεν θα είναι να το ακουμπήσω πάνω σε κάποια επιφάνεια “μπρούμυτα” ώστε το μανίκι να βρίσκει αντίσταση;

άμα έχεις τέτοια άνεση χώρου μια χαρά είναι μπρούμυτα, φτάνει να μην εξέχει πολύ ο καβαλλάρης και πιέζεται. για τον τοίχο και ένα απλό καρφί φτάνει, και το κρεμάς ανάποδα για να μην βρίσκει το σκάφος στον τοίχο.