Γιοβάν Τσαούς - Εμπρός φίλοι, σηκωθείτε... (αφιέρωμα)

Ψηφιακή κυκλοφορία συλλογής επανεκτελέσεων αφιερωμένη στο έργο του Γιοβάν Τσαούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ιδέα της δημιουργίας μιας συλλογής αφιερωμένης στο έργο του Γιοβάν Τσαούς πρωτοσχηματίστηκε γύρω στο 2011 λαμβάνοντας έμπνευση τόσο από τη μουσική παρακαταθήκη αυτού του σπουδαίου μουσικού όσο και από την γενικά ασυμβίβαστη στάση ζωής του.

Ισχυρό κίνητρο για τη μετατροπή αυτής της αρχικής ιδέας σε πράξη αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η σύγχρονη εποχή έχει να επιδείξει μια πληθώρα ικανότατων μουσικών που με μεγάλο μεράκι καταπιάνονται με την ελληνική αστική λαϊκή μουσική των αρχών του 20ού αιώνα.


Στο παρόν αφιέρωμα συμμετέχουν συνολικά 33 μουσικοί, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με ποικίλες καταβολές. Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν να ειπωθεί πως συναποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, έστω και μικρό, του σημερινού μουσικού γίγνεσθαι.


Η τελική εκδοχή του εγχειρήματος, όπως αποτυπώνεται στις ηχογραφήσεις, θα μπορούσε να «αναγνωστεί» με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, τα βασικά ζητούμενα είναι δύο. Το πρώτο και κύριο είναι να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στον Γιοβάν Τσαούς, η μουσική του οποίου εξακολουθεί να βρίσκει απήχηση, μέχρι και τη σημερινή εποχή, σε πολλούς ανθρώπους.


Το δεύτερο ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ως μικρογραφία του τρόπου με τον οποίο οι διάφοροι σύγχρονοι μουσικοί προσλαμβάνουν την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη που είτε την διασώζουν, επισημαίνοντας τα στοιχεία εκείνα που στις αρχικές ηχογραφήσεις συχνά στερούνται ευκρίνειας, είτε την επαναπροσδιορίζουν με το να την εντάσσουν στα πλαίσια της προσωπικής τους αισθητικής.


Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα συλλογικό κτήμα όλων των μουσικών που συμμετείχαν καθώς και όλων όσων βοήθησαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για τη δημιουργία του. Μακάρι να γίνει και κτήμα των ακροατών.

[b]ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

[/b]Νίκος Σαρηγιάννης
Αλεξάνδρα Καραμούτσιου
Θέμης Παπαμηνάς
Αθηνόδωρος Καρκαφίρης
Γιάννης Διονυσίου
Κώστας Ιακώβου
Γιάννης Παπαγεωργίου
Δημήτρης Χαρλέπας
Παναγιώτης Καντζιλιέρης
Δημήτρης Καντζιλιέρης
Σωτήρης Πιφέας
Χρήστος Κοσμάς
Μάριος Ποδάρας
Κωνσταντίνος Γκούβας
Δημήτρης Γκόγκος
Θωμάς Καραγιάννης
Πάρης Χρηστίδης
Θωμάς Γκόγκος
Κατερίνα Παλαιολόγου
Νικόλας Παλαιολόγος
Γιώργος Κλάδης
Γιώργος Τσαλαμπούνης
Άγγελος Μπουρνάς
Κώστας Μπουρνάς
Νίκος Πολίτης
Πέτρος Βένερης
Θοδωρής Ζέης
Πάνος Χαραλαμπίδης
Άννα Χαϊδεμενάκη
Νίκος Αρμάγος
Λένα Τσαμπούρη
Περικλής Σχινάς
Φωκίων Αποστολόπουλος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
Επιμέλεια παραγωγής, κείμενα: Κώστας Μπουρνάς
Γραφιστική επιμέλεια: Αλέξης Βαλάσσης
Mastering: Απόστολος Σιώπης (Odeon Mastering)

1 «Μου αρέσει»

Μπράβο σας ρε παιδιά!!!

1 «Μου αρέσει»

μπραβο …
εξαιρετικα όλα…

μπραβο και σε αυτόν που το σκεφτηκε και σε οσους εργαστηκαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα

ποιος θα είναι ο επομενος;

Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στους αδελφούς Μπουρνά, Κώστα, Άγγελο και Θοδωρή, γιατί με την υπομονή και την επιμονή τους ολοκληρώθηκε αυτή η συλλογή.

1 «Μου αρέσει»

Ωραία δουλειά, πιστή στο πρωτότυπο, αλλά συγχρόνως φρέσκια ματιά στο έργο του Γιοβάν Τσαούς. Μου αρέσουν εδώ ακόμη και τραγούδια, που δεν πολυσυμπαθώ, όπως Ο γελασμένος και η Δροσάτη Πελοπόννησος.

Τα παιδια με την αγαπη τους για το ρεμπετικο και τη λαϊκη μουσικη δωσανε σαρκα και οστα σε κατι αρκετα φιλοδοξο! Αξιεπαινοι, οπως και ολοι οι μουσικοι…Απο την πλευρα μου και η δημοσια συγνωμη για την ταλαιπωρια και την αργοπορια…

1 «Μου αρέσει»

ένα μεγάλο μπράβο στους πελοποννήσιους (κώστας-άγγελος-θοδωρής) που έφεραν εις πέρας αυτήν την ιδέα μετά από τρία κοπιαστικά χρόνια, καθώς και σε όσους κάνανε αυτές τις εξαιρετικές εκτελέσεις!
μέσα σε δώδεκα μόνο κομμάτια καταγράφτηκε μια μεγάλη ποικιλία σε προσεγγίσεις. από πιστές επανεκτελέσεις μέχρι διασκευές, από παραδοσιακά παιξίματα μέχρι σύγχρονα (εώς μαγαζίστικα θα έλεγα) και από ερασιτεχνικά (αλλά άρτια και μερακλήδικα) μέχρι άκρως επαγγελματικά. και παρ’όλα αυτά κατορθώθηκε η συλλογή να ακούγεται ενιαία και ευχάριστα.
και ένα προσωπικό ευχαριστώ που μου έδωσαν την ευκαιρία και τα μέσα (μαζί με την ελευθερία) να ηχογραφήσω με μια αγαπημένη κιθάρα που τώρα είναι σε άλλα χέρια (ευτυχώς αξιόλογα). με βγάλατε και πρώτο-πρώτο στη σέντρα πανάθεμά σας…

1 «Μου αρέσει»

Να 'στε καλά, η ανταπόκρισή σας ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Με την ευκαιρία, να ενημερώσω πως λόγω τεχνικού περιορισμού της ιστοσελίδας του bandcamp όσον αφορά τα μηνιαία downloads, η συλλογή μετατράπηκε αυτόματα από δωρεάν σε επί πληρωμή κάτι που φυσικά είναι λάθος να συμβαίνει. Για το λόγο αυτό (και μέχρι να διορθώσω το πρόβλημα) η συλλογή γίνεται προσωρινά μη διαθέσιμη. Θα επανέλθει σε 1-2 μέρες…

1 «Μου αρέσει»

Αυτή είναι, νομίζω, η εντύπωση όλων μας. Το μεγάλο μπράβο ανήκει πάντως σε σας, Κώστα, που φάγατε όλη τη μπόρα. Μπράβο σας και πάλι!

1 «Μου αρέσει»

Ωραια ιδεα και ωραια κινηση τοσοι μουσικοι σε ενα cd.

Θελω κι εγω να το ακουσω αλλα στο λινκ που εχει δωθει παραπανω λεει οτι δεν εχουν ανεβει τραγουδια ακομη.

1 «Μου αρέσει»

Όπως εξήγησε και ο Κώστας λίγο πιό πάνω (#8), υπάρχει ένα προσωρινό πρόβλημα που ελπίζουμε να τακτοποιηθεί σύντομα.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και η συλλογή είναι ξανά διαθέσιμη για το κοινό. Μπορείτε να την ακούσετε διαδικτυακά ή και να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας δωρεάν, στη μορφή που επιθυμείτε. Ο σύνδεσμος φυσικά παραμένει ίδιος (http://yovan-tsaous-tribute.bandcamp.com).

Μπραβο βρε παιδια παρα πολυ καλο!
Και η ιδεα πολυ ομορφη.
Εχετε κανει ωραια δουλεια.

Αντε βουρ και για αλλους συνθετες!!!

1 «Μου αρέσει»

Παιδιά, να σας συγχαρώ και από εδώ για την δουλειά σας…
Άκουσα τα τραγούδια στο Σιλάμπς και ενθουσιάστηκα…
Σας αξίζουν πολλά μπράβο !

Παιδιά,οι περισότερες επανεκετελέσεις ρεμπέτικων είναι σκουπίδια γαιτί απλά το κάνουν για τα φράγκα ή από βλακεία,εσείς όμως φαίνεται ότι το αγαπάτε και σχίσατε μερακλήδηκα και μάλιστα το διαθέσατε ολοληρωμένο το έργο και τσάμπα, για αυτό λοιπόν 10.000 ΜΠΡΑΒΟ.

Το “σε μια μικρουλα”…τι πετυχημενη διασκευη!!!
Μετα απο αρκετο ακουσμα του cd μπορω να πω οτι ειναι το αγαπημενο μου.

Μπραβο σε ολους και παλι!

:109::110: Μπράβο σε όλους σας παιδιά!!! Καταπληκτική δουλειά!!!

Πολύ ωραία δουλειά και μερακλήδικη.
Συγχαρητήρια και καλή αντάμωση…

Θα 'θελα να ενημερώσω πως η συλλογή είναι πλέον διαθέσιμη για ακρόαση και από το soundcloud, που γενικά είναι πιο “φιλικό” προς τις φορητές συσκευές. Ο σύνδεσμος είναι Stream Various music | Listen to songs, albums, playlists for free on SoundCloud

Υπάρχουν κάποιες φιλόδοξες ιδέες, όμως είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί το οτιδήποτε. Βέβαια, όποια κι αν είναι η επόμενη προσπάθεια, ίσως να μην έχει να κάνει αυστηρά με έναν συνθέτη. Μπορεί να έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο τύπο ορχήστρας ή με μια θεματική ενότητα τραγουδιών. Θα δείξει…

Να 'σαι καλά Δημήτρη, ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!

Συγχαρητήρια παιδιά! Πραγματικά πολύ καλή δουλειά!! Μπράβο σας!:088: