"Ερασιτέχνης Οργανοποιός" - The blog

Σε μερικούς φίλους από το φόρουμ είναι γνωστό ότι είναι τώρα 2 χρόνια περίπου που προσπαθώ να μάθω να φτιάνω και εγώ τα οργανάκια μου. Για να τα καταφέρω κάπως, εκτός από τα δύο σεμινάρια που παρακολούθησα και τις ανεκτίμητες συμβουλές του Νίκου Φρονιμόπουλου (ευχαριστώ πολύ maestro), έχω φάει και πάααρα πολλές ώρες μπροστά στο PC μου αναζητώντας σχετικές πληροφορίες. Και στο Internet υπάρχουν πολλές (λεπτομερή σχέδια κατασκευής, τεχνικές λεπτομέρειες, υλικά, εργαλεία κτλ). Όρεξη ναʼχεις να διαβάζεις και να βλέπεις (βίντεο).

Σημειώνω ευθύς, προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να μάθεις οργανοποιία άνευ διδασκάλου, ή με δάσκαλο το Internet (όσοι το έκαναν αφιέρωσαν χρόνια προσπάθειας μέχρι να φτάσουν σε κάποιο αξιοπρεπές αποτέλεσμα). Όμως η βασική πληροφόρηση που μπορείς να αντλήσεις από το διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική. Και είναι ικανή να τροφοδοτήσει το προαπαιτούμενο μεράκι και τη διάθεση να ασχοληθείς με το θέμα. Αλλά το σημαντικότερο είναι βεβαίως να αφιερώσεις χρόνο σε αυτή καθαυτή την κατασκευή του όποιου οργάνου.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι είναι κρίμα οι πληροφορίες που μάζεψα όλο αυτό το διάστημα, να μένουν στο συρτάρι (του PC μου). Έτσι γεννήθηκε το blog «Ερασιτέχνης Οργανοποιός». Ήδη έχω περάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος πληροφοριών με κάπως οργανωμένο τρόπο, μέσα στο πλαίσιο που μου επιτρέπει η μορφή του blog. Το περιεχόμενο αυτό θα εμπλουτιστεί και άλλο και βέβαια θα ενημερώνεται διαρκώς. Αν μάλιστα συμβάλουν και οι επισκέπτες του blog με τα ενδιαφέροντα sites που έχουν ανακαλύψει οι ίδιοι, τόσο το καλύτερο.

Ελπίζω να αποδειχθεί χρήσιμο στα μέλη του φόρουμ.

Το blog έχει διεύθυνση http://organopoios.wordpress.com/

1 «Μου αρέσει»

Παναγιώτη ντροπή σου! Πήρες «μάτι» όλους τους κατασκευαστές της Ελλάδας, και τώρα είσαι ο καλύτερος.
Μας γέλασες!! :019:

Συγχαρητήρια!! :088: Επιτέλους ήρθε η ώρα σιγά σιγά να αλλάζει αυτή η νοοτροπία και μυστικοπάθεια ορισμένων «παλιών» που νομίζουν ότι έχουν στο συρτάρι τους κριμένη την συνταγή από το ελιξίριο της ζωής… αμ δεεε!!:044:

Γεια σου Τάσο. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκίνησα να συναντάω τους οργανοποιούς, δεν είχα ούτε κατά διάνοια στο μυαλό μου την πιθανότητα να φτιάξω εγώ όργανο. Από την άλλη δεν ξέρω αν θα μου έλεγε και κανένας τίποτα. Τότε πίστευα (και εν πολλοίς πιστεύω ακόμα) ότι δεν είχα το ταλέντο να το κάνω.

Η ιστορία ξεκίνησε λίγο ως αστείο και ως ένα τεστ του εαυτού μου. Πριν από 2-3 χρόνια στο φόρουμ , είχε γίνει πάλι μια συζήτηση για τις τιμές των Ελληνικών οργάνων. Ως καλαμπούρι έγραψα να αγοράσουμε ένα κιτ Μαρτιν D-45 και να το δώσουμε στο Φρονιμόπουλο να μας το φτιάξει για να μας βγει φθηνά (ίσως το θυμάται ο Νίκος, βαριέμαι να ψαξω το σχετικό thread). Μετά από καιρό και ως ένα τέστ στον εαυτό μου τελικά αποφάσισα να αγοράσω ένα κιτ από τον Stewmac με την σκέψη ότι αν δεν τα καταφέρω … ε, δεν θα έχανα και πάρα πολλά χρήματα.

Πέρα από την πλάκα και την προσωπική ιστορία, ευτυχώς μέσα στη συντεχνία σας, υπάρχουν και οργανοποιοί που είναι πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους. Αναφέρομαι κυρίως σε νοοτροπίες. Όμως αυτό που με ενδιαφέρει προσωπικά, είναι ότι από τις επαφές μου με οργανοποιούς είχα την τύχη να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους. Και αυτό μετράει πιό πολύ από τις πληροφορίες που πήρα (ή δεν πήρα) για τα όργανα. Γιατί στις μέρες μας, όργανα καλά βρίσκεις, καλούς ανθρώπους βρίσκεις δυσκολότερα και αξιόλογους ακόμα πιο δύσκολα! :slight_smile:

Τώρα οι πληροφορίες που έβαλα στο blog, όπως γνωρίζεις πολύ καλά, είναι προσβάσιμες απ’ όλους. Δεν χρειαζόμουν εγώ να τις κοινοποιήσω. Απλώς εγώ προσπάθησα να τις βάλω σε μια σειρά, πρωτίστως για δική μου χρήση.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:37 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:51 —

Νομίζω και εγώ ότι ήλθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Με την ευκαιρία θέλω να δείτε τα παρακάτω βίντεο που προέρχονται από την Taylor. Σημειώστε ότι ο ίδιος ο Bob Taylor δηλαδή ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής οργάνων (δηλαδή ένας βιομήχανος), το θεωρεί τόσο σημαντικό και έχει φτιάξει μια σειρά από βίντεο στα οποία στην ουσία “εκπαιδεύει” τους μελλοντικούς πελάτες του, τονίζω ο ίδιος ο Taylor. Προσέξτε σε τι βάθος μπαίνει. Μας εξηγεί πως κόβονται τα καπάκια ενός οργάνου από ένα κούτσουρο από spruce με κάθε λεπτομέρεια. Γνώσεις που πιθανώς πολλοί Έλληνες οργανοποιοί δεν έχουν (και πιθανόν να μη τους ενδιαφέρουν κιόλας)

//youtu.be/1DTY2bUoxwo

Και αν έχετε όρεξη δείτε και το παρακάτω. Μας δείχνει και από ποια δέντρα κόβονται τα καπάκια. Ακόμα και με ποιο τρόπο τεμαχίζονται οι κορμοί και πως μεταφέρονται! Μας τα δείχνει ΟΛΑ.

Το συγκεκριμένο δέντρο που κόβουν στο βίντεο, εκτιμούν ότι φύτρωσε το έτος 1690 και έχει ύψος 60 μέτρα περίπου.

//youtu.be/5EpVIEyYiSs

Γειά σου και πάλι γειά σου καλόπαιδο,
Πιστεύω ότι δίνεις σπουδαίο παράδειγμα και πρέπει όλοι να σε ακολουθήσουμε μετ ον δικό του τρόπο ο καθένας!
Μπράβο σου ρε Παναγιώτη!!!

Γεια σου φίλε Γιώργο.

Και σε σένα ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις δικές σου ανεκτίμητες συμβουλές.

ΥΓ
Δεν μου έγραψες τη διεύθυνση να στείλω τα 35. :019::019:

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου και το ανοχτό μυαλό σου.:088:
Είμαι σίγουρος πως κάποιοι οργανοποιοί που σταματούν ό,τι κι αν κάνουν μόλις
μπεις στο εργαστήριό τους, βλέποντας αυτή την εξέλιξη θα νιώθουν κάπως έτσι:mad:
Και πάλι μπράβο.