Εισαγόμενες κιθάρες την προπολεμική εποχή

Γειά σε όλο το φόρουμ
Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις εισαγωμενεςκιθαρες την περίοδο του μεσοπολέμου. Γενικά τι μάρκες θα έφερναν; Φαντάζομαι ιταλικες και γερμανικές αλλά αμερικανικές όπως γκιπσον, Μάρτιν και Στέλλα; υπάρχουν σχετικές πληροφορίες; Αυτές οι κιθάρες έπαιξαν ρόλο στο ρεμπετικο και την διαμόρφωση μετέπειτα της λαϊκής κιθάρας;

3 «Μου αρέσει»

Για την εισαγωγή οργάνων από τις γνωστές μάρκες της Αμερικής δεν ξέρω τι γινόταν. Σίγουρα υπήρχαν αλλά δεν ξέρω σε τι αριθμούς.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου αν έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση της λαικής κιθάρας, από τα στοιχεία που υπάρχουν και έχω διαβάσει, η ελληνική λαική κιθάρα προέρχεται από την ευρωπαική σχολή και όχι από την αμερικάνικη.

  1. Συμπλήρωση: Ανεβάζω μια εργασία για τις “Κατασκευαστικές Ιδιαιτερότητες της ακουστικής και “λαϊκής” κιθάρας”, του Παπαδόπουλου Ευάγγελου που βρήκα στο Αποθετήριο και έχει αρκετά στοιχεία.
    lpm_000116.pdf (3,1 MB)
  2. Συμπλήρωση: Να μην ξεχνάμε και την μόδα του μεσοπολέμου για την χαβανέζικη μουσική, (π.χ. Μπέζος), που σίγουρα δεν ξεκίνησε με ελληνικές κιθάρες.
4 «Μου αρέσει»

Όπως λέει και ο Πέτρος Μουστάκας στο βίντεο, η ποιότητα του Μούρτζινου έπεισε τους αγοραστές να στραφούν στα μαντολίνα ελληνικής κατασκευής. Υποθέτω το ίδιο θα συνέβη και με τις κιθάρες.
Γενικά πιστεύω ότι εισαγωγές θα γίνονταν από Ιταλία και Γερμανία (έχουν βρεθεί πολλές προπολεμικές εδώ), αλλά όχι κατά πλειοψηφία. Μεταπολεμικά προστέθηκαν και οι εξαιρετικές ρουμάνικες, με καλή ποιότητα αλλά χαμηλή τιμή. Η ισορροπία άλλαξε γύρω στο 1980 με την μαζική εισαγωγή dreadnought x-braced από ΗΠΑ κλπ, οπότε χάθηκε ο τύπος της λαϊκής κιθάρας στην Ελλάδα.

4 «Μου αρέσει»

Ο Σόλων Μιχαηλίδης με την αγαπημένη του κιθάρα και τους συμμαθητές του

Όταν πήγα στο μουσείο/αρχείο του, είχαν «την κιθάρα του» που ήταν γερμανική τύπου parlor, πρέπει να είναι είτε η ίδια της φωτογραφίας, είτε κάποια μεταγενέστερη αλλά της δεκαετίας του 20, δυστυχώς δε θυμάμαι μάρκα.

4 «Μου αρέσει»

Το ψηφιοποιημένο πια αρχείο του Σόλωνα Μιχαηλίδη.

3 «Μου αρέσει»

rempetiko-pireas νομίζω πως και σε αυτήν την φωτογραφία έχει ενδιαφέρον η dreadnought κιθάρα που κρατάει ο μπατης. Αρα θα ήταν ασφαλές να συμπεράνουμε ότι χρησιμποιουσαν και αυτές;

Με ό,τι έβρισκαν έπαιζαν. Μη ξεχνάς μιλάμε για μια εποχή φτώχειας και πόσο παραπάνω στο Πειραιά. Αυτοί που μπορούσαν φυσικά είχαν καλά όργανα :wink: Όλοι οι άλλοι με ό,τι βολεύονταν. Είτε δανεικά, είτε ό,τι έβρισκαν γύρω τους.

2 «Μου αρέσει»

Ναι απλά αν δεν κάνω λάθος οι παρλορ ήταν φθηνότερες επειδή ήταν πιο μικρές. Γι αυτό παραξενευτικα λίγο. Βέβαια ο τζωρτζ μπατε ήταν λίγο φιγούρα, άρα δεν νομίζω η κιθάρα που κρατάει να ναι του πεταματου :joy:(και αν δεν κάνω λάθος έχει και πιο μπασες χορδές γιατί βλέπω και δεύτερο μανίκι)

Αυτού του είδους οι κιθάρες πάντως, με το “βοηθητικό” μπράτσο και χορδές, ήταν πολύ διαδεδομένες στην Αθήνα της εποχής.

1 «Μου αρέσει»

Μήπως επειδή δεν είχαν λεφτά για κοντραμπάσο;

Και λεφτά να ΄βρισκαν, δεν μπορείς να κουβαλάς το κοντραμπάσο επ’ ώμου και να αντέχεις και όρθιος μέχρι να βγει η φωτογραφία…

1 «Μου αρέσει»

Ε ναι δεδομένου ότι τότε δεν είχαν και τα μέσα όπως σήμερα. Από την αλλη δεν νομίζω μεσα στα μαγαζάκια να χωρούσε να πας να παίξεις στο καφενείο με τα δερβισια :laughing:

1 «Μου αρέσει»

Επειδή μπορούσαν.

Όταν δεν έχεις λεφτά για κοντραμπάσο, συνήθως η λύση είναι να μη βάλεις κοντραμπάσο. Ιδίως σε μουσικές που κανείς ποτέ δεν έβαλε κοντραμπάσο ώστε να αισθάνεσαι ότι κάτι λείπει (γιατί νομίζω ότι σε άλλες μουσικές, διάφορα βαλκανογύφικα ιδιώματα π.χ., το κοντραμπάσο είναι σχετικά στάνταρ, και μοιραία κάποιος το παίρνει επ’ ώμου και το τρέχει από χωριό σε χωριό).

Μια κιθάρα όμως με έξτρα μπάσα, συγκρινόμενη με μια κιθάρα χωρίς, είναι κάτι που μπορεί κανείς άνετα να το επιθυμήσει και να το προτιμήσει.

1 «Μου αρέσει»

Η κιθάρα αυτή δεν είναι dreadnought με την σημερινή έννοια του όρου νομίζω. Αν βλέπω καλά η ενωση μπάτσου σκάφους είναι στο 12ο τάστο.
Έχει περίεργο σκάφος αλλά έχει τα χαρακτηριστικά πολυχορδης κιθάρας.
Δες κι εδώ

2 «Μου αρέσει»

Εμένα μου θυμίζει τις dreadnought sloped όπως τις λένε. Αλλά και πάλι φαίνεται ιδιόμορφη κατασκευή

Κάτι τέτοιο μου θυμίζει στην συγκεκριμένη φώτο, βέβαια η ένωση δεν είναι στο 12ο ταστο

Ναι δεν έχεις άδικο ότι είναι σχεδόν ίδιο σχήμα σκάφους.

1 «Μου αρέσει»

αυτες ειναι οι λεγομενες χαρπγκιταρ… ητανε σχεδον σε ολη την ευρωπη απο τα μεσα του 19ου αιωνα μεχρι και τον πολεμο. υπηρχαν οντως και σε αλλα σχηματα εκτος απο το κλασικο 8αρι που ξερουμε, και παιζονται κυριως με τα δαχτυλα και λιγοτερο με πενα. υπαρχει σαιτ γι’αυτες με παρα πολλες φωτογραφιες. πιστευω οτι το κοντρα μπασο δεν περασε στον ελληνικο χωρο ισως καθαρα λογω των μουσικων, για πρακτικους λογους, και της ανατολιτικης φυσης της μουσικης μας.

2 «Μου αρέσει»