Χριστός Ανέστη.
Ήθελα να κανω μια ερώτηση σχετικά με το βιολί. Οπως όλοι ξέρουμε το βιολί παίζετε κατω απο το σαγόνι περίπου, στον λαιμό. Η θεση αυτη όμως δεν είναι παρα πολυ κοντά στο αυτί μας; Και με δεδομένο ότι το βιολί είναι ένα πολύ ηχηρό όργανο, ειδικά στις ψηλές νότες, δεν υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον να βλάψει την ακοή; Δεν εχω παίξει ποτε βιολί απλα το ειχα απορία.
Ευχαριστώ πολύ.
Δεν ξέρω για το βιολί, αυτό όμως ισχύει για τον μπαγλαμά. Αν είναι στραμμένη η τρύπα προς το αυτί, ο οξύς ήχος ταλαιπωρεί το τύμπανο. Στο βιολί οι τρύπες (f holes) κοιτάνε σε άλλη κατεύθυνση πάντως.
Σε διάφορες λαϊκές μουσικές πάντως, από κάντρι και κέλτικα μέχρι ελληνικά νησιά, Β. Αφρική και Τουρκία, το βιολί το κρατάνε οπουδήποτε πιο χαμηλά από την «επίσημη» στάση: στο από μπρος του ώμου, στο στήθος, στην κοιλιά, ακόμη και ξαπλωτό παράλληλα προς το μπράτσο του παίχτη με το χέρι να πέφτει σε σχήμα L, δηλαδή σχεδόν στα γόνατα αν κάθεσαι! Χώρια το όρθιο κράτημα σαν λύρα.
Σε πρόσφατη μετρηση ακοής που έκανα, όντως υπηρχαν ψιλοδιαφορές μεταξύ αριστερού/δεξιού, με το αριστερό να ειναι πιο καταπονημένο.
Αυτό βέβαια έχει να κάνει οχι μόνο με το δικό μου ήχο αλλα με το ότι έχω 20 χρόνια τις τρομπέτες στα αριστερά μου🤯.
Η απάντηση μου λοιπόν ειναι: ναι, ίσως ο ηχος του οργάνου να καταπονεί λίγο το αριστερο αυτί αλλά μιλάμε για περιπτώσεις συνεχούς πολύωρης έκθεσης, σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο γενικότερος ηχος σε τέτοιο περιβάλλον, είτε σε ορχήστρα ειτε σε πανηγυρι με μηχανήματα.
Για τον ερασιτέχνη που θα παίξει σπίτι του, δεν νομίζω οτι τίθεται τέτοιο ζητημα.
Φυσικά. Όμως απ’ ό,τι βλέπω τίθεται για τον επαγγελματία, ιδίως της κλασικής μουσικής, κάτι που ποτέ δεν μου είχε περάσει απ’ το νού.
το θέμα συζητιέται και εδω και σε πολλές άλλες σελίδες.
Ολες θεωρούν σχεδον βεβαία την απώλεια ακοής.
Δεν ξέρω πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνουμε αρθρα απο εμπειρικούς και ερασιτέχνες.
Ο άνθρωπος βιολί παίζει, δεν είναι ερευνητής και η μόνη πηγή που αναφέρει, είναι σε ενα σύνδεσμο που δε λειτουργεί.
Ούτε εγώ έγινα λοιμοξιολόγος όταν έπαθα Κόβιντ και προφανώς δεν έγινα ΩΡΛ οταν έχασα λίγο απο την ακοή μου στο αριστερό αυτί.
Οι προτάσεις που αναφέρει δεν με πείθουν, δηλαδή οι μισο-φορεμένες ωτοασπίδες δεν συνιστωνται απο audiologists (τουλάχιστον εκείνοι που μου έχουν μιλήσει) και τα πλεξιγκλάς αντανακλούν τον ήχο προς τον ίδιο τον μουσικό οπότε κάνουν τόσο καλό όσο και κακό.
Αν όντως το θέμα έχει μελετηθεί καθαρά οσων αφορά την εκθεση του μουσικού στον ηχο του ιδιου του του οργάνου, θα είχε ενδιαφέρον, αλλα προσωπικά, δεν νομίζω οτι “ολοι θεωρούν σχεδόν βέβαιη την απώλεια ακοής” απο το βιολί, λόγω θέσης και στάσης.
Θα ψάξω και εγώ για σχετικές πηγές.
https://www.researchgate.net/publication/40679425_Music_exposure_and_hearing_disorders_An_overview
το άρθρο συνοψίζει κάποιες μελέτες για μουσικούς ορχήστρας. Τα συμπεράσματα διαφέρουν: Μία αναφέρει πως δεν βρήκε απώλεια ακοής σε μουσικούς ορχήστρας, πέρα απο την προβλεπόμενη απώλεια λόγω ηλικίας.
Μια άλλη αναφέρει πως η αριστερή πλευρά σε βιολονίστες/βιολίστες είναι πιο εκτεθημένη σε τέτοιου είδους παθήσεις.
Μία άλλη αναφέρει πως υπάρχουν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες στην ορχήστρα με απώλεια ακοής.
Προσωπικά κυρίως για ντραμίστες είχα ακούσει να κουφαίνονται, κάτι που εμπειρικά / διαισθητικά δε φαίνεται απίστευτο (εννοώ το ότι μερικοί έχουν μερική απώλεια ακοής φυσικά, όχι ότι ο κάθε ντράμερ κουφαίνεται πάντα και τελείως!)
Από κει και πέρα, σε κάθε δουλειά που κουράζεις συστηματικά κάποιο μέλος ή όργανο του σώματός σου, λίγο κουσούρι θα μένει στο τέλος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι στην περίπτωση του βιολιού αυτό λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις, περισσότερο από ενός σκαφτιά που πετσιάζουν οι χούφτες του, και χιλιάδες μουσικοί εδώ και αιώνες δεν το πρόσεξαν ή δεν τους αποθάρρυνε.