Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, 20 χρόνια από τη Σύμβαση της UNESCO για την ΑΠΚ» [3-4/11/23]

Από χθες πραγματοποιείται Συνέδριο για τα 20 χρόνια από τη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την ΑΠΚ.
Σήμερα στις 12.30-14.30 το ενδιαφέρον μας ως Ρεμπέτικο Φόρουμ εστιάζεται στη συνεδρία για το Ρεμπέτικο.

Εδώ το πρόγραμμα και σχετικές πληροφορίες εξ αποστάσεως παρακολούθησης:

1 «Μου αρέσει»

Μα εδώ διαβάζω:

Εισήγηση:

Η παράδοση του Ρεμπέτικου. Επτά χρόνια μετά την ένταξη στον εθνικό και στον διεθνή κατάλογο ΑΠΚ.

Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ.

Η εισήγηση επιχειρεί μια συνοπτική αναδρομή σε ερευνητικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που συνδέονται με την πολιτιστική διαχείριση της παράδοσης του Ρεμπέτικου, με έμφαση στην περίοδο που ακολούθησε την ένταξη του στοιχείου στον εθνικό κατάλογο (2016) και εν συνεχεία (2017) στον διεθνή κατάλογο ΑΠΚ της Ουνέσκο.

Εισήγηση:

Σκέψεις για το ρεμπέτικο στον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη πραγματικότητα

Λεωνίδας Οικονόμου, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η εισήγηση εξετάζει τη θέση του ρεμπέτικου στον ελληνικό πολιτισμό, επιστέγασμα της οποίας ήταν η εγγραφή του στον κατάλογο της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Σκιαγραφούνται οι πολιτισμικές και πολιτικές συζητήσεις γύρω από το περιεχόμενο και την αξία του, η ισχυρή επίδρασή του σε ποικίλα μουσικά είδη και καλλιτεχνικές εκφράσεις, και οι τρόποι με τους οποίους χρωμάτισε τη συγκρότηση του δημόσιου πολιτισμού και τις αντιλήψεις για τον εθνικό χαρακτήρα. Αναπτύσσονται επίσης μερικές σκέψεις σχετικά με την εξέλιξη της παράδοσης του ρεμπέτικου τις τελευταίες δεκαετίες και τις σημερινές της προοπτικές.

Χονδρικά δηλαδή, και οι δύο θα μιλήσουν -έστω και όχι αποκλειστικά- για το γεγονός της ένταξης στη λίστα της Ουνέσκο. Ανάλογα βλέπω και για τα Μωμοέρια και τη Βυζαντινή.

Τι σόι συνέριο είναι αυτό; Να περιμένουμε ότι σε επόμενο συνέδριο η κεντρική θεματική θα είναι «Το συνέδριο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή»;

Όσοι φιλοπερίεργοι δεν συμμερίζονται το εν λόγω σχόλιο μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρία για το ρεμπέτικο εδώ (από το 2.50.00 και μετά):

Δεν νοείται τέτοιο πράγμα, φιλοπερίεργος αλλά χωρίς αυτή την περιέργεια.

E, μα…

Και εν πάσει περιπτώσει, «μπηχτές» τέτοιου τύπου δεν συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση κάποιου κλίματος φιλίας / οικειότητας, που την χρειαζόμαστε σ’ αυτό το χώρο.