Καλησπερα! εχω αυτο το μπουζουκι χρονια - μου το εδωσε φιλος που δεν το ηθελε
ειναι σε δυσκολη κατασταση - κυριως το προβλημα ειναι το action - οπου οσο κατεβενεις προς το καπακι η αποσταση χορδων ταστιερας γινεται τεραστια
δεν ξερω αν εχει σκεβρωσει ή αν φταιει ο καβαλαρης κλπς
καμμια ιδεα τι φταιει κ τι κοστος φτιαξιματος? (στο πολυ περιπου - ετσι να καταλαβω αν αξιζει ή αν πρεπει να παρω καινουργιο)
επειδη μπορω να βαλω μονο μια φωτο εδω εχω βαλει μερικες ακομα κ ενα βιντεακι εδω οποιος θελει να ριξει μια ματια κ να πει καμμια ιδεα bouzouki – Google Drive
Το μπουζούκι απ ότι μπόρεσα να δω είναι το Ecorda BP10. (Ταμπελάκι μέσα στο σκάφος με κατασκευαστή και κωδικό). Σημερινή τιμή στο reverb.com
660,53 euro. https://reverb.com/item/31503611-ecorda-bp10-bouzouki-made-in-greece-8-strings
Στην φωτογραφία πριν το βίντεο φαίνεται η εξωτερική πλευρά της ένωσης του μάνικου με το σκάφος. Εκεί αν παρατήρησα καλά φαίνεται να υπάρχει ένα κενό που θα μπορούσε να δημιουργήσει το ψηλό action που λες στις χορδές.
Αν έχει πάθει εκεί ζημιά τότε κοστίζει και ίσως να μην σε συμφέρει.
Από φωτογραφίες όμως είναι πολύ εύκολο να κάνω λάθος. Καλύτερα να το πας σε ένα οργανοποιό στην περιοχή σου και να σου δώσει μια εκτίμηση.
ευχαριστω πολυ! οντως και εμενα εκει στην ενωση κατι υποπτο μου φανηκε , δεν φαινεται να εχει ξεκολησει , αλλα οντως σαν να εχει ενα μικρο κενο…
Αυτο στο καπακι που πατανε οι χορδες επισης ειναι οτι ναναι, ουτε κολημενο ουτε τιποτε, παει περα δωθε, υπαρχει περιπτωση αυτο να κανει θεμα με το action? δυσκολο μου φαινεται γιατι αν χαμηλωσει μετα στα πρωτα ταστ λογικα θα ακουμπανε οι χορδερ στο μπρατσο
τωρα ενα στα πρωτα ταστα ειναι καλη η αποσταση οταν φτανεις 12 κ μετα απεχει παρα πολυ - φαινεται στο βιντεακι.
οντος θα τα παω εξω, απλα πρεπει να το φερω απο το εξοχικο κ ειπα μηπως δεν αξιζει καν τον κοπο - αν φαινεται χοντρη ζημια
Θα υποθέσω ότι μιλάς για τον καβαλάρη που δεν είναι κολημένος, (σωστά), και μπορεί να μετακινηθεί από την θέση του. Λογικά η θέση του είναι η απόσταση από το πάνω κόκαλο μέχρι το 12ο τάστο. Μετράς την ίδια απόσταση από το 12ο τάστο στο καπάκι και εκεί που είναι το ίδιο, κάθεται ο καβαλάρης.
Πληροφοριακά η τιμή που φαίνεται στο reverb είναι τιμή για όργανο χωρίς προβλήματα. Αναλόγως τα προβλήματα και η τιμή να υπολογίσεις.
Εγώ θα σου έλεγα να το φέρεις από το εξοχικό και να πας να το δούνε. Δεν χάνεις τίποτα και πλέον θα ξέρεις τι να κάνεις. Πάντως πιστεύω ότι θα βρεις πιο συμφέρουσες προτάσεις σε όργανα μαζικής παραγωγής με ίδια ή και λιγότερα χρήματα. Εξάλλου και αυτό το όργανο μαζικής παραγωγής ήταν.
Ναι, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πάντα έτσι είναι, όπως λέει κι ο Λουκάς, εφόσον εννοείς τον καβαλάρη.
Ιδανικά η θέση του είναι εκεί που λέει ο Λουκάς, δηλαδή σε απόσταση από την αρχή της ελεύθερης χορδής (πάνω καβαλάρη, κοντά στα κλειδιά) δυο φορές όσο είναι από την αρχή ως το 12ο τάστο. Αλλά χωράει λίγο νερό πάνω-κάτω για την εξομάλυνση τυχόν φάλτσων (αλλιώς, αν δεν υπήρχε λόγος να το μετακινήσεις, θα ήταν σταθερό).
Το 12ο τάστο παίζει την οκτάβα. Αν ακουμπήσεις τη χορδή σ’ εκείνο το σημείο χωρίς να την πιέζεις, στον αέρα, θα βρεις με λίγη προσπάθεια την αρμονική, δηλαδή μια νότα με πιο θαμπό ηχόχρωμα που εξακολουθεί ν’ ακούγεται και αφού αφήσεις το δάχτυλο από τη χορδή. Όσο πιο μπάσα η χορδή, τόσο πιο εύκολα βρίσκεις την αρμονική. Η αρμονική της οκτάβας είναι εξ ορισμού σωστή. Πρέπει λοιπόν και η κανονική νότα της οκτάβας (πατώντας το 12ο τάστο) να είναι ίδια με την αρμονική. Παίζεις λίγο με το πάνω-κάτω του καβαλάρη μέχρι να πετύχεις αυτή την ταύτιση. Αν στην ίδια θέση βγαίνουν σωστά οι οκτάβες και των τεσσάρων χορδών (δηλαδή και των 8 βασικά), και οι υπόλοιπες νότες δεν κάνουν κραυγαλέα φάλτσα, τότε είσαι σχετικώς εντάξει (από την άποψη του φάλτσου εννοώ - αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν άλλα προβλήματα). Αν δεν υπάρχει σημείο που όλες οι χορδές να παίζουν σωστά την οκτάβα, ή υπάρχει αλλά φαλτσάρουν άλλες νότες, τότε θες μάστορα και γι’ αυτό, πέρα από τυχόν άλλα προβλήματα.
Επίσης, το σκέβρωμα θα το δεις αν φέρεις το μπράτσο ευθεία μπροστά στο μάτι σου, σαν να ήταν ντουφέκι και να σημάδευες. Το σκεβρωμένο μπράτσο παίρνει ένα σχήμα σαν παρένθεση που απ’ αυτή τη θέση φαίνεται με το μάτι, ενώ από μια συνηθισμένη οτική γωνία δε διακρίνεται.
Ο μοναδικός λόγος για να έχει τόσο ψηλό action αν δεν έχει σκεβρώσει ή να έχει ξεκολλήσει ο τάκος, είναι να έχει κατασκευαστικό λάθος εξ αρχής.
Προσοχή μην μπερδεύεις το να είναι σχετικά ψηλά οι χορδές. Αυτό μπορεί να είναι επιλογή του κατασκευαστή για να έχει π.χ. ένταση ο ήχος.
Ευχαριστω πολυ - η αποσταση στα πρωτα ταστα ειναι πολυ μικρη σε σχεση με το 10-12 και μετα ,οποτε δεν νομιζω να ηταν επιλογη - φανταζομαι αν ηταν απο επιλογη θα ηταν παντου η ιδια αποσταση (λογικα παντα φανταζομαι )