Μια αναφορά στον Γιώργο Μάγκα σε τρέχουσα συζήτηση, και αυτή η εκπομπή που είδα την αρχή της, μου θύμισαν διάφορες σκέψεις και απορίες που έχω γι’ αυτή τη διφορούμενη μορφή. Θα τις καταθέσω εδώ, και πιστεύω ότι κι άλλοι θα έχουν αρκετά να πουν σχετικά.
Μια απορία λοιπόν που είχα ήταν πώς μπορεί να πρωτοξεκίνησε αυτός ο άνθρωπος. Ειλικρινά, πώς ήταν νέος; Πότε πρωτοάρχισε να εμφανίζεται μ’ αυτά τα σακάκια-υπερπαραγωγές, και να γδύνει το κλαρίνο; Τι έκανε στα αμέσως προηγούμενα βήματά του και τι στα πρώτα; Όταν πρωτοέμαθα εγώ ότι υπάρχει Γιώργος Μάγκας ήταν ήδη καθιερωμένος σούπερσταρ στη συνείδηση ορισμένων ανθρώπων. Ποια πορεία τον οδήγησε εκεί;
Είναι μεγάλο παράδοξο να είσαι σούπερσταρ μόνο για κάποιους: αν η αποδοχή ενός σόουμαν ή καλλιτέχνη δεν είναι γενική και καθολική, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι λίγοι που τον θεωρούν καλό, πολύ καλό, μεγάλο, όχι όμως σούπερσταρ. Τον Μάγκα οι περισσότεροι Έλληνες δεν τον ξέρουν, και από αυτούς που τον ξέρουν κάποιοι κόβουν φλέβα για πάρτη του, κάποιοι τον απεχθάνονται σφόδρα, και μερικοί τον τοποθετούν κάπου στο «αρκετά καλός αλλά».
Και έτσι πάμε στο επόμενο:
Τον έχω δει μια φορά ζωντανά, και πραγματικά ο άνθρωπος δεν έπαιζε. Όχι δεν έπαιζε καλά: δεν έπαιζε, τέρμα. Ήταν στο Λυκαβηττό. Ξεκίνησε μ’ ένα μοιρολόι ή κάποιον παρόμοιο αργό αυτοσχεδιασμό (δε θυμάμαι ακριβώς), σύντομα έφτασε στο σημείο όπου σηκώνει το δεξί χέρι από το κλαρίνο και παίζει μόνο με το αριστερό, και άρχισε να ανταλλάσσει χειραψίες με όλους τους θεατές της πρώτης σειράς έναν έναν, πράγμα που του πήρε κάνα τέταρτο. Και μετά γύρισε σ’ ένα σκυλοδημοτικό πρόγραμμα, με την Τζούλη να τραγουδάει πανάσχημα, και τον κόσμο να αποχωρεί σε κύματα.
Βλέπω όμως ότι στην εκπομπή παίζει (κι εκείνη τραγουδάει) πολύ καλύτερα από τότε. Όπως περίπου λέει κι ο Μπάμπης, αυτό που ακούω στην εκπομπή δε με καλύπτει μεν ως «παράδοση» αλλά πάντως στέκει ρε παιδί μου, κρατάει μια αξιοπρέπεια (ας συγκρίνουμε με ότι κυκλοφορεί στην εποχή μας, όχι με τον Παπασιδέρη).
Άλλες πάλι φορές στο ΥΤ τον έχω ακούσει να παίζει πράγματα που σαφώς μεν χάνουν το στάνταρ της «κάποιας αξιοπρέπειας», αλλά τουλάχιστον δεν έχουν φάλτσα.
Και βλέπω και πολλούς που τον καθαγιάζουν (π.χ. στα σχόλια κάτω από το βίντεο της εν λόγω εκπομπής), που δεν ξέρω τι άνθρωποι είναι, αλλά δε νομίζω ότι κανείς τους δεν έχει ακούσει ποτέ άλλο κλαρίνο στη ζωή του. Τι διάολο, κάποιοι από αυτούς κάτι θα ξέρουν…
Τι παίζει μ’ αυτό τον άνθρωπο; Προσπαθώ να καταλάβω. Αν υπάρχει εδωμέσα κάποιος από τους θερμούς φαν του, ειλικρινά θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη του και να προσπαθήσω να δω όλες τις όψεις.
(Προς συσσυντονιστάς: Όπως καταλαβαίνετε η λέξη «Μάγκας» δε βοηθάει ιδιαίτερα στην αναζήτηση μέσα σ’ ένα ρεμπέτικο φόρουμ. Δεν ξέρω αν έχουμε αλλού θέμα για τον Μάγκα, αν ναι κάντε μια καλή και μετακινήστε με. Ευχαριστώ.)
— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 12:58 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 12:47 —
Α, και κάτι ακόμα:
Ακούγοντάς τον να μιλάει στην εκπομπή, ακόμη και βλέποντας τη φάτσα του, πρέπει να πω ότι το σχόλιο του παρουσιαστή «αυθεντικοί άνθρωποι, καθαροί…» με βρίσκει σύμφωνο. Δεν τον γνωρίζω φυσικά, αλλά βλέποντας ό,τι έχει δει και ο παρουσιαστής το ίδιο θα σχολίαζα.
Αντιφάσεις…