Καλησπέρα μάγκες.
Πρέπει να αναλάβω πτυχιακή εργασία στο πανεπιστήμιο και σκέφτομαι να αναλάβω την παραγωγή ενός οργάνου.
Ποιο είναι ένα εύκολο όργανο στην παρασκευή του, χωρίς να με παιδεψει ιδιαίτερα για να καταφέρω να την περάσω την εργασία ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Γεια σου @gvxlk47 .
Αρχικά πες μας σε ποια σχολή είσαι. Αφετέρου θα ήταν σκόπιμο να μπορέσεις να μαζέψεις βιβλιογραφία. Άρα εάν ευκολότερο στη κατασκευή είναι ο αυλός, αλλά δεν υπάρχει βιβλιογραφία θα παιδευτείς. Επίσης καλό είναι να έχεις επαφή με το όργανο για το οποίο θα γράψεις. Οργάνωσε λοιπόν λίγο τη σκέψη σου και θα σου πρότεινα να αφήσεις στην άκρη τους “σύντομους δρόμους”.
Για όποια βοήθεια προφανώς το Φόρουμ είναι εδώ να σε βοηθήσει
Ίσως η παρακάτω πτυχιακή βοηθάει σε έναν πρώτο προσανατολισμό:
http://www.wfdt.teilar.gr/papers/ptyxiakes/Sardis_Papachristopoulou.pdf
Τμήμα επιστημών ξύλου και δάσους στην Καρδίτσα.
Ευχαριστώ πολύ αδερφέ για την παράθεση
Τα πιο εύκολα όργανα είναι πράγματι οι καλαμένιοι αυλοί: φλογέρα, σουραύλι, μαντούρα. Το σουραύλι ίσως μ’ έναν παραπάνω βαθμό δυσκολίας, μικρόν όμως και πάλι. Η φλογέρα πιο εύκολη, αλλά δεν είναι τόσο αυτονόητα εύκολο το να την παίξεις. Η μαντούρα εύκολη και στην κατασκευή (5 λεπτά για έναν πεπειραμένο, αφού έχει βρει τα καλάμια του) και στο στοιχειώδες, έστω, παίξιμο.
Για βιβλιογραφία, τα λέμε. Όλοι μαζί του φόρουμ μπορούμε να βρούμε, ο ένας από δω, ο άλλος από κει, βιβλιογραφία για αρκετά όργανα.
Κι εδώ ενδιαφέρουσα πτυχιακή για το νέι:
Αλήθεια, τι νέα;
(…) (…) (…)
Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε μια δύσκολη ερώτηση, για αυτό δεν υπάρχουν νέα.Ειναι σαν να ρωτάει κάποιος,πια είναι η πιο εύκολη εγχείρηση , και εσύ πρέπει να του απαντήσεις, για την αφαίρεση μιας σκλήθρας,ή ένας αγκαθιού , και η απολύμανση και φροντίδα της πληγής.Και όλο αυτό να μην φανεί ειρωνικό,ενώ είναι το αληθές.Ο κυρ Παναγιώτης ο Καφετζόπουλος στην ερώτηση περί μαθητείας οργανοποιών, και μυστικών του επαγγέλματος είχε αναφέρει.“Αν κάτσεις δύο ώρες θα σου πω περιγραφικά όλη την διαδικασία κατασκευής ενός μπουζουκιού, με κάθε λεπτομέρεια.Αν κάτσεις βοηθός μου,σε έναν χρόνο,θα έχεις μάθει την μαραγκοδουλειά.Απο κει και πέρα,θες μια ζωή να εμβαθύνεις συνεχώς , και να μην φτάνεις ποτέ “. Ο Καθηγητής ακουστικής της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ ,σε ένα σεμινάριο είχε πει στην Τασούλα την Μάμαλη,( κατασκευές ντεφιών τουμπερλεκιών κλπ ότι κάνει την δυσκολότερη δουλειά από απόψεως Φυσικής.Και αυτό γιατί οι επιδράσεις και οι μετρήσεις σε μια μεμβράνη είναι εξαιρετικά δύσκολο πράγμα.Ο φίλος από ότι ανέφερε, σπούδασε σχεδιασμό και τεχνολογία ξύλου.Μία εξαιρετική σχολή , από κάποιους αποφοίτους που ξέρω.Το όργανο όμως δεν είναι έπιπλο.Έχει ζωή, πάλλεται, βγάζει ήχο, όλα αυτά μετρήσιμα. Πώς ο φίλος θα φτιάξει ένα όργανο, και θα μπει στην βάσανο των αποδείξεων, χωρίς να έχει διδαχθεί τα ανάλογα, και με την σκέψη ,” κάτι εύκολο ίσα να πάρω το πτυχίο”.Ας κοιτάξει κάτι πιο εύκολο.
Αφού Νίκο τα θίγεις όλα αυτά, εγώ σκεφτόμουν και κάτι άλλο:
Κάποια βασικά για τις ακουστικές ιδιότητες διαφόρων ξύλων και διαφόρων κατασκευών (διαστάσεις, πάχη, κλίσεις, καμάρια κλπ.) είναι πράγματα γνωστά στους οργανοποιούς. Φαντάζομαι ότι ο καθένας από κάπου τα ΄χει ακούσει/διαβάσει/σπουδάσει, κυρίως όμως τα έχει μάθει πάνω στην εφαρμογή.
Αν λοιπόν κάποιος χωρίς εμπειρία οργανοποιίας ξεκινήσει να φτιάχνει οποιοδήποτε όργανο με γνώμονα το ερώτημα «ποιες να είναι άραγε οι ακουστικές ιδιότητες αυτών των ξύλων και αυτής της κατασκευής;», θα καταλήξει να συλλάβει μόνος του, με πολύ κόπο και δρόμο, ένα μικρό μέρος των όσων είναι ήδη γνωστά!
Αυτό είναι η λεγόμενη εμπειρία, δηλαδή η εφαρμοσμένη γνώση.
Ναι, οκέι. Ξέχασα να συμπληρώσω «και να το καταγράψει αυτό σε μια πτυχιακή».
Η προσωπική τριβή ασφαλώς και είναι σημαντική γι’ αυτόν που μαθαίνει. Η εργασία όμως;
Θυμίζω το βιβλίο μας για την κατασκευή λαϊκής κιθάρας! Πέρα από τον τίτλο και την ειδίκευσή του, το βιβλίο περιέχει πάρα πολλά στοιχεία που μπορούν να χρησιμεύσουν για την κατασκευή νυκτών εγχόρδων οργάνων. Τόσο σε θεωρητικό επίπεδο (βασική θεωρία φυσικής, ακουστικής, μηχανικής αλλά και συνολικής λειτουργίας ενός οργάνου) όσο και και σε πρακτικό (τεχνικές, πατέντες κτλ). Επίσης περιλαμβάνει πάρα πολλά στοιχεία σχετικά με τις ιδιότητες και την καταλληλότητα των ξύλων για την κατασκευή των οργάνων, τρόπους διαμόρφωσης των καμαριών, τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλο το φάσμα της οργανοποιίας και πολλές παραπομπές για κάποιον που θέλει το κάτι παραπάνω.
Πιστεύω ότι στην περίπτωση που ο φίλος αποφασίσει να κατασκευάσει κάποιο νυκτό λαϊκό όργανο, θα τον βοηθήσει πολύ γιατί περιέχει οργανωμένη γνώση. Ούτως ή άλλως τα βιβλία της οργανοποιίας στη χώρα μας είναι ελάχιστα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε δεν είναι ανάγκη κάποιος να το διαβάσει σειριακά αλλά μπορεί να επιλέγει τυχαία τα κεφάλαια που τον ενδιαφέρουν.
Παρακάτω το λίνκ από την παλαιότερη παρουσίασή του στο φόρουμ.
Ένα σκαφτο μπαγλαμαδακι ίσως;;
Βασικά θες ένα όργανο που να φτιάχνεται με μερικά βασικά εργαλεία, χωρίς να απαιτεί ολόκληρο τον εξοπλισμό ενός εργαστηρίου για μία μόνο κατασκευή.
Ας μας πουν οι ειδικοί ποια όργανα γίνονται έτσι…