Δίσκος του Άκη Πάνου

Κάποτε είχα ακούσει πως υπάρχει ένας δίσκος του Άκη Πάνου με τίτλο 100%. Σε αυτόν τον δίσκο ακουγονται τραγουδια σε στιχους και μουσικη του δημιουργου, τραγουδάει ο δημιουργος και παιζει όλα τα οργανα τα οποια ειναι κατασκευασμενα απο τον ίδιο, δηλαδή 100%.
Γνωρίζεται αν ισχύει κάτι τέτοιο;

Στην επίσημη δισκογραφία του Άκη Πάνου κανένας δίσκος δε φέρει τέτοιον τίτλο…

Ξέρω πως μια προσπάθεια να “αυτονομηθεί” είχε κάνει ο Άκης Πάνου το 1985, όταν ζούσε στην Ξάνθη.
Ένα τραγούδι που προέκυψε σε στίχους, μουσική, εκτέλεση αποκλειστικά από τον ίδιο και όργανα όλα δικά του ήταν το “Πες μου παππού”, καταπληκτικό τραγούδι, το οποίο όμως δεν έγινε και πολύ γνωστό.
Είχε κάνει και την ηχογράφηση, αυτό που λες και εσύ, Ιπποκράτη, 100% όλη η προσπάθεια δική του.
Κυκλοφόρησε σε ένα σπάνιο 45άρι , αλλά έγινε γνωστό κάπως όταν ηχογραφήθηκε ζωντανά μαζί με άλλα του τραγούδια στο “Επειγόντως”.
[b][u]Εδώ,[/b][/u]για τους λάτρεις του Πάνου !

Πολύ δυνατό. Το αγαπημένο μου του Πάνου… τί στίχος!

Στον Πάνου δυσκολεύεσαι πολύ να βρεις τραγούδι με μέτριο στίχο!

Τα τραγούδια είναι δύο και όχι ένα…
Περιέχονται σ’ αυτό το σπάνιο 45αρι που περιγράφω :

ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ 100% - ΠΡΟΒΑ
περιέχει :
ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΑΠΠΟΥ - ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ [Α. ΠΑΝΟΥ] POLYPHONE PS 601 - 1985
ΠΡΙΝ, ΤΩΡΑ, ΠΑΝΤΑ (ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ) - ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ [ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ] POLYPHONE PS 601 - 1985

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΤΕΚΜΗΡΙΑ :
Στην παραπάνω περιγραφή (στο ποστ) για το δίσκο αυτό, δεν έχει καμιά σχέση το περί “αυτονομίας” με την απομόνωση του Άκη στην Ξάνθη… (που έγινε αργότερα έτσι κι αλλιώς…)
Στο “αυτονομηθεί” που διαβάζει κάποιος στο ίντερνετ (από το κείμενο ή αναπαραγωγή κειμένου τού Στ. Ελληνιάδη) αλλιώς υποννοείται η λέξη και άλλα φωτογραφίζει…
Ο Άκης (που τον έζησα πολύ κοντά, από το 1983 έως το τέλος του) πάντα αυτόνομος ήταν και πάντα με αυτόν τον τρόπο συνεχώς λειτουργούσε με τις δισκογραφικές εταιρίες…

Η παραγωγή αυτή προέκυψε, όπως λέει και το δισκάκι, “σαν πρόβα” να τα κάνει (για άλλη μια φορά) όλα μόνος…
Σύνθεση, Στίχοι, Ερμηνεία, Εκτέλεση, Ορχήστρα, Ενορχήστρωση, Όργανα (ιδιοκατασκευής, ήταν σπουδαίος οργανοποιός, όπως είναι γνωστό) και Ηχοληψία (στο σπίτι του) !!!
Εεεε, χρειάστηκε μια βοήθεια κι “απέξω”: την εταιρία δίσκων !!!

Το δισκάκι κυκλοφόρησε λοιπόν, στην εταιρία τού Δημήτρη Πολίτη (την Polyphone), λόγο της φιλίας τού Μαργαρίτη με τον εταιριάρχη και με τον Άκη, που τότε μόλις είχαν κυκλοφορήσει και τον άλλο σπουδαίο δίσκο, με τον Γιώργο Μαργαρίτη, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (POLYPHONE PS 201 - 1985).

Τα τραγούδια έκαναν φοβερή εντύπωση και “ταρακούνησαν” τότε το χώρο (όσοι ασχολούντο, βέβαια, εκείνες τις εποχές με το λαϊκό τραγούδι) καθώς, τα έλεγαν στα μαγαζιά οι διάφορες κομπανίες τής εποχής…
Και μάλιστα -όποιος θυμάται- παρουσιάστηκαν μερικά χρόνια αργότερα- και στην ιδιωτική τηλεόραση, στην εκπομπή του Αντώνη Καφετζόπουλου για τραγούδι (“Άνω κάτω το Σάββατο”).

Σωστά σημειώνεται πως, το είπε πάλι ο Άκης στο δίσκο “Επειγόντως”.
Είναι ζωντανή ηχογράφηση από τις εμφανίσεις τού Άκη Πάνου στο κέντρο “Επειγόντως” (στην Κυψέλη) τον Απρίλιο του 1989 και κυκλοφόρησε ο ομότιτλος δίσκος ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ (ΣΕΙΡΙΟΣ SMH 89010 - 1989).
Στο πρόγραμμα (και στον δίσκο) τα ερμηνεύουν ο Άκης Πάνου, ο Μάριος και ο Θοδωρής Παπαδόπουλος.

ΥΓ:
Δεν έχω χρόνο να σκανάρω τώρα το δισκάκι (που το έχω βεβαίως!)
Ελπίζω κάποια άλλη στιγμή, μιας και τώρα “πνίγομαι” στην εργασία…
[με τον ρημαδιασμένο, ανεγκέφαλο και αναιδή τύπο που αντέγραψε πιστά το βιβλίο μου της βιογραφίας Ζαμπέτα και κάνει τον συγγραφέα με τον μόχθο άλλων…]
.