Ετικέτες σε όργανα

Καλημέρα και καλή χρονιά. Γενικά τυχαίνει να βλέπω μουσικά όργανα, τα οποία δεν έχουν κολλημένη ετικέτα κατασκευαστή στο εσωτερικό του σκάφους. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν και οι “φημισμένο騔 κατασκευαστές; Λέει κάτι για την ποιότητα κατασκευής του;

Γειά χαρά. Εγώ προσωπικά έχω ένα μπαγλαμαδακι χωρίς ετικέτα από κατασκευαστή στην Κρήτη, τον Αντώνιο βερικακη, ο οποίο έχει επισκευάσει και ένα σταθοπουλο του 17 υπάρχει και στο yt. Δύο χρόνια το εχω και είμαι κατά ευχαριστημένος. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την ποιότητα. Ίσως να το κατασκεύασε δεύτερος; θα πρέπει να απευθυνθείς στους γνωστές του φόρουμ. Γενικά όμως δεν νομίζω πως έχει να κάνει με την ποιότητα του οργάνου. Καλη συνέχεια!

Το έγραψες αντίστροφα.

Όλοι οι γνωστοί τοποθετούν ταμπελακι - ετικέτα.

Τώρα η απουσία της ετικέτας αν δεν κάνω λάθος ρίχνει την αξία του οργάνου αφού θεωρείται αγνώστου κατασκευαστή. Πολύ χοντρά να το πούμε σαν να παίρνεις αμάξι και να μην ξέρεις την μάρκα του.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το όργανο δεν αξίζει, υπάρχουν όργανα πανάκριβα που δεν έχουν ετικέτα.
Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους που έχουμε αναφέρει ξανά (μεταπώληση, χονδρική, σύνταξη κ.τ.λ.).

1 «Μου αρέσει»

Γενικά ένα ακριβό όργανο θα έχει ετικέτα ως διαφήμιση του κατασκευαστή, αντίθετα ένα πολύ φτηνό από μαζική παραγωγή που προορίζεται για μεταπώληση δεν θα έχει ετικέτα ωστε να μπορεί να πουληθεί από οποιοδήποτε μαγαζί (ή οργανοποιό που θα θέλει να έχει μια φτηνή σειρά στο εργαστήριο).
Αυτός είναι ο κανόνας, τώρα από εξαιρέσεις άλλο τίποτα. Δεν είναι όλα τα επώνυμα όργανα καλά, και μπορείς να βρεις αξιοπρεπέστατα ανώνυμα όργανα. Ένας καλός μάστορας που ξέρει την τέχνη και την αγορά μπορεί να αναγνωρίσει ανώνυμα όργανα και να τα εκτιμήσει.

2 «Μου αρέσει»

Έχω δει όργανα όπου οι κάτοχοι λένε ότι είναι του τάδε γνωστού κατασκευαστή ενώ δεν έχει ταμπελάκι. Το οποίο όντως εμφανισιακά μοιάζει να είναι πολύ κοντά με αυτού του κατασκευαστή. Και αναρωτιέμαι τι λόγο μπορεί να είχε ένας “επώνυμος” ώστε να μην τοποθετήσει το όνομα του, αφού είναι διαφήμιση για αυτόν και δίνει και μία “ταυτότητα” στο όργανο;

Μπορεί να μην είναι εξ ολοκλήρου δικό του. Βλέπε έτοιμο σκάφος.
Έτσι πέφτει το κόστος παραγωγής προφανώς, αλλά ταυτόχρονα δε θέλει να βάλει και το όνομά του :wink:

Αυτό κάτι σαν παράδειγμα!

1 «Μου αρέσει»