Βρήκα καλή ευκαιρία σε μπουζούκι;;;


(amark16) #1

Γεια σας παιδιά. Βρήκα ένα μεταχοιρισμένο τετραχορδο 10 ετών σε καλή κατάσταση για 300 ευρώ. Παίζω λιγο μπαγλαμά και το θέλω για πρώτο μπουζούκι.

Ο πωλητής το διαφημίζει για μαθητικό αλλά βλέπω ότι το σκάφος εχει πάνω από 30 ντούγιες (38 νομίζω). Ημουν με την εντύπωση ότι τα μαθητικά μπουζούκια γενικά έρχονταν με καμιά 15ρια ντούγιες μόνο. Είναι καλή ευκαιρία, τι νομιζετε; Πόσο θα ήταν καινουριο? Εσείς πόσα θα δίνατε?

ευχαριστώ! Αντώνης


(Νίκος Σαρηγιάννης) #2

καλώς ήρθες αντώνη!
“μαθητικό” συνήθως είναι είναι ένας όρος που χρησιμοποιούνε για φτηνιάρικα-σκεβρωμένα μπουζούκια, ό,τι πρέπει δηλαδή για να αποθαρρύνουν έναν μαθητή νομίζοντας ότι φταίει αυτός και όχι το όργανο. επίσης οι δούγιες και οι φιγούρες δεν έχουν καμιά σημασία στον ήχο, παρά μόνο στην τιμή. όλα γύρω στις 15-19 έχουνε, απλά τις χαράζουν στα 2 ή στα 4 και μετά γεμίζουνε κόλλα και φιλετάκια. αν προσέξεις, τα ξύλα ανά δύο δούγιες έχουν ακριβώς ίδιο χρώμα και νερά, δηλαδή είναι χαραγμένες στη μέση.
τώρα στην πράξη, καλά κάνεις και κοιτάς στις αγγελίες σε αυτό το μπάτζετ. το συγκεκριμένο δεν φαίνεται απαραίτητα κακό, ΄σως και να είναι προσεγμένο όργανο. αυτό όμως μόνο από κοντά μπορεί να το αξιολογήσει κανείς, αν δεν νομίζεις πως μπορείς να το κάνεις εσύ τότε βρες έναν φίλο (ή δάσκαλο) που θα σου δείξει και μερικά βασικά πράγματα πάνω στο όργανο.
καλή τύχη!


(amark16) #3

Ευχαριστώ φίλε! Καλά έκανα και ρώτησα δηλαδή… Αυτό είναι το link για περισσότερες λεπτομέρειες https://www.bazaraki.com/el/adv/1861316_bouzouki-mathitiko/

τι πρέπει να κοιτάξω σε ενα μπουζούκι σε γενικές γραμμές, όσον αφορά υλικό, ντουγιες, φιγούρα, βέργα κτλ, για να είμαι σίγουρος οτι δεν αγοράζω μαπα?
Πόσο χάνει από την αξία του σε 5-10 χρόνια ένα καινούριο οργανο? πχ είναι λογικό ενα μπουζούκι καινούριο 800 ευρώ σε 10 χρονια να πέσει 400 (δεδομένου ότι είναι σε καλή κατάσταση βέβαια)?


(Νίκος Σαρηγιάννης) #4

βασικά να μην είναι σκεβρωμένο (ούτε σηκωμένες οι χορδές να είναι σκληρό, ούτε χαμηλά να ταστάρει). να μην έχει ραγίσματα, να δουλεύουν τα κλειδιά, να είναι καλοχαραγμένοι οι καβαλλάρηδες, ίσια τα τάστα, καλές εφαρμογές ματαξύ των διαφόρων μερών του οργάνου (ειδικά στην ένωση μπράτσου-σκάφους), βολικό μπράτσο…
γενικά ένα όργανο δεν υπάρχει λόγος να χάσει πολλή αξία, ειδικά αν το έχει στρώσει καλός παίχτης. δεν είναι αμάξι ή μηχανάκι.


(amark16) #5

Ευχαριστώ φίλε liga rosa. Οσον αφορά την βέργα, παίζει πολύ ρόλο αν υπάρχει ή όχι? Με ενδιαφέρει ενα τετραχορδο του Ματσικα, το BZ8 210 για όσους ξέρουν απο μοντέλα. Είναι κοντά στα 400 ευρω και ακουσα καλές κριτικές αλλα δεν ξέρω πόσο θα έπρεπε να με προβληματίζει η απουσία βέργας. Υπ οψην πάντα οτι ψάχνω για πρώτο μπουζούκι και είμαι αρχάριος. Θέλω κάτι καλό που να αντέξει στο χρόνο ομως


(Νίκος Σαρηγιάννης) #6

νομίζω ο μάτσικας είναι μια αξιοπρεπής επιλογή σε αυτές τις τιμές. τουλάχιστον δεν νομίζει κανείς ότι παίρνει χειροποίητηο όργανο (αν και τα διαφημίζει ως τέτοια).
για την βέργα μη σκας, αν δεν είναι καλής ποιότητας και σωστά τοποθετημένη, καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου. αφού δεν έχει βέργα, ας έχει έστω άλλα κατασκευαστικά στοιχεία που θα ενισχύουν την ακαμψία (κόντρες κλπ).


(amark16) #7

Δυο μπουζουκια ακριβώς τα ίδια, το ένα χωρίς βέργα και το άλλο με βεργα και ακριβοτερο κατά 50 ευρώ. Για ποιο θα πηγαίνατε? Αξίζει τα εξτρα λεφτά? Έχει κάποιο αρνητικό η βέργα?


(Νίκος Σαρηγιάννης) #8

νομίζω στο τετράχορδο χρειάζεται η βέργα, πιο πολύ από ότι στο τρίχορδο. μόνο να είναι καλής ποιότητας και να μην βαραίνει το μπράτσο.


(amark16) #9

Μήπως έχει κάποιος εμπειρία η γνώμη για αυτά τα μπουζούκια solist που πουλάει ο Νακας? Είναι πολυ βιομηχανοποιημένα?


(Νίκος Σαρηγιάννης) #10

νομίζω είναι αυτά ακριβώς που πρέπει να αποφύγεις (και γενικά τον νάκα και άλλα σουπερμάρκετ).