Βοήθεια για δρόμο και τόνο: ΑΦ'ΟΤΟΥ Μ ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΕΣ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - ΛΟΥΡΕΝΤΖΗΣ

Παρακαλώ αν γίνεται το δρόμο και τον τόνο (και αν υπάρχει και ταμπλατούρα ή σε πεντάγραμμο) για την παρακάτω αυθεντική εκτέλεση από τον κορυφαίο Παπαϊωάννου.

https://www.youtube.com/watch?v=XORLJul_82o

Αρχάριος “στο τετράγωνο” και προσπαθώ να το βγάλω ακουστικά.
Έχω μόνο “10 νότες” προς το παρών. Νότα ανά ώρα…

Επίσης αν γίνεται κάποια βοήθεια για την εισαγωγή με τις “διπλές” ( ; ) ακριβώς μετά το μικρο ταξίμι στην αρχή-αρχή. Είναι από 0:11 έως 0:25 στο βίντεο. Δεν περιμένω βέβαια τις νότες μια μια, απλά αν γίνεται κάποια βοήθεια (λέξεις κλειδιά ίσως;) για να ψάξω κάτι ανάλογο σε άλλο βίντεο με μάθημα.

Ευχαριστώ!!

Δεν παίζω πολύ μπουζούκι αλλα ακούγεται λίγο ζόρικο για αρχάριο. Πρέπει αρχικά να ψάξεις για Ραστ και Σεγκιάχ (ή όπως εμπειρικά ονομάζεται δρόμος Χουζάμ)
ρίξε μια ματιά και στο κείμενο του Νίκου
Κείμενο για δρόμους

και βάλε λίγο τις δομές σε τάξη πρώτα.Όσο προχωράς, θα βρεις κομμάτια πάνω σε αυτές τις δομές και σταδιακά θα βάλεις και αυτό που ρωτάς. Πάντως αντί να μαθαίνεις κομμάτια 1-1 καλύτερα προσπάθησε να μαθαίνεις τις κατηγορίες τρόπων που ανήκουν.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ @alk
Προσπαθώ να συνδυάζω «μελέτη» με «ευχαρίστηση» :slight_smile:

Δεν μπορώ μόνο το ένα…

Επίσης, η ερώτηση είναι όχι για αναπαραγωγή όπως ακούγεται. Απλά θέλω να βγάλω τις νότες και λίγο από τα (απλά) αρχικά στολίδια. Τίποτα παραπάνω προς ώρας.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα. Αυτο με τις κατηγορίες τρόπων, εννοείτε πχ Ουσάκ λιστα με τραγουδια, χιτζαζ λιστα με τραγουδια κλπ? Αν ναι, πως θα μπορέσουμε να βρουμε τετοιες λιστες?

Εγώ θα σε συμβούλευα να συνεχίσεις αυτό που ήδη έχεις δηλώσει ότι σου αρέσει: μου «γυαλίζει» ένα κομμάτι, το πιάνω. Και αν πράγματι πάει «ώρα και νότα» δηλαδή είσαι ακόμα πολύ αρχάριος, παράτα τα των δρόμων, θα έρθουν σχεδόν μόνα τους όταν έρθει η δική τους ώρα. Σε αντίθεση με τον alk, δεν βρίσκω το κομμάτι που διάλεξες πολύ δύσκολο, με την προϋπόθεση βέβαια να αφήσεις το «ταξίμι» απ’ έξω. Είναι και δυτικότροπο, συγκεντρώσου στο κομμάτι.

Και σίγουρα σε συγχαίρω που δεν ξεκίνησες με τη Φραγκοσυριανή ή με το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας. Προσπάθησε να βγάζεις τα κομμάτια με το αφτί, ακούγοντας την πρώτη εκτέλεση. Όχι από παρτιτούρα.

1 «Μου αρέσει»

Αν δεν ειναι πολύ αργά πια (μακάρι να το έχεις βγάλει δλδ), ίσως αυτό σε βοηθήσει.

12 «Μου αρέσει»

@icetelli Πολλά ευχαριστώ Μπάμπη!

Νόμιζα ότι είχα βγάλει την κύρια μελωδία με άπλες νότες αλλά απ’οτι βλέπω μάλλον τα κάλαντα έβγαλα…
Οχι μόνο “βοήθησες” αλλα δίδαξες γιατί αν και το γκλισαντι το έχω ακούσει δεν το έχω δει ποτέ σε τόσο “ευρεία” εφαρμογή σε κομμάτι. Ιδιαίτερα τα σχόλια και η ακουστική σύγκριση με τις διφωνίες - πολύ περιεκτικό και διδακτικό.

Πλάκα πλάκα με τις διφωνίες το βρίσκω το ίδιο ωραίο.

Παρατήρησα οτι το κανάλι σου είναι προσεγμένο και ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν έβγαλες “πρόχειρα” όλο το κομμάτι. Με η χωρίς το ταξιμι του Παπαϊωάννου.
Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή προσθήκη γιατί απλά δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε βίντεο ούτε ταμπλατουρα. Οπότε σκέψου το… :wink:
Φαίνεται είμαι απο τους λίγους που το θεωρούν κορυφαίο κομμάτι. Γούστα είναι αυτά.

Σας ευχαριστώ όλους για ακόμα μια φορά!

1 «Μου αρέσει»

Μπάμπη εύγε. Και για την ιδέα, και για την υλοποίησή της, και για τον αναλυτικότατο και εύληπτο τρόπο παρουσίασης!

(Απορία: αυτά τα γλιστρήματα που καταλήγουν στον αέρα, δηλ. όλα τα υπόλοιπα εκτός από το καταληκτικό «λα-ρε», τα θεωρούμε γκλισάντο;)

1 «Μου αρέσει»

Φίλε, αν το χρειάζεσαι και το υπολοιπο κομμάτι, με χαρά να το κάνω και αυτό… δεν το είχα καταλάβει.
Επιφυλασσομαι μόλις βρω χρόνο!

1 «Μου αρέσει»