Αρχαριος στον Τζουρα

Γεια σας παιδια…
ωραια η παρεα σας.

Βασικα αγορασα εναν τζουρα,φθηνο και θελω να μαθω.
προβληματιζομαι αν θα επρεπε να κανω καποιο μαθημα στην αρχη.
γενικα ασχολουμε πολυ με την μουσικη.
παιζω ντραμς,κιθαρα πολυ και βιολα (μαθαινω).

το περασμα απο την κιθαρα στον τζουρα ειναι ευκολο;εχουν σχεση δλδ τα δυο αυτα οργανα;
γενικα τα χερια μου ειναι “λυμενα”…

συγχορδιες και θεσεις εχει πολλες ο τζουρας;
και θελει καποια “αυτσηρη” τεχνικη;δλδ στο κρατημα κτλ…
τι τροποι υπαρχουν ωστε να μαθω να παιζω;

σορρυ για τις πολλες ερωτησεις, ακομα δεν μπηκα :084:

Kαλώς τον Panostrian! Καλορίζικο το τζουραδάκι!
Η γνώμη μου είναι να ξεκινήσεις με ένα δάσκαλο στην αρχή να σε τοποθετήσει σωστά πάνω στο όργανο για να μην ξεκινήσεις λάθος! Συγχορδίες και θέσεις έχει πολλές ο τζουράς όπως όλα τα έγχορδα όργανα! Και ο τρόπος για να μάθεις να παίζεις είναι ένας!!! Μελέτη!! :088:

Φίλε μου εγώ πέρασα από κιθάρα σε τζουρά όπως και εσύ.Το παίξιμο είναι πολύ διαφορετικό λόγο κουρδίσματος και στυλ αλλά βοηθάει πάρα πολύ η γνώση οποιουδήποτε έγχορδου. Αν έχεις δε καλό αυτί και ακτινογραφείς κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να παίζει (ακόμα και το youtube βοηθάει) μπορείς να φτάσεις μακριά και μόνος σου.

Δεν έκανα μαθήματα αλλα σίγουρα με δάσκαλο γλυτώνεις πάρα πολύ χρόνο γιατί σου ανοίγει τα μάτια σέ πράγματα που θα σου πάρει μήνες να ανακαλύψεις μόνος σου.

Αυτο το κατάλαβα πιο έντονα όταν άρχισα να μαθαίνω σαζι όπου σε 2 μαθήματα με δάσκαλο έμαθα όσα πάλευα να μάθω μόνος μου για μήνες.

8ελω να αγορασω (και να μαθω) τζουρα παρολο που ειμαι μουσικα ασχετος
μενω στο εξωτερικο, αρα δεν υπαρχει κανεις για να μου μα8ει τα βασικα
σε λιγες ημερες 8α ερ8ω στην Ελλαδα και για λιγα μονο 24ωρα Α8ηνα

υπαρχει κανενα βιβλιο απο το οποιο 8α μπορουσα να μα8ω τα βασικα?

βρηκα στο ιντερνετ ενα βιβλιο του Κριωνα με τιτλο Με8οδος για τριχορδο μπουζουκι, τζουρα και μπαγλαμα (με CD). Το ξερει κανεις?

Ευχαριστω

Καλό είναι το βιβλίο που λες αλλά αν δεν έχεις σχέση με την μουσική δύσκολα θα μάθεις από βιβλίο.

Υπάρχει και το ακόλουθο που είναι ακριβό αλλά ίσως σε βοηθήσει περισσότερο λόγο εικόνας:

http://www.bouzoukidvd.com/dvd_contents.php

Δεν το έχω δει αλλά φαίνεται ενδιαφέρον από τα demo videos που έχουν στη σελίδα.

επιτελους μετα απο πολυ καιρο απεκτησα σημερα το τζουραδακι μου…δεν εχω ομως σχεση με εγχορδα…σε δασκαλο θα παω του χρονου ποια ειναι τα καλυτερα βιβλια μεθοδου για τζουρα???

Καλώς ήρθες στην παρέα μας αλανιάρα.
Παρά του ότι είσαι άσχετη, όπως λες, με τα έγχορδα η χαρά σου φαίνεται να είναι μεγάλη που απέκτησες το τζουραδάκι που επιθυμούσες. Σου εύχομαι να έχεις πάντα όρεξη και αγάπη για αυτό το είδος μουσικής.
Για τα βιβλία που ζητάς θα πάρεις σίγουρα απαντήσεις από τους ποιο ειδικούς του φόρουμ.

Με γειά το τζουραδάκο.
Το καλύτερο βιβλίο ωσπου να πάς σε δάσκαλο είναι η παρέα.
Βρες κάνα πιο μπασμένο να σου δείξει τα βασικά, από πλευράς χρόνου δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από μια (άντε δυο) μπουκάλες ουίσκι.
Προτείνω να ΑΚΟΥΣ με προσοζή τους παλιούς.
Στην περίπτωση του τζουρά πρέπει να ακούσεις με ενδιαφέρον τον Μουφλουζέλη και τον Γενίτσαρη.
Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.
Βιβλία για ΕΝΤΕΛΩΣ αρχάριους είναι πέταμα χρημάτων.

Εν πάσει περιπτώσει, αν το κορίτσι θέλει βιβλίο, ας ξέρει πως για το τζουρά, όλα τα βιβλία (εγώ πάντως δεν ξέρω κανένα να συστήσω) για το μπουζούκι, κάνουν και για τζουρά. Συμφωνώ πάντως 100% με τον Κώστα

Τι λες ρε γεροαλκοολικέ στο κορίτσι; Δεκαεφτά χρονών είναι!:256:

αλανιάρα, καλωσόρισες και καλορίζικο τ’όργανο.

'Ολοι μας εδώ μέσα -άντε οι περισσότεροι για να μην γενικεύω- έχουμε κατά καιρούς παιδευτεί με διάφορα “βιβλία-μεθόδους εκμάθησης” εις μάτην.:082:

Το καλύτερο που 'χω να σου προτείνω είναι βρες ένα δάσκαλο, να σου δείξει τα βασικά. Έτσι θα κερδίσεις σε χρόνο και σε κόπο, όπως λέει παραπάνω κι ο φίλος cumbus. :089:

Δεν συμβουλεύτηκα το ληξιαρχείο του forum πριν γράψω.

ΔΙΟΡΘΩΝΩ:

:107:

καλησπέρα σε όλους.

ξέθαψα αυτό το τόπικ γιατί το βρήκα αρκετά σχετικό με αυτά που θέλω να ρωτήσω.
παίζω χρόνια κιθάρα και πρόσφατα ένας φίλος μου έβαλε το “τριπάκι” του τζουρά.μια φορά έπαιξα, αλλά μου άρεσε τόσο ο ήχος του που σκέφτομαι να αγοράσω κι εγώ έναν. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τα εξής:

ποιος είναι συνήθως ο “ρόλος” του τζουρά; είναι όργανο συνοδείας (όπως η ρυθμική κιθάρα) ή ακολουθεί την μελωδία; σε κάποιο τόπικ διάβασα ότι ο τζουράς “περιορίζει” τον οργανοπαίχτη όσον αφορά το ρεπερτόριο, ποια η γνώμη σας;

πάσα βοήθεια δεκτή!!:088:

Ο τζουράς παίζει ότι και ένα μπουζούκι (δηλαδή τα πάντα). Η διαφορά του από αυτό είναι στη χροιά του ήχου. Επομένως αν θεωρείται πως περιορίζεται το ρεπερτόριο, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή ορισμένα μουσικά κομάτια ακούγονται καλύτερα με το μπουζούκι, (όπως κι άλλα καλύτερα με το τζουρά λόγω ηχοχρώματος). Επίσης, το συγκεκριμένο ηχόχρωμα σε οδηγεί να παίξεις με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, λίγο πιο ‘‘αλάνικο’’ θα τον έλεγα, χωρίς τρέμολο π.χ., περισότερες ανοιχτές (προσοχή όχι υπερβολές) κλπ. Ελπίζω να βοήθησα.

  	 		Ο τζουράς παίζει ότι και ένα μπουζούκι (δηλαδή τα πάντα).

Απλά επειδή ο τζουρας έχει μικρότερο σκάφος είναι πιο δύσκολο να παίξεις γρήγορα γιατί δυσκολεύει η πένα…

απο την άλλη όμως, το άλλο χέρι κινείται με μεγαλύτερη ευκολία πάνω στην ταστιέρα γιατί λόγω μικρότερου (συνήθως) μήκους χορδής, οι αποστάσεις είναι μικρότερες, και σε κλασσικό ρε/λα/ρε οι χορδές είναι πιο μαλακές από αυτές του μπουζουκιού, πράγμα που σε διευκολύνει και σου δίνει ταχύτητα.

Εγώ πάντως προτείνω στον φίλο τον Panostrian να ξεκινήσει με δάσκαλο αλλά να ρωτήσει κάποιον πιο έμπειρο ώστε να πάρει συμβουλές και εμπειρίες γιατί μπορείς να μάθεις τζουρά πολύ πιο εύκολα.

Γράφουμε για να πούμε κάτι ή απλώς για να αυξήσουμε τον αριθμό των μηνυμάτων μας? Τι συμβουλεύεις τελικά? Να πάει στον δάσκαλο ή όχι? Τι εννοείς όταν λες να πάει σε κάποιον έμπειρο να πάρει εμπειρίες? Και πως θα μάθει πολύ πιο εύκολα, θα πάρει χάπι ή θα κάνει εμβόλιο? Τέλος, δεν απαντάς σε πρόσφατη ερώτηση. Ο άνθρωπος απο τότε ή βρήκε το δρόμο του ή τα παράτησε.

Εννοώ οτί να κάνει και τα δύο παράλληλα.(!!!) Δηλαδή να αρχίσει με έναν δάσκαλο να μάθει τα βασικά και μετά αν θέλει και μπορεί σταματάει και συνεχίζει μόνος του αφού θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες απο τον <<έμπειρο>> .

Καλησπέρα, με ψήνει και εμένα να αρχίσω μαθήματα Τζουρά.

Απλα είναι τόσοι οι δάσκαλοι και δεν ξέρω τι να διαλέξω. Αν γίνεται με προσωπικό μήνυμα να μου προτείνει κάποιος, κάποιον οικονομικό για κέντρο Αθήνα ή ανατολική Αττική.

Ευχαριστώ