Εκπομπή στη ΝΕΤ

Χίλια ευχαριστώ, Νίκο! Βρήκα άλλη μια εκτέλεση του “ντόκτορ”. Είμαι ευτυχισμένη, γιατί πολύ καιρό το περίμενα το κομμάτι με υπομόνη. Επαινώ και την Εύα η οποία πάντα προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία για μας.

Ρε παιδια χασαμε τη μπαλα !! Τι καταιγισμος ειναι αυτος ;;
Μηπως πρεπει να γινει ιδιαιτερο τοπικ με τιτλο (ενδεχομενα) Τουρκικη μουσικη ;;
Θα ηθελα μια ενημερωση αφου εισαστε τοσο ψαγμενοι για τη γνησια λαικη μουσικη της Τουρκιας. Δεδομενου βεβαια οτι η μικροαστικη ταξη στην Τουρκια την υπολογιζω ακομα και σημερα γυρω στα 50 % και τον αγροτικο πληθυσμο γυρω στα 40 % πιστευω θα διατηρειται τετοιο ειδος αν και εκει τελευταια πρεπει η μουσικη να αλοιθωριζει προς δυσμας οπως γινεται και εδω.

Οταν ειχα παει στην Πολη το '82 θυμαμαι οτι ρουφαγα τις εικονες, τις μυρωδιες και τις μουσικες !! Παρασκευη που εχουνε αργια ειχαμε παει στο μεγαλο παρκο διπλα στο παλατι οπου ηταν γεματο κοσμο καθε οικογενεια με τα τραπεζομαντηλα στο γκαζον, τα τσαγια και τα φαγητα. Καποια στιγμη σε ενα μικρο λοφισκο ακουγεται μουσικη. Ενα αρκετα μεγαλο πληθος αρχιζει να συγκεντρωνεται και στις παρυφες του υψωματος ενας τραγουδιστης που μαλλον ηταν φιρμα -λογω εμφανισης και υφους και αποδοχης του κοσμου- με δυο μουσικους ενα με ηλεκτρικο σαζι και ενα με τουμπελεκι επαιζαν ομορφα τουρκικα λαικα τραγουδια ενω ολοι οι παρευρισκομενοι
ακουγαν πολιτισμενα και σιγοτραγουδουσαν μια και δεν υπηρχαν μηχανηματα -ηταν ορθιοι οι μουσικοι- και ολοι τελουσαν εν ευδαιμονια !! Μια ωραια εικονα και ενα ωραιο ακουσμα, ενα πανακριβο-τζαμπα χαππενινγκ !!
Εκει τους παραδεχομαι τους Τουρκους. Οτι δεν παιρνουν χαμπαρι απο “προοδο” κρατανε τις οποιες παραδοσεις !!

Κωστα Πετρα πανεμορφο το “Αρμενακι” στειλε σε παρακαλω στοιχεια ή δυνατον κανε σκαν στο εξωφυλλο.

παίδες σας ενημερώνω ότι και η Ντιλέκ Κότς κυκλοφορεί όπου νάναι δίσκο,με τίτλο “Karsi”,που σημαίνει “απέναντι” και θα περιέχει τραγούδια απο την κοινή παράδοση τούρκων και ελλήνων της μικρασίας.
ως γνωστόν η συμπαθής αυτή τουρκαλίτσα έφυγε απο την Πόλη και της αρέσει να μένει Θεσσαλονίκη(!).
ο δίσκος θαναι ελληνική παραγωγή.

Γιώργο, οι Schal Sick Brass Band είναι μία “πολυεθνική” μπάντα, με έδρα την Κολωνία. Τα μέλη της είναι από Γερμανία, Ιράν, Βουλγαρία και οι guest τους από παντού! Στον τέταρτο δίσκο τους “Kesh Mesh”, συμμετέχει η Κρίστη Στασινοπούλου με την “Ανάφη” της. Το μότο τους είναι “think global, blow local”! Περισσότερα στο www.ssbb.de

Τώρα, για την λαική μουσική της Τουρκίας, ο πιο ενημερωμένος φαίνεται να είναι ο Νίκος “Multi Kulti”. Πάντως, το “Crossing the bridge: the sound of Istanbul” ή “ο ήχος της Πόλης” ελληνιστί, που λένε και τα παιδιά, είναι ένα πολύ καλό μουσικό ντοκιμαντέρ για τη σύγχρονη (λαική, με την αυθεντική έννοια, όχι τίποτα Πετρέληδες)μουσική πραγματικότητα στην Κωνσταντινούπολη - στην οποία εντάσσεται και η rap! Αναζήτησέ το, στην Αθήνα το παίξανε κάνα-δυό σινεμά και όσοι το είδαν(μουσικόφιλοι και σινεφίλ) ενθουσιάστηκαν! Την ταινία την παρουσίασε στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου, στη Θεσσαλονίκη, ο σκηνοθέτης Fatih Akin, ο οποίος έπαιξε (φοβερή) μουσική στο (φοβερό) πάρτυ λήξης του φεστιβάλ. Βαλκανικοί, μεθυστικοί ρυθμοί και μουσικές και “όλα τα μωρά στην πίστα” μέχρι πρωίας!

Κώστα που τους ξετρύπωσες αυτούς τους τύπους? Κοίτα να δείς πράματα και να φανταστείς οτι η Κολωνία είναι μισή ώρα δρόμος…και μόλις είδα στο σάϊτ του γκρούπ ότι έχουν τον Φέτι Ακ για κρουστό που έτυχε να έχουμε παίξει πολλές φορές μαζι (εξαιρετικός βιρτουόζος στην ταραμπούκα).

Σε θέματα Τούρκικης Λαϊκής μουσικής δεν είμαι καθόλου ενημερωμένος…(εννοώ την μουσική που παίζεται κυρίως απο σάζια…τη δημοτική καλύτερα).Λίγα πράματα…
Βέβαια όπως λέει ο Γιώργος Β. η συγκεκριμένη μουσική έχει τρελούς οπαδούς…αλλά και αυτούς που την εχ8ρεύονται (βλέπε μουσικούς,τραγουδιστές της κλασσικής τούρκικης μουσικής ή αλλιώς Turk Sanat) γιατί την θεωρούν μονοδιάστατη και απλοποιημένη…

Πάντως αν ενδιαφέρεσαι να ακούσεις κάτι αντιπροσωπευτικό απο αυτό το είδος θα πρότεινα τον Erkan Ogur (που παίζει σαζι και άριστα άταστη κιθάρα) και το Bengi Trio (3 σάζια παρέα) ή και μόνο του τον Okan Murat Ozturk (που ανήκει στο Bengi Trio αλλά έχει κάνει και δικές του δουλειές).

Ό,τι ενδιαφέρει πείτε μου να ανεβάσω…

Ακόμα και το soundtrack της ταινίας αν θέλετε…(η ίδια ταινία είναι αρκετά μεγάλη δεν γίνεται)

Νίκος

Παιδιά με συγχωρείτε αλλά φοβάμαι πως χάσαμε το …μέτρο!
Σεβαστές οι επιθυμίες και οι προτιμήσεις σας για έθνικ ή δεν ξέρω τι μουσική, αλλά ας μη ξεχνάμε πως είμαστε στο ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ!!
Συμπαθάτε με, αλλά προσωπικά …ξενέρωσα τελείως.
Είμαι τόσο άσχετος με όλα αυτά τα κατεβατά, τα ονόματα και τις μουσικές, όσο άσχετος ήταν με την κλασική μουσική ο πατριάρχης του ρεμπέτικου, ο Μάρκος.
Υποθέτω πως οι περισσότεροι από μας χρειαζόμαστε γερό “έθνικ” φροντιστήριο για να σας παρακολουθήσουμε.
Συγνώμη για την ενόχληση.

ΕΑΡ
(Ένας Αμετανόητος Ρεμπετόπληκτος)

Καλά ντε, όπως εξελιχθεί η κουβέντα το πάνε τα παιδιά! Μην είμαστε και τόσο του τύπου…

Αν πάντως θέλετε υπάρχει και το thread “τουρκικά άσματα” (ή κάτι τέτοιο) που άνοιξε πρόσφατα στο, “στίχοι και τραγούδια”.

ΕΑΡ= Ένωση Ατρομήτου Ρεθύμνης (ΟΛΕ)

Νίκο, έτυχε κάποια στιγμή ν’ ακούσω το Maza Meze(αρμενάκι) στο ραδιόφωνο, έπειτα τους ανέφερε σε μια συναυλία η Κρίστη Στασινοπούλου(έχουν συνεργαστεί), τους έψαξα και τους βρήκα. Τα καλά του ίντερνετ!

Και μιας και την ανέφερα, η Κρίστη Στασινοπούλου με το Στάθη Καλυβιώτη είναι από τους λίγους Έλληνες μουσικούς που επιχειρούν αυτόν τον “εκμοντερνισμό”, την “προσαρμογή” της παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη πραγματικότητα. Πάρτε μια γεύση από μία “υποβρύχια” διασκευή στο “Αμοργιανό μου πέραμα”(ή τί γίνεται όταν τα samplers ποτιστούν με την αρμύρα του Αιγαίου!)

http://rapidshare.de/files/12029806/Kristi_Stassinopoulou-Amorgiano_mou_perama.m p3.html

[Σάκη συγγνώμη αλλα θα διαφωνήσω με την άποψη σου…

Ότι η κουβέντα ξέφυγε λιγάκι ισχύει αλλα αυτό δεν σημαίνει τίποτα…το ίδιο έχει επαναλειφ8εί άπειρες φορές εδώ…και το πιο πιθανό είναι οτι θα ξαναεπαναλειφ8εί.
Επίσης ο όρος μέτρο σε ένα Ρεμπέτικο Φόρουμ είναι έτσι κι αλλιώς άτοπος…

Τέλος γιατί να θεωρείται χάσιμο μέτρου (αν το δεχτούμε) αυτή εδώ η κουβέντα και όχι για παράδειγμα οι φιλοσοφίες του διπλανού τόπικ περί Πετρέλη και Ελληνικής μουσικής κατάντιας…(που δεν έχω κάτι εναντίων της ίσα ίσα τη χαίρομαι…απλά προσπαθώ να καταλάβω τι θεωρείς χάσιμο μέτρου…επειδή δημοσιεύτηκαν τραγούδια και πληροφορίες που ανήκουν σε μουσικές παραδοσιακές-συγγενέστατες με τα είδη που μας απασχολούν και σ αυτό το φόρουμ?)]

Νίκος

Αϋπνίες κι εσύ Νίκο; Πήρα το μέηλ, σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθειά σου.

Πάνος

Γεια σας,

Για όσους ενδιαφέρονται γενικά για τη μουσική των Βαλκανίων υπάρχει ένα ωραίο φόρουμ (είμαι μέλος εδώ και κάτι χρόνια), το eefc-list.

To site:

http://www.eefc.org/site/?

Και συγκεκριμένα για το φόρουμ:

DiscussionList&PHPSESSID=682d9026125301bf7807aff1733d1a55

Τα μέλη είναι άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο που ασχολούνται με το χορό, τη μουσική και γενικά με τον πολιτισμό των Βαλκανίων (μέσα και η Τουρκία!). Πολλά από τα μέλη είναι από Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, πρώην Γιουγκοσλαβία κ.τ.λ. Μπορείς να ρωτήσεις για οποιονδήποτε χορό, στίχο ή οτιδήποτε άλλο σχετικό και όλο κάποιος θα βρεθεί που μπορεί να απαντήσει.

Η γλώσσα είναι τα αγγλικά.

Μπορείτε να μπείτε στο site και να διαβάσετε παλιά μηνύματα χωρίς να είστε μέλη, απλώς πατήστε το eefc archives.

Εύα

Αγαπητέ Multi Kulti μην εξάπτεσαι. Ασφαλώς και δεν είσαι υποχρεωμένος να συμφωνήσεις με τη γνώμη μου.
Νομίζω πως εξέφρασα την άποψή μου με τάκτ και “συμμαζεμένα” και δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν.
Όλοι μας -πλην του ρεμπέτικου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού- έχουμε παράλληλα και άλλες μουσικές προτιμήσεις. Κι αυτό είναι φυσιολογικό και θά ‘λεγα “υγιές”. Όμως δεν τις παρουσιάζουμε εδώ. Καταφεύγουμε κάποιοι και σε άλλα σχετικά fora για να …εκτονωθούμε.
Τη λύση -για παράδειγμα- την δίνει παραπάνω η Εύα (και πάλι μπράβο της).
Όσο για την κουβέντα και τις φιλοσοφίες του διπλανού τόπικ περί Πετρέλη και Ελληνικής μουσικής κατάντιας -τώρα εγώ θα διαφωνήσω-, καλά κάνουν και γίνονται, για να δείξουν προς τα που οδηγείται το λαϊκό μας τραγούδι και την “συνεισφορά” στο σημερινό χάλι όσων (και όποιων) το οδηγούν σ’ αυτή την κατρακύλα.

Σ.Π.

Εννοείται ότι σε κάθε συζήτηση τον πρώτο λόγο έχει η μουσική που αν μη τι άλλο έχει συγγένεια με τη λαική μουσική. Για το λόγο αυτό δεν τίθεται θέμα και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί.

Υ.Γ. Να επαναλάβω Σάκη, με όλη την ευγένεια που διαθέτω, ότι πρέπει να σταματήσεις να υποδεικνύεις στα άλλα μέλη αν θα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση ή όχι. Αρμόδιος για αυτό είμαι εγώ και κανά δύο - τρεις άλλοι φίλοι του φόρουμ. Σε ευχαριστώ για την κατανόηση.

Ο.Κ. Γιώργο.
Εγώ ότι είχα να πω το είπα, νομίζω κομψά και πολιτισμένα. Εξέφρασα προσωπική άποψη και δεν έκανα καμιά υπόδειξη σε κανέναν. Υπόμνηση έκανα για τον χαρακτήρα αυτού εδώ του φόρουμ. Αν κι αυτό (που είναι αυτονόητο) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα μόνον κάποιων υπευθύνων, τότε mea culpa.

Σ.Π

Δυστυχώς, πάπαλα το DVD από την Ύδρα κλπ. Δεν ξέρω τι βλακεία έκανα και ξαφνικά μου βγάζει blanc. Τώρα θα το πάω λέει στη Φίλιπς να δούν τι μπορούν να κάνουν, αυγά κουρεμένα δηλαδή. Σόρρυ σε όλους.