Η Ιστορία του Ρεμπέτικου – A Digital Art Anthology | Σπυρίδων Δημητρόπουλος

Ένα χρόνο πριν, ο Σπύρος Δημητρόπουλος (@sdimis) άνοιξε το θέμα Η ιστορία του Ρεμπέτικου - (?) στο φόρουμ μας, όπου είχαμε την ευκαιρία να τον βοηθήσουμε στην διαμόρφωση διαφόρων εικονογραφιών των λαϊκών μουσικών διαφόρων περιόδων. Το αποτέλεσμα αυτού του θέματος το εξέδωσε φέτος σε ένα λεύκωμα - ανθολογία ψηφιακής τέχνης με τίτλο “Η Ιστορία του Ρεμπέτικου”.

Είναι πολύ όμορφο που σαν παρέα είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι σε αυτό το δημιούργημα.

Καλοτάξιδο λοιπόν Σπύρο! :smiley:

Για όποιον ενδιαφέρεται να το αγοράσει, μπορεί να το παραγγείλει από εδώ.


image

8 «Μου αρέσει»

Να ευχαριστήσω πολύ επί της ευκαιρίας τον Χρήστο για την όμορφη ανάρτησή του εδώ στο φόρουμ, αλλά και όλους τους συμφορουμίτες για τα τόσα χρόνια γνώσεων που απλόχερα μοιράστηκαν μαζί μου!

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις δεκάδες συζητήσεις που κάναμε επάνω σε θέματα μουσικής, οργανοποιίας, ιστορικών προσώπων, Ρεμπέτικου, τραγουδιών κτλ. Αυτό το φόρουμ στάθηκε καθοριστικός παράγοντας στην αγάπη μου και στην βαθιά προσέγγιση του Ρεμπέτικου είδους.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής για τα παραπάνω, το Ρεμπέτικο Φόρουμ αναφέρεται στη βιβλιογραφία του βιβλίου!

Η ιδέα του βιβλίου ήρθε εντελώς, μα εντελώς τυχαία.

Άρχισε από την σχεδίαση, στον ελεύθερο χρόνο μου, τριών θεματολογίων που ήθελα να εκτύπωσω για να κρέμασω σε έναν άδειο τοίχο του δεύτερου δωματίου στο σπίτι, που το έχω ως “γραφείο”.

Για αυτό το λόγο και τελικά όλες οι εικονογραφήσεις είναι σε διαστάσεις πόστερ (κάτι που δεν χρειαζόταν για ένα βιβλίο)

Οι τρεις γίνανε έξι, και μετά οι έξι γίνανε 12, όταν πλέον τις ανέβασα εδώ για να ακούσω την εύστοχη κριτική που μου δώσατε σε επιμερους στοιχεία για τρεις από αυτές.

Στη συνέχεια οι 12 γίνανε 148 σελίδες πριν καλά-καλά το καταλάβω, μιας και το μυαλό μου άρχισε να αποτυπώνει ιστορικά πρόσωπα και στοιχεία της ζωής και του έργου τους.

Σκοπός μου ήταν να δημιουργηθεί μια πολύχρωμη πολυτελής έκδοση, που μέσα από εικόνογραφησεις και παραστάσεις ο αναγνώστης θα μπορέσει αρχικά να γνωρίσει την ιστορία του Ρεμπέτικου και τους βασικούς συντελεστές του.

Ίσως αυτη η έκδοση σταθεί η βασική αιτία για να ανατρέξει κατόπιν σε επιμέρους βιβλιογραφίες, έρευνες και ιστορικά άρθρο-γραφήματα

Ευελπιστώ, πως ο αναγνώστης θα γυρίζει ξανά και ξανά στις εικονογραφήσεις αυτές για να αποκωδικοποιήσει επιμέρους στοιχεία της ζωής και του έργου των πρωταγωνιστών του Ρεμπέτικου που έχουν φιλοτεχνηθεί.

Μέσα από ψηφιακά προγράμματα, πολύ παλιές και θαμπές φωτογραφίες των ηρώων του Ρεμπέτικου (και από διάφορες γωνιές λήψης) “καθαρίστηκαν” όσο το δυνατό περισσότερο, οι οποίες βοήθησαν στη σχεδιάση των εικονογραφήσεων. Ίσως έτσι, για πρώτη φορά, να μπορέσουμε να δούμε “κατάματα” και καθαρά καποια από τα πρόσωπα των βασικών ιστορικών χαρακτήρων που βοήθησαν στην δημιουργία του Ρεμπέτικου.

Η έκδοση είναι δίγλωσση, σχεδιάστηκε αρχικά στην αγγλική γλώσσα, μιας και ένας από τους πρωταρχικούς και βασικούς μου σκοπούς είναι το βιβλίο να βρει απήχηση στο εξωτερικό αλλά και στη Ελληνική ομογένεια Αμερικής, Αυστραλίας, Ευρώπης κτλ.

Θα είναι ευτύχημα εάν το βιβλίο βοηθήσει έστω και στο ελάχιστο στη διάδοση του Ρεμπέτικου και της Ιστορίας του στο εξωτερικό.

Ευχαριστώ τον εκδότη κ. Γιώργο Δαμιάνο για την εμπιστοσύνη του στο όραμα αυτής της ιδιαίτερης έκδοσης, όπως και την ομάδα των 24ων γραμμάτων για την αξιόλογη επιμέλεια του βιβλίου.

Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω όλους εκείνους τους πολυτάλαντους μουσικούς, φίλους, αρθρογράφους, και θαυμαστές του Ρεμπέτικου, που τόσο απλόχερα αγκάλιασαν την ιδέα. Είναι εκείνοι που άμεσα η έμμεσα, με ενέπνευσαν με τη μουσική τους, με καθοδήγησαν με τη γραφή τους, με κατέπληξαν με το μεράκι και την αγάπη τους σε κάτι τόσο αληθινό, τόσο όμορφο, και τόσο διαχρονικό!

9 «Μου αρέσει»