Βιολί με πλήκτρα εκ Σουηδίας

Πολύ καλησπέρα στην ομάδα. Γράφω μετά από αρκετά χρόνια.

Έπεσε το μάτι μου σε ένα συγκρότημα όπου η μουσική του μοιάζει αρκετά με του Ross Daly.
Ωστόσο, όπως θα δείτε κι εσείς η Aurore Séguier παίζει Nyckelharpa. Από την wikipedia αναφέρεται πως μάλλον είναι εκ Σουηδίας αυτό το περίεργο όργανο που θυμίζει λίγο βιολί-πιάνο, καθώς έχει πλήκτρα. Πάντως έχει πολύ ωραίο ήχο.

3 «Μου αρέσει»

Χρόνια και ζαμάνια!
Στην Ελλάδα παίζει nyckelharpa η πολυτάλαντη Λαμπρινή Γιώτη @Giotto.

4 «Μου αρέσει»

Γεια σου Ζιλ!

Νομίζω ότι θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια κάποιον/ους από Σουηδία με νύκελχάρπα να συνεργάζονται με τον Ρος. Καθόλου απρόσμενο άλλωστε…


Ξεκινώντας από την ιδέα του βιολιού ή της λύρας, η νύκελχάρπα απομακρύνεται κατά το ότι τις χορδές δεν τις πατάς με τα ίδια σου τα δάχτυλα αλλά μεσολαβεί μηχανισμός. Το επόμενο βήμα απομάκρυνσης είναι να μη χειρίζεσαι ούτε το δοξάρι άμεσα αλλά μέσω μηχανισμού, και αυτή είναι η βιέλα (vielle / hurdy gurddy).

1 «Μου αρέσει»

Εδώ είναι ένα ωραίο βίντεο για το nyckelharpa:

Και εδώ ένας Σουηδός παίζει Ross Daly:

Ρεμπέτικα σε nyckelharpa με τη Λαμπρινή Γιώτη:

Εύα

1 «Μου αρέσει»

Και το τελικό στάδιο θα είναι το πιανοδήλατο, όπου ένας ποδήλατος μηχανισμός θα μεταδίδει την περιστροφή σε πολλά μαζί περιστρεφόμενα δοξάρια-δίσκους, ένα για κάθε νότα-χορδή, και το πληκτρολόγιο θα ελέγχει το ακούμπισμα της χορδής στον δίσκο. Με λίγη παραπάνω τέχνη προστίθεται και η δυνατότητα οι χορδές να γίνουν διπλές για πιο γεμάτο ήχο ή να προστεθούν και οκτάβες. Έτσι, ένας μόνον μουσικός θα μπορεί να είναι ορχήστρα εγχόρδων.