Πολίτικο Λαούτο απο Ελεφαντόδοντο

Σήμερα πήγα για επισκευή το δοξάρι μου σε ένα εργαστήριο και είδα αυτο το εκθαμβωτικό όργανο να κρέμεται στον τοίχο τους. Είναι μια λαύτα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου απο ελεφαντόδοντο, κεντητό, συνδιασμένο με ένα άλλο υλικό που μοιάζει με ταρταρούγα η κεχριμπάρι. Δεν έχω ξαναδει τέτοιο πράγμα. Το καπάκι δεν φαίνεται αλλα όλο το υπόλοιπο απο ελεφαντόδοντο. Δεν είχα ευκαιρία να τους ρωτήσω περισσότερα και δεν νομίζω να πουλιέται.Μήπως έχει δει κανείς παρόμοιο όργανο; Γνωρίζουμε περισσότερα για πολίτικα λαούτα απο ελεφαντόδοντο;
Θα ξαναπάω σε μια εβδομάδα και θα ζητήσω την άδεια τους να το πάρω φωτογραφία.

(ξέχασα ένα Ν στον τίτλο…κάποιος συντονιστής αν έχει την καλοσύνη…)

 	 Είχα εγώ ένα, αλλά το πέταξα γιατί γλύστραγε πάνω στο παντελόνι και δεν μπορούσα να παίξω άνετα.

(το ν τακτοποιήθηκε!)

γιαυτό χρειάζονται τα παντελόνια από δέρμα κροκόδειλου…
μου θυμίζει την ιστορία με το ασημένιο; χρυσό; φιλντισένιο; μαντολίνο του μούρτζινου που ακυρώθηκε το βραβείο του επειδή δεν πιστεύανε πως θα μπορούσε να φτιαχτεί τέτοιο όργανο στην ελλάδα! στο συνέδριο οργανοποιίας στην σπάρτη είχε αναφερθεί το γεγονός, όποιος θυμάται ας με διορθώσει.

Ούτε ασημένιο, ούτε χρυσό κλπ. Πολύ καλά δουλεμένο όργανο και με αρκετά βαρειά διακόσμηση. Ο ίδιος ο Μούρτζινος, όταν έγινε το επεισόδιο, το μόνο που είχε να πεί ήταν “κλείστε με στο εργαστήρι μου και καθίστε εκεί όσο καιρό θα χρειαστώ. Θα σας φτιάξω ένα ίδιο και καλύτερο όργανο”.

Μήπως ήταν ούτι;

Προσωπικα γνωριζω εναν κατασκευαστη πολυ μερακλη που ειχε κανει μια λαυτα πολυ στολισμενη μεχρι και με μαμουθ ελεφαντοδοντο επανω…
Δεν θα πω ονομα,αλλα οταν ειδα το οργανο επαθα πλακα.Τυγχανει επισης να εχω κι εγω μερικα οργανα με λεφαντοδοντο στην ταστιερα και οχι μονο…ουτια εννοω,αλλα και παλι αυτα τα οργανα ειναι αποκλειστικα θεμα γουστου

Και εγώ έχω ένα μαντολίνο των αρχών του 1900 (ίσως και παλιότερο) που ολόκληρο το μπράτσο, το καράβολο και η ταστιέρα έιναι καλυμένα με ταρταρούρα και φυσικα με ταρταρούγα φτιαγμένη είναι και η φιγούρα…το θέμα είναι ότι εντάξει ό’τι φτιάχτηκε παλιά, καλώς ή κακώς έγινε…δε νομίζω ότι θα πρέπει σήμερα για να γίνει ένα όργανο, να την πληρώνουν χελώνες, ελέφαντες, βουβάλια κτλ γιατί θεωρώ ότι πλέον τα υλικά αυτά είναι προιόν λαθροθηρίας…ένα όργανο μπορεί να είναι θαυμάσια διακοσμημένο και με μία ωραία ξύλινη φιγούρα (αν μιλάμε ότι κάποιος θέλει μόνο φυσικά υλικά και όχι πλαστικά, πάστες κτλ…) ή ένα ωραίο μαρκετερί πχ στην κολάτζα…
Νομίζω ότι πλέον η ταρταρούγα είναι απαγορευμένο υλικό. Για το ελεφαντόδοντο δεν ξέρω αλλά θα έπρεπε να είναι…

 	 Και τα δύο είναι απαγορευμένα.  Η μοναδική  επίπτωση είναι ότι η τιμή τους στην αγορά είναι πολύ μεγάλη και κάνει την ενασχόληση με την παραγωγή τους πιο ενδιαφέρουσα.  Ακριβώς όπως και με τα ναρκωτικά.

Φυσικά μιλάω για πολύ παλιό όργανο! Δεν είμαι υπέρ της χρήσης ταρταρούγας ή ελεφαντόδοντου. Η μόνη εξαίρεση είναι ίσως το κλαβιέ του πιάνου. Το ελεφαντόδοντο ίσως είναι αναντικατάστατο σαν υλικό αφού τα σύγχρονα συνθετικά γλυστράνε. Γιαυτό και πολλοί πιανίστες προτιμούν τα παλιά.
Δεν ξεκίνησα λοιπόν την κουβέντα γιατι ψάχνω όργανο απο ελεφαντόδοντο φυσικά, απλά αναρωτιέμαι πως γίνεται να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή ολόκληρου οργάνου και αν έχει καθόλου ακουστικές ιδιότητες.
Θα ξαναδώ το όργανο την πέμπτη και θα ανεβάσω φωτογραφία.

Φίλε alk φυσικά και το μήνυμα μου δεν έχει να κάνει με εσένα ή κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ…το μόνο που θέλω να πω είναι ότι αποτελεί κρίμα το γεγονός ότι πρέπει το ζωικό βασίλειο να πληρώνει την “πολυτελή” εκδοχή κάποιων οργάνων αφού μάλιστα όπως είπες και εσύ τα υλικά αυτά δεν έχουν να κάνουν με το ακουστικό κομμάτι αλλά με το καθαρά οπτικό κομμάτι του κάθε οργάνου…απλώς πολλές φορές ακόμα και τα μουσικά όργανα αποτέλεσαν μέρος της επίδειξης status εκείνης της εποχής καθώς πολλά από αυτά ήταν ειδικές παραγγελίες επιφανών ανθρώπων…

Ναι αυτό είναι μια εκδοχή. Θα μπορούσε όμως να είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό όργανο που ο οργανοποιός αποφάσισε οτι αξίζει να διακοσμηθεί με τον ποιό περίτεχνο και ακριβό τρόπο για την εποχή. Δεν είμαι σίγουρος οτι το ελεφαντόδοντο καλύπτει ξύλο ή αν είναι το κύριο υλικό κατασκευής του σκάφους.