Γειά σας παιδιά,
Έψαχνα να βρω ένα μάθημα στο yt για το εγώ μάγκας φαινόμουνα και δόξα τον θεό βρήκα πολλά.
Το θέμα είναι ότι ο καθένας το έπαιζε με διαφορετική δαχτυλοθεσία.
Έτσι, μου γεννήθηκε η απορία, υπάρχει κάποιος ενδεδειγμένος τρόπος για τοποθέτηση των δαχτύλων στο όργανο;
Κάποια σειρά;
Προσωπική μου άποψη
Ή θα το παίξεις όλο στην ρε καντινι
Ή θα το παίξεις στην πρώτη θέση Ουσάκ
Δηλαδή
Ρε στην λα χορδή
Μι ύφεση στην λα χορδή
Όλες οι άλλες νότες στην ρε χορδή
Χρησιμοποίησε δεύτερο δάχτυλο στη ρε
Τρίτο δάχτυλο στην μι ύφεση
Και κατόπιν στην μεταφορά στην ρε χορδή, πρώτο δάχτυλο στην φα
Ευχαριστώ φίλε αλλά το ερώτημα μου είναι γενικό, όχι μόνο για το συγκεκριμένο τραγούδι.
Πως πρέπει να τοποθετούνται τα δάχτυλα για να μην έχουμε προβλήματα στο παίξιμο;
Αν κάνεις μια αναζήτηση στο φόρουμ για “δαχτυλοθεσια” θα σου βγάλει αρκετές συζητήσεις. Μια που έχει αρκετή πληροφορία είναι αυτή εδώ:
Γενικά προτείνω να χρησιμοποιούμε δείκτη-μέσο όταν έχουμε ημιτόνιο και δείκτη-παράμεσο όταν έχουμε τόνο. Αυτό δίνει και πιο ρυθμικό παίξιμο γιατί συντονίζεται με την πένα, ή οποία παίζει εναλλάξ και συνεχόμενα θέση-άρση. Το μικρό ας το αφήνουμε για βοηθητικό σε γρήγορα περάσματα χωρίς τονισμα.
Καλησπέρα σας
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που δεν εχω πάρει ξεκάθαρη απάντηση…
Ας πούμε οτι θέλουμε να βγάλουμε μια φράση και είμαστε στην ρε χορδή και έχουμε παίξει τελευταία νοτα στην ρε χορδή με την πένα κάτω και θέλουμε να μεταβούμε στην λα χορδή… Ειναι απαραίτητο να συνεχίζουμε την φράση μας στην λα χορδή με την πενα προς τα πάνω αφου τελειωσαμε με την πενα κατω στην ρε ?
Ή μπορουμε να παίξουμε παλι στην λα με την πενα κατω που είναι και πιο βατο ?
Θα μου πεις που τονίζεται η φράση και τα σχετικά…
Ας πούμε ότι στο παράδειγμα μας δεν μας ενδιαφέρει αυτό…ας πούμε οτι ειναι μια γρήγορη ανταπόκριση σε ενα τραγούδι και θελουμε να βγάλουμε αυτες τις 7-8 νοτες πχ με πανω κατω την πενα
Ευχαριστώ
Στην κανονική ροή του κομματιού, προφανώς η πένα καθορίζει τα πάντα και όχι μια τυχαία αλλαγή χορδής. Τώρα, σε μια πολύ γρήγορη φράση εκτός ρυθμού (εννοώ με 5ηχα 7ηχα κλπ, όπως πχ στην εισαγωγή της Αχάριστης ή σε κάποια του Ζαμπέτα), φροντίζεις να πέσουν σε θέση οι ισχυρές νότες και οι υπόλοιπες όπως βολεψει.