Γνωριμία-πληροφορίες για δάσκαλο

Καλημέρα,
καλώς σας βρίσκω εδώ, και θα ήθελα, αν κάποιοι γνωρίζετε, να πληροφορηθώ για μαθήματα τρίχορδου μπουζουκιού, με τα εξής χαρακτηριστικά. Είμαι 51 ετών και αποφάσισα τώρα να ασχοληθώ σχεδόν αποκλειστικά με το ρεμπέτικο,το μπουζούκι, την ιστορία του και διασυνδέσεις τους σε άλλα πεδία (συσχετισμούς με άλλες παραδόσεις, επιτελέσεις, μοντέρνα εικαστικά κ.ά.). Με ενδιαφέρει να κάνω μαθήματα οργάνου, (τρίχορδο, προοπτικά ίσως, και άλλα) θεωρίας ,(μακάμια,κουρδίσματα κ.λ.π.) και ει δυνατόν στοιχεία οργανοποιήας. Με ενδιαφέρει η περίοδος μέχρι τον πόλεμο και θέλω να κάνω μάθημα ένα δίωρο εννιαίο οργάνου, και στην συνέχεια θεωρίας κ.λ.π εκτός Ιουλίου και Αυγούστου. Κατοικώ στην Ηλιούπολη αλλά αυτό δεν είναι περιοριστικό και για κάτι με ενδιαφέρον μπορώ να φεύγω και εκτός Αθηνών για μία έως δύο μέρες. Σχετικά με όργανο τώρα περιμένω ένα ετοιμοπαράδοτο,μουριά, απο το εργαστήριο του Ισιδώρου και Ανδρέα Παπαδάμου στη Θεσσαλονίκη καθώς και τους έχω, σχεδόν, παραγγείλει ένα τύπου Σταθόπουλου, που θα είναι έτοιμο μετά από πέντε μήνες από την επιβεβαίωση της παραγγελίας. Είδα και ένα όργανο, στο εργαστήριο του ευγενούς και φιλικού Παναγιώτη Καφετζόπουλου, τριανταφυλλιά που ακουστικά με συνεπείρε και αισθητικά μου φάνηκε θαυμάσιο. Καλώς συναντηθήκαμε λοιπόν και συγνώμη για την πολυλογία.
Ευχαριστώ.

Καλως ηρθες, φίλε!
Βλέπω είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς το τι θες απο το όργανο. Και επικροτω τις επιλογές στους κατασκευαστες!
Για μεθοδική πρακτικη και θεωρητική διδασκαλία, ειδικα στα μακαμια, υπάρχει στη Δαφνη ο Σπύρος Γκούμας (δεν είμαι σίγουρος για το προπολεμικο ρεπερτόριο). Επισης το τμήμα ελληνικής μουσικής στο ωδείο αθηνων (Χρήστος Τσιαμούλης και Ισίδωρος Πάτερος). Για τα ντουζενια (κουρδίσματα) ο πιο αρμόδιος είναι ο Σταύρος Κουρούσης.
Φυσικά υπαρχουν και αρκετοί άλλοι εξαιρετικοί δάσκαλοι, υπάρχει και σχετική ενότητα στο φόρουμ, “δάσκαλοι για το όργανο”.
Καλη αρχή λοιπον!
Νικος

1 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες κι από μένα.

Υπήρξα μαθητής του για 4 χρόνια. Σπουδαίος δεξιοτέχνης (διαστημικής τεχνικής, ασχέτως ότι ξέρει να την κρύβει) που μπορεί να παίξει τα πάντα.
Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Γκούμας, μέσα από τα σεμινάριά του στη Σκύρο, έχει δώσει βάση στο προπολεμικό ρεπερτόριο, με πολύ πιστές αποδόσεις των κομματιών, μερικών μάλιστα και σε ντουζένια. Όσο για τα μακάμια, τα γνωρίζει πάρα πάρα πολύ καλά (τον τελευταίο χρόνο κάναμε σχεδόν αποκλειστικά αυτά τα πράγματα πάνω στο μπουζούκι). Γενικά νομίζω ότι μπορείς να συζητήσεις μαζί του το τι θες να κάνεις και να αποφασίσεις.

Εναλλακτικά, εάν ψάχνεις μπουζουξήδες που ό,τι παίζουν είναι προπολεμικό ή αμιγώς ρεμπέτικο, με θρησκευτική ευλάβεια, υπάρχουν νέοι μουσικοί (αυτοί οι τρίχορδοι με παλαιού τύπου μπουζούκια, ξέρεις…) που ενδεχομένως να μπορούν να σε βοηθήσουν, αν κάνουν μαθήματα (Βεργόπουλος, Σκούτας, Κονταλίπος κ.α.)

3 «Μου αρέσει»

Σπύρος Γκούμας με χίλια! Όχι μόνο ισχύουν αυτά που ήδη γράφτηκαν παραπάνω, ειδικά για τη θεωρία των λαϊκών δρόμων (η θεωρία της ανατολικής μουσικής όταν αυτή εφαρμόζεται στο Ελληνικό Αστικό Λαϊκό τραγούδι) ο Σπύρος έχει καταδείξει, τα τελευταία χρόνια στη Σκύρο, ότι είναι (απ’ ό,τι ξέρω) ο μόνος δάσκαλος, στην ευρύτερη Αθήνα, που έχει κατασταλαγμένο σύστημα διδασκαλίας βασιζόμενο όχι σε κλίμακες αλλά σε τετράχορδα – πεντάχορδα.

Σας ευχαριστώ πολύ και τους τρείς για τις πληροφορίες και τα καλοσορίσματα. Αν κάποιος έχει και τρόπο επαφής ας μου στείλει Π.Μ

Διαβάζω πολλές φορές στο forum αντίστοιχα θέματα και στεναχωριέμαι που δεν υπάρχει συνέχεια στην ιστορία…για παράδειγμα του άρεσε του φίλου το όργανο που πήρε?Ξεκίνησε μαθήματα?Μετά από καιρό συνέχισε να παίζει με το ίδιο μεράκι που ξεκίνησε?
Είναι κρίμα να μπαίνει κάποιος να ρωτήσει ένα δυο πράγματα και να εξαφανίζεται…ελπίζω φυσικά να είναι καλά το παληκάρι.

3 «Μου αρέσει»

Έτσι είναι στην εποχή του φβ… Πέντε ίδιες ερωτήσεις την μέρα, που έχουν απαντηθεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Το ίδιο και για τα προσωπικά μηνύματα, σε θέματα που αφορούν όλους.
Ενώ το καλό των φόρουμ είναι πως με μια αναζήτηση μπορείς να βρεις αυτό που θες, ή έστω να καταθέσεις την προσωπική σου ερώτηση κάτω από ένα ήδη υπάρχον νήμα.
Σόρρυ για την γκρίνια, no offence για κανέναν!

2 «Μου αρέσει»

Liga rosa για αυτό το λέω.Σαν καινούργιος στο forum διαβάζω θέματα που έχω παρόμιες απορίες και ενώ διαβάζεις την ιστορία του κάθε μέλους ξαφνικά σταματάει η ιστορία χωρίς να μάθουμε την όποια εξέλιξη αν έμεινε ευχαριστημένος από το μπουζούκι που παρήγγειλε από την επαφή του με το δάσκαλο αν ήτανε αυτός που του προτάθηκε ή αν ξεκίνησε με άλλον ή δεν έκανε τίποτα και έμεινε το μπουζούκι στα αζήτητα.
Ελπίζω ξαναλέω να είναι καλά βέβαια ο φίλος γιατί ποτέ δεν ξέρουμε γιατί χάθηκε από το forum κάποιος.

2 «Μου αρέσει»