Βοήθεια για αγορά μπαγλαμά απο δεκαβάλα

Καλησπέρα! έχω έναν μπαγλαμά φθηνό των 100 ευρώ παίζω κάτι παραπάνω απο 6-7 μήνες και για να μην τα πολύ λέω νιώθω την ανάγκη για ένα ποιοτικό όργανο, μετά από αρκετό ψάξιμο και προβληματισμό κατέληξα στην αγορά από δεκαβάλα. 'Εβλεπα πιο πριν τιμές γύρω στα 250-300 αλλά τελικά αποφάσισα να σκάσω μέχρι και το μισο μηνιάτικο μου :smiley: ιδανικά μαξ budget κοντά στα 400. Όργανο είναι λέω, επένδυση είναι λέω …η ζωή είναι μικρή.
Στο θέμα μας Όμως, επειδή δεν έχω ξανά αγοράσει χειροποίητό όργανο έχω τις εξής απορίες:

  1. Θα έχει έτοιμα όργανα και αν μου αρέσει κάτι το παίρνω και φεύγω; η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να παραγγείλω κάτι δικό μου και απλά να περιμένω να γίνει
  2. αν παραγγείλω όργανο να φτιάξει δίνω προκαταβολή? ολόκληρό το ποσό ;
  3. Περίπου πόσο χρόνο παίρνει να φτιαχτεί ένα όργανο ;

Και το κυρίως πρόβλημα μου τώρα που σε αυτό χρειάζομαι την βοήθεια σας… Πάμε στο σενάριο που παραγγέλνω το δικό μου όργανο, από ότι κατάλαβα έχει 2 μοντέλα και με βάση αυτά επιλέγεις τα υλικά που καθορίζουν την τιμή. Εμένα με ενδιαφέρει το παρακάτω μπαγλαμαδάκι

http://dekavalas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=59:baglamas-350-800&catid=26&Itemid=278&lang=el

Καταρχάς καπάκι έλατο η κέδρος? τείνω προς έλατο γιατί διάβασα ότι εξελίσσεται με τον χρόνο αλλά δεν έχω προσωπικά ιδέα.
Περί σκάφους λέει Σκάφος: Σφενδάμι, παλίσανδρος, καρυδιά ή διχρωμία.
Μου αρέσει η καρυδιά σαν ξύλο και την θέλω σίγουρα , υπάρχει λόγος να την συνδυάσω με σφενδάμι η παλίσανδρο και αν ναι ποιο απο τα 2 προτείνεται
Τέλος γράφει Μανίκι: Σφενδάμι με ενίσχυση μπαντούκ ή έβενο
Το μπαντούκ πρώτη φορά το άκουσα, και δεν έχω ιδέα ποιο από τα 2 ξύλα είναι καλύτερο για ενίσχυση στο μανίκι
ελπίζω να μην βγει πάνω απο 400-450 αλλά αν υπάρχει και κάποια διαφορά θα αντέξω (πανω απο 500 ξεφευγεί για μενα)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

2 «Μου αρέσει»

Ελπίζω να μη φανεί ότι φλυαρώ:

Φίλε για τις ερωτήσεις σου δεν ξέρω να βηθήσω, αλλά δεν μπορώ να μην πω πόσο μου άρεσε ο τρόπος που τις θέτεις! Σαφείς, συγκεκριμένες ερωτήσεις από κάποιον που φαίνεται συνειδητός καταναλωτής και ξεκάθαρος στις ιδέες του.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, τόσο κολακευτικό που μου πέρασαν σκέψεις ειρωνείας χαχα, μακάρι να βρεθεί κάποιος γνώστης πάνω στο θέμα αλλιώς η μόνη μου λύση είναι να κάνω τις ερωτήσεις αυτές κατευθείαν στον κατασκευαστή

Τί το καλύτερο, μόνο έτσι θα είσαι βέβαιος για τέτοιου είδους συγκεκριμένες ερωτήσεις!
Με το καλό να κάνεις την αγορά σου και να τη χαρείς!

Σίγουρα…απλα ήθελα να πάω “διαβασμένος” και να μην ρωτάω τον άνθρωπο σαν άσχετος (που ειμαι) Ε αυτό το ξύλο γιατί να το επιλέξω;;; φαντάζομαι μπορεί να μην έχει χρόνο και για αυτό

Δουλειά του είναι, και εφόσον κάνεις παραγγελία τα υλικά είναι μέσα στα θέματα προς συζήτηση. Ο Δεκαβάλλας μου αρέσει, χτες είδα ακόμα ένα πολύ ωραίο μπουζούκι του.
Μια γενική παρατήρηση, χαίρομαι που άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά τον μπαγλαμά και που είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάτι παραπάνω για να πάρουν ένα προσεγμένο όργανο. Υποθέτω ότι θα τον θες για σολιστικό παίξιμο και με ήχο πιο κοντά σε μπουζούκι, μια που θα είναι το μοναδικό σου όργανο (αν κατάλαβα καλά).

Τώρα στα ερωτήματα που βάζεις:

  1. Πιθανότατα να έχει κάποιους έτοιμους, αν σου αρέσει κάποιος τον παίρνεις επιτόπου ή ζητάς κάτι αντίστοιχο σε παραγγελία αν θέλεις μικρές αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση παίρνεις μια καλή γεύση από την δουλειά του μάστορα.
  2. Σε μικρά ποσά δεν ξέρω αν χρειάζεται καν προκαταβολή, αυτό το συνεννοείστε μεταξύ σας.
  3. Ο καθαρός χρόνος είναι περίπου 3-4 βδομάδες, αλλά εξαρτάται πολύ από τον φόρτο εργασίας του εργαστηρίου καθώς και από τις καιρικές συνθήκες (για κόλλες και βερνίκια).

Σχετικά με τα ξύλα:
Καπάκι: Βάλε έλατο, δεν ξέρω αν ο κέδρος θα ξεδιπλώσει τις αρετές του στον μπαγλαμά (στρογγυλή νότα, ζεστός ήχος).
Σκάφος: Η καρυδιά δίνει τον πιο κλασικό μπουζουκίσιο ήχο, το σφενδάμι πιο πρίμο και ο παλίσανδρος πιο γεμάτο (και πιο ακριβό ξύλο αν δεν κάνω λάθος).
Μανίκι: Εφόσον η κόντρα δεν επηρρεάζει τόσο τον ήχο όσο τα υπόλοιπα μέρη, το μπαντούκ μια χαρά δουλειά θα κάνει έναντι του ακριβότερου (υποθέτω) έβενου.

Βλέπω στο σάιτ ότι έχει και ένα αχλαδόσχημο μοντέλο που φαίνεται ενδιαφέρον. Βλέπω διάλεξες το πιο στρογγυλό, κι αυτό συντελεί στον πιο μπουζουκίσιο ήχο (όπως και οι δούγιες έναντι του σκαφτού). Αν θες σολιστικό παίξιμο βάλε σχετικά μεγάλη κλίμακα (36εκ). Δεν βλέπω να το αναφέρει κάπου.
Αν θες να μπουζουκίζει βάλε καρυδιά με παλίσανδρο στο σκάφος, εγώ θα έπαιρνα σκαφτό αχλαδόσχημο με μουριά για ντουζένια, αλλά αυτό δεν σε αφορά στην επιλογή σου!

Ευχαριστώ πάρα πολύ ήσουν πολυ κατατοπιστικός! Ναι κυρίως για σολιστικο παίξιμο τον θέλω, και εμένα μου έκανε εντύπωση που δεν γράφει κλίμακα αλλά αν είναι τουλάχιστον 36ρης θα ειμαι οκ βέβαια θα προτιμούσα να είναι λίγο μεγαλύτερος, αυτός που έχω τώρα είναι 36ρης σκαφτος και σκοπεύω να τον χρησιμοποιήσω για πειραματισμό σε ντουζενια και γενικά να είναι το όργανο που θα το παίρνω μαζί μου και δεν θα φοβάμαι. Θα πάω από Δευτέρα να ρωτήσω και θα ακολουθήσω τις πληροφορίες για τα υλικά που μου χάρισες και πάλι ευχαριστώ! Θα ενημερώσω το συντομότερο και φυσικά όταν γίνει το όργανο θα ανεβάσω φωτογραφίες!

1 «Μου αρέσει»

Εμπιστεύσου τον οργανοποιό, γνωρίζει τα υλικά του καλύτερα από μένα. Νομίζω παραπάνω από 36εκ αρχίζουν και μεγαλώνουν πολύ οι τάσεις, μια χαρά παίζεις σε αυτήν την κλίμακα - ας είναι το πολύ 38άρης.
Με το καλό να τον παραλάβεις, και περιμένουμε ηχητικό!

2 «Μου αρέσει»

update: (για οσους τους ενδιαφερει) πριν λιγο γυρισα
συνοπτικα, ειχε ετοιμους 3 μπαγλαμαδες, πολυ ωραιοι οι 2 απο τους 3 αλλα δεν ηταν αυτο που εψαχνα, ο τριτος που ηταν σαν αυτον που εκανα εν τελει παραγγελια ηταν μεταχειρισμενος οποτε ειπα θα περιμενω, η ψυχρολουσια ηταν οτι ο χρονος αναμονης ειναι 4 μηνες αν πανε ολα καλα και ισως παει και 5-6…αλλα καλυτερα να περιμενω ειπα να παρω ενα οργανο οπως το θελω και το φανταζομαι.
Στο οργανο τωρα, υστερα απο πολυ συζητηση (μιλουσαμε πανω απο ωρα και ηταν ευγενεστατος αφου προσφερθηκε να σουλουπωσει το φθηνο μπαγλμαδακι μου δωρεαν!) κατεληξα:
σκαφος: συνδιασμος καρυδια και παλισανδρος με πλαινα καρυδια και εναλαξ δουγιες καρυδια-παλισανδρος
τρυπα: οβαλ βουλιτσες
φιγουρα: κλαδια σφενδαμι, λουλουδια καρυδια, στυμωνες πρασινο οστρακο
μανικι: σφενδαμι με ενισχυση βεγκε (φυσικο οχι βαμενο μανικι)
διακοσμηση ταστιερας πρασινο οστρακο βουλιτσες
κλειδια: grover MA-200 καφε
Κλιμακα:37 (ειπα να ειμαι καπου ενδιαμεσα και να μην παω 38 ωστε να κρατησω λιγο την μουρμουρα του μπαγλαμα)
και τελος καπακι κεδρινο οπου ειχα την χαρα να ακουσω την εμπειρια του βικτωρα γιατι πια βαζει κυριως κεδρο και με τα επιχειρηματα του με επεισε, δοκιμασα και τον μεταχειρισμενο μπαγλαμα που ειχε κεδρο στο καπακι και μου αρεσε.
Ανυπομονω πολυ, δυστυχως βγηκε λιγο παραπανω απο οσο ενιωθα ανετα (500 και εδωσα προκαταβολη 150) αλλα αξιζε. Τα λεμε σε 4 μηνες λοιπον!

4 «Μου αρέσει»

Καλορίζικος και με το καλο να τον παραλάβεις. Αναμένουμε φώτο εν καιρώ :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Με το καλό να ετοιμαστεί και να βγει όπως τον επιθυμείς.
Χωρίς να γνωρίζω πολλά από Θεσσαλονίκη που αν δεν κάνω λάθος είναι ο Δεκαβάλας πως και με τη μια εκεί μόνο?Δεν ψάχτηκες για Θεοδωράκη,Παπαδάμου,Αλεξανδρή ή και άλλου να δεις και άλλα όργανα αλλά να πάρεις και μια ιδέα από τιμές?

Ευχαριστώ! Είδα ολους τους κατασκευαστές στην Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον όσοι είχαν ιντερνετικη παρουσία για να πάρω μια ιδέα, πήγα καπάκι δεκαβαλα γιατί μου άρεσε το σκάφος και κατι ηχητικά δείγματα που βρήκα στο YouTube, και όντως επί του πρακτέου είχαν πολύ ωραίο ήχο. Πιστεύω θα βγει πολύ καλή δουλειά μου άρεσε επίσης που μου είπε ότι αν τυχών θέλω τίποτα αλλαγές και είναι νωρίς να μην διστασω. Δεν με πειράζει η τιμή αν είναι ένα όργανο που θα μου πάει με τα χρόνια :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Κατανοητό φίλε μου.Αφού ψάχτηκες πάω πάσο.Με το καλό να μας το παρουσιάσεις και οπτικά και ηχητικά.

Άντε με το καλό να τον δεχτείς!
Η αλήθεια είναι ότι ο Δεκαβάλας χρησιμοποιεί αρκετά τον κέδρο και επιτυχημένα μπορώ να πω, οπότε κάτι θα ξέρει και για τους μπαγλαμάδες.

1 «Μου αρέσει»

Αρχικά να ζητήσω συγνώμη που άργησα να ενημερώσω το Βοήθεια για αγορά μπαγλαμά απο δεκαβάλα - #8 από Alexfot94

Το οργανάκι είχε κανα 2 μήνες που το εχω πάρει στα χέρια μου και ειναι φοβέρο και σε θέμα ήχου και σε θέμα εμφάνισης





6 «Μου αρέσει»

Καλορίζικος, να το χαρεις οπως σ αρέσει. Κι αυτος ο κέδρος, δινει αλλη χαρη στα οργανα!!
Βάλε και κανενα βιντεακι αν θες να το ακούσουμε.

Ανεβαζω 2 ηχητικα δειγματα γιατι το βιντεακι βγηκε πολυ μεγαλο για να ανεβει
Vocaroo | Online voice recorder (με medium πενα)
Vocaroo | Online voice recorder (με λεπτη πενα)
μην κρινεται σκληρα τους χρονους ηταν με βιασυνη και αγχος :stuck_out_tongue: βεβαια ακομα μαθαινω παιδια αργα και σταθερα με τον λιγο χρονο που διαθετω μεσα στην μερα

1 «Μου αρέσει»

οντως πολυ ωραιος, ο κυριος βικτορας οταν τον ρωτησα τι προτινει διοτι δεν γνωριζω, κεδρο ή ελατο μου ειπε οτι αν θελω να βαλω ελατο οκ αλλα αυτος μια φορα σε ενα οργανο του εβαλε κεδρο και απο τοτε βαζει μονο κεδρο εκτος αν του το ζητησουν αλλιως.

Καλησπερα. Φιλε μου στην ιδια φαση ημουν πέρυσι. Ειχα μπαγλαμα των 100€ και μετα απο 6-7 μηνες πηγα δεκαβαλα και πηρα εναν 450€ (που ηταν και ο φθηνοτερος που ειχε) ειχε αλλο ενα στα 450 και ενα στα 500 μεταχειρισμένο. Το όργανο τα σπάει, ηχο καμπανα. Προσωπικα ειμαι πολυ ευχαριστημένος.

1 «Μου αρέσει»