Η ΜΑΓΚΙΑ

Ιωάννα χαίρε!!!

Έχεις απόλυτο δίκιο “Η μαγκιά έχει τρία θεμελιώδη αξιώματα: σοβαρότητα, σύνεση, συνέπεια”.

Να προσθέσω κι εγώ κανένα; Ελευθερία, Αγάπη, Ανθρωπιά. Κι αυτά βασικά δεν νομίζεις;

Ωραίο έργο ρε μεγάλη! :110:Ε ρε τι έχω να διαβάσω φέτος το καλοκαίρι! Θα με ψάχνει η Γιωργία για δουλειές κι εγώ θα είμαι εξαφανισμένος.:092:

Πότε έχει νέα μάζωξη παιδιά; :085:Μπας και τα καταφέρω να σας γνωρίσω κι απόκοντα;

Φιλιά.
Δαμιανός.

Η λέξη “Μάγκας”, γράφει ο Κώστας Λαδόπουλος στη τελευταία ΚΛΙΚΑ, “ανήκει στις λέξεις που δε μπορούν να εξηγηθούν επακριβώς”.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η λέξη “μάγκας” αλλάζει νόημα, ανάλογα με τις εμπειρίες, τα πιστεύω, το χαρακτήρα κ.λ.π. αυτών που την χρησιμοποιούν κάθε φορά.
Κοινός τόπος είναι ο “ξεχωριστός”, ο “ιδιαίτερος”, ο “σπάνιος” άνθρωπος με ό,τι βέβαια αυτό σημαίνει για τον καθένα που χρησιμοποιεί την λέξη “μάγκας” και “μαγκιά”.

π.χ.

Ο παράνομος, ο ανένταχτος, αυτός που έχει «βάρος», είναι βαρύς και δεν σηκώνει πολλά πολλά, που είναι δυνατός (…γιατί παραδέχεται το λάθος του) ή (…γιατί τον έφτιαξε ο Θεός να έχει και για άλλους), ο Θαρραλέος (…μάγκας είναι αυτός που έχει τα κότσια να μας πει την αλήθεια) ή (… και ήταν μάγκας γιατί το έκανε σε καιρούς που οι άλλοι γλύφαμε), για άλλους ο σεμνός, για άλλους ο μοναχικός ή ο λακωνικός, μετρημένος, λιγομίλητος, ο έξυπνος, (…ε, κι αυτός αν είναι μάγκας θα καταλάβει…), αυτός που δεν μασάει, αυτός που κράταει το λόγο του, έχει μπέσα, είναι ντόπρος. Ο καθοδηγητής, ανεξάρτητος, επαναστάτης, νικητής, μερακλής, περήφανος αλλά κι ευαίσθητος (…όσο μάγκας κι αν δείχνω, μέσα βαθειά μου υπάρχει ένα κενό…), αυτός που σέβεται την γυναίκα, αυτός που δεν είναι φυγόπονος , ο μιλών με έργα, αυτός που επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες, ο πλούσιος, ο άνθρωπος που «παραδέχεται το λάθος του» (…μάλλον μάγκας είσαι κι όχι βλάκας, αφού θέλει μαγκιά να πεί κάποιος: “Έκανα λάθος”…), άλλες φορές ο καλοντυμένος, που ξέρει πως να φερθεί,ο κολπατζής και καταφερτζής, (…παραδέχομαι όμως πως ήταν μάγκας και τους ξέφυγε…), ο κομπιναδόρος (…είναι μάγκας, δήλωσε πολύτεκνος και δεν πήγε στρατό…), ο καθοδηγητής (… ο πιό μάγκας καθοδηγεί. Ό,τι πει είναι νόμος…) και επαναστάτης, ο γρήγορος, ο πρόεδρος, ο παιχταράς , ο παραβάτης οδηγός(…αποφασίζει να το παίξει μάγκας και περνάει πριν ανάψει το πράσινο…).
Πολλές φορές η μαγκιά είναι τοπικό φαινόμενο, άλλες οπαδικό και «βαρύ» (…100 κιλά μάγκας και 100 κιλά Παοκτζής…), άλλες πολιτικό…υπάρχουν αυτοί που σου μαθαίνουν πως να γίνεις μάγκας, αυτοί που ρωτάνε τι θα πει μάγκας… αυτοί που πιστεύουν πως τους πάτησε το τραίνο…
υπάρχει επίσης «τσάμπα μαγκιά» των καβγάδων στα φανάρια, «Kρατάτε με, ρε, μην τον σκοτώσω», υπάρχει η “μαγκιά του σήμερα” (Να’χεις το πορτοφόλι για να αγοράζεις τα πάντα. …), η “αληθινή μαγκιά” να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου, η μαγκια να 'σαι κρητικος να ζεις στον ψηλορειτη, μαγκια είναι να 'σαι
κουζουλος στην ΑΘΑΝΑΤΗ ΤΗ ΚΡΗΤΗ…!!!" , η κλασσική αλητο-μαγκιά του νεοέλληνα, η μαγκιά στην ερμηνεία των τραγουδιών και χιλιάδες άλλες… σταματάω

Μια αρκετά αναλυτική αναφορά στη λέξη “μάγκας” “μαγκιά” κλπ μπορείτε να δείτε κι εδώ.
Να είστε όλοι καλά.
Δαμιανός.

υπαρχουν ακομα ; αχχχ ! μαλλον η αλητο μαγκια εχει παραμεινει φιλε μου …