θελω να ρωτησω για να τελειώνω επιτελους
α) μπορει να κοπει η ασετοπαστα με καποιο νυστερι η ψαλιδι?
β) το πλαινο ασπρο πλαστικο που βαζουμε στο σκαφος (διακοσμιτικο ) πως το ζηταμε και αν ειναι ευλιγιστο η αν χρειαζεται ζεστα?
γ) εχει ο κωσταντελλος βερνικακ μπαλας νουμερο 500 ?
δ) πως βαφουμε το μπρατσο μαυρο , με οτιδηποτε σπραυ η καποιο σταντας για να γλυστραει το χερι πχ ματ ?
ε) που μπορουμε να βρουμε ηλεκτρικο σφυρι η να κατασκευασουμε ενα οπως αυτο που εχει ο κ . κουκουριγκος στο σαιτ του?
Καλή βδομάδα σ΄ολους
Η Ταστιέρα (εβενος) κολλιέται στό μπράτσο μόνο μέ titebond ; Η ατλακόλ δέν κάνει; Υπάρχει αλλη εναλλακτική λύση;
Φίλε kesogdem,
Και η ατλακόλ κάνει, και η εποξική, και η πολυουρεθάνης.
Απλώς στην περίπτωση που θές να ξαναξεκολήσεις τον έβενο -σε κάποια μελλοντική επισκευή ίσως, η ψαρόκολα και η titebond ξεκολάνε σχετικά εύκολα (με υγρασία και ζέστη), ενώ αν χρησιμοποιήσεις άλλη κόλα που δεν ξεκολάει, προφανώς, θα πρέπει να καταστρέψεις τον έβενο (και ίσως κάνεις ζημιά και στο μπράτσο).
Φιλικά, Γιώργος.
Μπορώ δηλαδή νά χρησιμοποιήσω αντί για ατλακόλ ψαρόκολλα; Θά εχω εξ ισου καλό αποτέλεσμα; (γιά ταστιέρα μιλάω πάντα)
Φίλε jojos ευχαριστώ γιά τήν απάντηση
ναι κολλα με ψαροκολλα καλυτερα ,αλλα αν δοκιμασεις να την βγαλεις πιθανον να γυρισει η ταστιερα απο το τραβιγμα και να την πεταξεις εχω χαλασει 2
Η ασετόπαστα κόβεται και με νυστέρι και με ψαλίδι αν είναι λεπτή, το ζήτημα είναι πώς θες να την χρησιμοποιήσεις.π.χ. άν θες να κάνεις μαρκετερί δεν κάνει ούτε το μαχαίρι ούτε το ψαλίδι.
πλαστικά για πλα’ι’νά έχει πολλών ειδών.Αυτό που ιριδίζει σαν σεντέφι,αυτό που είναι γαλακτερό.αυτό που είναι άσπρο,υπάρχει και ένα μπέζ, και όλα έχουν την δική τους εργασία.
Περιληπτικά,αφού κόψουμε το πλαστικό,(άλλοι το κόβουν στην κορδέλλα,και άλλοι με χάρακα και φαλτσέτα),το κολλάμε είτε με ασετόν,(απλά το καταβρέχουμε) είτε ακόμα καλύτερα με κόλλα κρυσταλλιζέ.(ατλακόλλ)
Έχω δεί πολλούς να το ψιλοζεσταίνουν πρώτα με κάποιο πιστόλι θερμού αέρα.Άν δεν έχεις δοκίμασε με σεσουάρ μαλλιών.
ΜΠΑΛΛΑΣ 500 υπάρχει σε όποιο κατάστημα χρωμάτων βερνικιών δουλεύει την ΒΕΡΝΙΛΑΚ. Στην επαρχία μάλιστα το βρίσκεις και πιό εύκολα.Γιά ΑΘΗΝΑ σ΄τείλε μου mail σε πιά περιοχή βρίσκεσαι να σου απαντήσω που θα το βρεις.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες περνάνε το μπράτσο με μαύρη λάκα πολυουρεθανικής βάσεως 2 συστατικών πάνω απο σουρφασέρ,και τελειώνουν με οποιοδήποτε βερνίκι της επιλογής τους.
Αυτό κλείνει πολύ καλά τους πόρους του ξύλου και έχει καί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ως προς την αντοχή.
ΚΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ
[QUOTE=kesogdem;156045]Μπορώ δηλαδή νά χρησιμοποιήσω αντί για ατλακόλ ψαρόκολλα; Θά εχω εξ ισου καλό αποτέλεσμα; (γιά ταστιέρα μιλάω πάντα)
Και η ΑΤΛΑΚΟΛΛ έχει την ίδια συμπεριφορά με την ψαρόκολλα στο ζέσταμα όταν αφαιρούμε την ταστιέρα.
Ας μην ξεχνάμε ότι όταν αφαιρούμε την ταστιέρα ΠΑΝΤΑ αυτή πάει για πέταμα και την αντικαθιστούμε με καινούρια, σε αντίθεση με το καπάκι πού αν βγει σωστά, δεν έχει υποστεί αυτό το θερμικό σοκ της ταστιέρας , και μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
φιλε Νικο ευχαριστω για της απαντησεις, ειμαι απο επαρχεια και σε αντιπρωσοπω βερνιλακ δεν βρηκα , για το θεμα πλαστικου θελω να μαθω πως το καλουμπραρουν στο πλαινο της κολλατζας απο την κατω μερια και φαινετε και σαν λιωμενο λιγο .
υπ μηπως γνωριζεις και πως θα φτιαξω μια χουφτα για να στρογγυλεψω το μανικι απο την πισω μερια, δοκιμασα να αλοιψω το μανικι ενως αλλου μπουζουκιου με δυαλιτικο νιτρου και πιεσα απο πανω φελιζολ πηρε βεβαια την μορφη του μανικου αλλα δε ξερω αν θα γινει η δουλεια μου.
Φίλε οχτάχορδε επειδή ο χώρος των βερνικιών-χρωμάτων είναι η εργασία μου ίσως μπορώ να σε βοηθήσω από την ίδια την ΒΕΡΝΙΛΑΚ για το πού θα βρείς το ΜΠΑΛΛΑΣ 500 αρκεί να ξ’ερω την πόλη που μένεις.
Για το πλαστικό στην κολλάντζα το “πιάνουν” στην αρχή με ψιλά βελονάκια ή καρφίτσες καπλαμάδων και λίγο λίγο το κολλάνε με ασετόν.Το ασετόν λιώνει το πλαστικό αφού πρώτα το μαλακώνει οπότε το επεξεργάζεσαι όπως θές.
Γιά το μάνικο εγώ δουλεύω “παραδοσιακά” με παστράκουλο (λεπίδα ακονισμένη με λαβές όπου παλιά διαμόρφωναν τα πόδια των καρεκλών).Μετά το πέρασμα με το παστράκουλο όπου διαμορφώνεις το μάνικο στο βασικό σχήμα που θες να του δώσεις παίρνεις γυαλόχαρτο και το δουλεύεις σαν ιμάντα και κάνεις το τελείωμα.
Κατ’εμένα βρες ένα παστράκουλο,ακόνισέ το καλά,και πειραματίσου με διάφορα ξύλα γιατί παίζει ρόλο η φορά των ινών του κάθε ξύλου.
Όταν το κάνεις αυτό η διαμόρφωση του μάνικου θα΄ναι παιχνίδι, και δεν θα χρειάζεσαι καλούπια και άλλα τέτοια.
Παρ΄όλα αυτά αν θες να φτιάξεις καλούπι δοκίμασε να τυλίξεις μεμβράνη τροφίμων στο μάνικο κάνε αποτύπωμα με γύψο και μετά κάνεις αντίγραφο σε ξύλο.
Καλή επιτυχία.
nikosn θα ήθελα να σε ρωτήσω και εγώ σχετικά με το βερνίκι μπάλλας 500.
Τα σκάφος και το καπάκι το περνάμε με την τεχνική που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενες συζητήσεις, στο μάνικο και το καράουλο ακολουθούμε κάποια άλλη τεχνική λόγω του μικρού της επιφάνειας τους;
Και κάτι άλλο ένας γέρος παλιός επιπλοποιός όταν το αγόρασα το βερνίκι έτυχε να είναι εκεί και με ρώτησε τι κάνω με αυτό το βερνίκι και του εξήγησα για το τι κάνω και μου έλεγε για σκόνη ελαφρόπετρας κτλ εδώ στο βερνίκι αυτό χρειάζετ6αι τέτοια διαδικασία;
Τα λέμε
Πασχάλης
Νικο μενω κομοτηνη πηγα στον αντιπρωσοπο της βερνιλακ αλλα δεν ειχε , παρολαυτα βρηκα ενα αλλο 500αρι μπαλλας πηραμε και τηλεφωνο τον χημικο της εταιριας και μας ειπε οτι το συγκεκριμενο δεν χρειαζεται δυαλιση με οινοπνευμα,επισεις δεν χρειαζεται σιλερ η ελαφροπετρα στο καπακι αφου η μπαλλα κανει αυτην την δουλεια (γεμιζει τους πορους) σε ελατο δε το δοκιμασα ακομα αλλα σε μια παλια σκαλα παρατηρισα οτι δεν γυαλιζει παρα πολυ και ειναι σαν θα το ελεγα λάδι?? κατι τετοιο σημερα καποια στιγμη θα το δοκιμασω σε ελατο .
λουστραρα ενα μπαγλαμαδακι που εχω ανοιχτο για αλλαγη καπακι το αποτελεσμα ειναι θα ελεγα αναμενομενο δηλ δε γυαλιζει και δινει την αισθηση οτι το ξυλο αναπνεει ,το σκαφακι του μπαγλαμα ειναι μαυρο ασπρο κελεμπεκι - εβενος οπου εδειγε πολυ καλα το βερνικι ειναι της crou η καπως ετσι γερμανικο με ψιλοεπιασαν το **** 12 ευρω αλλα δε γαμει…
μπράβο οχτάχορδε, το έσωσες !!!:019::019::019:
Τελικά σήμερα έκανα την πρώτη δοκιμαστική μου προσπάθεια να λουστράρω με βερνίκι μπάλλας 500 της βερνιλάκ ένα κομάτι δρύς δοκιμαστικά. Αραίωσα 3 μέρη βερνίκι με ένα μέρος καθαρό οινόπνευμα όπως λέει ο κατασκευαστής έκανα τη μπαλίτσα μου απο βαμβάκι και τουλοπάνι αυτό που χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι ανακάτεψα το μιγμα το τράβιξα σε μια σύριγγα και έριξα επάνω στην μπάλλα 5-6 σταγονες. Άπλωσα πάνω στο ξύλο που το είχα τρίψει προηγουμένος με 400αρι πατόχαρτο και άρχισα το οχταράκια και τα περα δώθε οριζόντια και κάθετα.Και ξανά λίγες σταγόνες και πάλι το ίδιο. Όσο περισσότερο τρίβεις τόσο περισσότερο γυαλίζει. Εκπληκτικό αποτέλεσμα για τόσο σύντομο χρόνο. Πιστεύω πως με ένα δυο χέρια ακόμη θα είναι τέλειο.
Έχουμε και συνέχεια.
Φίλε ΠΑΣΧΑΛΗ και στο καραουλο κανουμε την ιδια τεχνικη με λιγο μικρότερη μπαλλα και πιο μικρές κινήσεις.
Φίλε ΟΧΤΑΧΟΡΔΕ απο ότι ξέρω η GLOU (γερμανική εταιρεία) δεν έχει μπάλλας,αλλά έχει κάποια βερνίκια ελαίου που τα περνάς με πινέλλο,πανί,βαμβάκι κ.λ.π. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΥΑΛΙΖΟΥΝ γιατί είναι βερνίκια εμποτισμού,και δεν κάνουν την παραμικρή κρούστα.Το ζητούμενο δεν είναι καθόλου κρούστα, αλλά ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ κρούστα ως προς το πάχος της.
Θα μάθω και θα σου απαντήσω που μπορείς να βρείς .
Ακόμα πράγματι όπως έχουμε ξαναπεί,το μπάλλας δεν έχει ανάγκη γεμίσματος,γεμίζει το ίδιο το υλικό.Παρ΄όλα αυτά κάποιοι παλιοί μαστόροι, περνούσαν ένα ψιλό χέρι πολύ αραιωμένο σήλερ νίτρου Ν.1459 και κατόπιν περνούσαν μπάλλας.Πίστεψε με όμως όταν αρχίσης και δουλεύεις και πάρεις το “κολάει” που λέγαν και οι παλιοί,δεν θα χρειάζεσαι τίποτα απο όλα αυτά.
ΚΑΛΑ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑΤΑ.
Φίλε nikosn
Σέ παλαιώτερη απάντησή σου (Λουστραρίσματα)
αναφέρεις σήλερ νίτρου Ν.1419. Ειναι τυπογραφικό λάθος ή δέν εχει μεγάλη σημασία αν ειναι
Ν.1459 ή Ν.1419; Εισαι αξιόπιστη πηγή γνώσεων “περί λούστρων” οπότε καταλαβαίνεις!!!
Φίλε kesogdem έχεις δίκηο πρόκειται περί λάθους.Το σωστό είναι Νο 1419.
Φίλε ΟΧΤΑΧΟΡΔΕ να πας στην ΣΤΕΠΑΝΗ ΜΑΡΙΑ και να της ζητήσης να σου παραγγείλει.Αν δεν θέλει να σε εξυπηρετήση θα σου στείλω εγώ με το ΚΤΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.
Στη Μαρια πηγα αλλα πλεον λεει δουλευει μπαλλας μονο τα clou θα παω και μια βολτα στον Μυλωνα αν δε βρω τοτε θα κανεις τον κοπο να μου στιλεις , ευχαριστω
Όποτε θες μην διστάσεις, και για οτιδήποτε άλλο,θα χαρώ να σε εξυπηρετήσω.
Νίκο να σε ρωτήσω το βερνιλακ 500 πόσα χέρια πρέπει να το περάσω αν και με το πρώτο χέρι δίνει ωραία γυαλάδα και αν χρειάζεται τρίψιμο ενδιάμμεσα. Και τέλος σε πόσο χρόνο περνάω κάθε φορά το επόμενο.
Πασχάλης.