Βιολί και κίνδυνος για την ακοή

Χριστός Ανέστη.
Ήθελα να κανω μια ερώτηση σχετικά με το βιολί. Οπως όλοι ξέρουμε το βιολί παίζετε κατω απο το σαγόνι περίπου, στον λαιμό. Η θεση αυτη όμως δεν είναι παρα πολυ κοντά στο αυτί μας; Και με δεδομένο ότι το βιολί είναι ένα πολύ ηχηρό όργανο, ειδικά στις ψηλές νότες, δεν υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον να βλάψει την ακοή; Δεν εχω παίξει ποτε βιολί απλα το ειχα απορία.
Ευχαριστώ πολύ.

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω για το βιολί, αυτό όμως ισχύει για τον μπαγλαμά. Αν είναι στραμμένη η τρύπα προς το αυτί, ο οξύς ήχος ταλαιπωρεί το τύμπανο. Στο βιολί οι τρύπες (f holes) κοιτάνε σε άλλη κατεύθυνση πάντως.

2 «Μου αρέσει»

Σε διάφορες λαϊκές μουσικές πάντως, από κάντρι και κέλτικα μέχρι ελληνικά νησιά, Β. Αφρική και Τουρκία, το βιολί το κρατάνε οπουδήποτε πιο χαμηλά από την «επίσημη» στάση: στο από μπρος του ώμου, στο στήθος, στην κοιλιά, ακόμη και ξαπλωτό παράλληλα προς το μπράτσο του παίχτη με το χέρι να πέφτει σε σχήμα L, δηλαδή σχεδόν στα γόνατα αν κάθεσαι! Χώρια το όρθιο κράτημα σαν λύρα.

2 «Μου αρέσει»

Σε πρόσφατη μετρηση ακοής που έκανα, όντως υπηρχαν ψιλοδιαφορές μεταξύ αριστερού/δεξιού, με το αριστερό να ειναι πιο καταπονημένο.
Αυτό βέβαια έχει να κάνει οχι μόνο με το δικό μου ήχο αλλα με το ότι έχω 20 χρόνια τις τρομπέτες στα αριστερά μου🤯.
Η απάντηση μου λοιπόν ειναι: ναι, ίσως ο ηχος του οργάνου να καταπονεί λίγο το αριστερο αυτί αλλά μιλάμε για περιπτώσεις συνεχούς πολύωρης έκθεσης, σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο γενικότερος ηχος σε τέτοιο περιβάλλον, είτε σε ορχήστρα ειτε σε πανηγυρι με μηχανήματα.
Για τον ερασιτέχνη που θα παίξει σπίτι του, δεν νομίζω οτι τίθεται τέτοιο ζητημα.

6 «Μου αρέσει»

Φυσικά. Όμως απ’ ό,τι βλέπω τίθεται για τον επαγγελματία, ιδίως της κλασικής μουσικής, κάτι που ποτέ δεν μου είχε περάσει απ’ το νού.

το θέμα συζητιέται και εδω και σε πολλές άλλες σελίδες.
Ολες θεωρούν σχεδον βεβαία την απώλεια ακοής.

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνουμε αρθρα απο εμπειρικούς και ερασιτέχνες.
Ο άνθρωπος βιολί παίζει, δεν είναι ερευνητής και η μόνη πηγή που αναφέρει, είναι σε ενα σύνδεσμο που δε λειτουργεί.
Ούτε εγώ έγινα λοιμοξιολόγος όταν έπαθα Κόβιντ και προφανώς δεν έγινα ΩΡΛ οταν έχασα λίγο απο την ακοή μου στο αριστερό αυτί.

Οι προτάσεις που αναφέρει δεν με πείθουν, δηλαδή οι μισο-φορεμένες ωτοασπίδες δεν συνιστωνται απο audiologists (τουλάχιστον εκείνοι που μου έχουν μιλήσει) και τα πλεξιγκλάς αντανακλούν τον ήχο προς τον ίδιο τον μουσικό οπότε κάνουν τόσο καλό όσο και κακό.

Αν όντως το θέμα έχει μελετηθεί καθαρά οσων αφορά την εκθεση του μουσικού στον ηχο του ιδιου του του οργάνου, θα είχε ενδιαφέρον, αλλα προσωπικά, δεν νομίζω οτι “ολοι θεωρούν σχεδόν βέβαιη την απώλεια ακοής” απο το βιολί, λόγω θέσης και στάσης.
Θα ψάξω και εγώ για σχετικές πηγές.

4 «Μου αρέσει»

https://www.researchgate.net/publication/40679425_Music_exposure_and_hearing_disorders_An_overview

το άρθρο συνοψίζει κάποιες μελέτες για μουσικούς ορχήστρας. Τα συμπεράσματα διαφέρουν: Μία αναφέρει πως δεν βρήκε απώλεια ακοής σε μουσικούς ορχήστρας, πέρα απο την προβλεπόμενη απώλεια λόγω ηλικίας.
Μια άλλη αναφέρει πως η αριστερή πλευρά σε βιολονίστες/βιολίστες είναι πιο εκτεθημένη σε τέτοιου είδους παθήσεις.
Μία άλλη αναφέρει πως υπάρχουν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες στην ορχήστρα με απώλεια ακοής.
:thinking:

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά κυρίως για ντραμίστες είχα ακούσει να κουφαίνονται, κάτι που εμπειρικά / διαισθητικά δε φαίνεται απίστευτο (εννοώ το ότι μερικοί έχουν μερική απώλεια ακοής φυσικά, όχι ότι ο κάθε ντράμερ κουφαίνεται πάντα και τελείως!)

Από κει και πέρα, σε κάθε δουλειά που κουράζεις συστηματικά κάποιο μέλος ή όργανο του σώματός σου, λίγο κουσούρι θα μένει στο τέλος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι στην περίπτωση του βιολιού αυτό λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις, περισσότερο από ενός σκαφτιά που πετσιάζουν οι χούφτες του, και χιλιάδες μουσικοί εδώ και αιώνες δεν το πρόσεξαν ή δεν τους αποθάρρυνε.

Ρώτησα μια μέρα ένα γνωστό ενώ παίζαμε σε ένα μαγαζί χωρίς μικρόφωνα…

-Το βιολι δε σε ενοχλεί τόση ωρα δίπλα στο αυτί?
-Τι??
-Με το βιολί δε κουφαίνεσαι τόσο δυνατά που είναι?
-Τι??
-Τίποτα τίποτα! …Ρε χιτζαζ…πάμε

Το ότι οι γυναίκες χαλάνε πιο δύσκολα, εξού και τείνουν να ζουν περισσότερο, είναι απολύτως αναμενόμενο, τόσο από πλευράς εξελικτικής βιολογίας της γήρανσης, όσο και από πλευράς γενετικής, ειδικά, των θηλαστικών. Άρα ουδείς λόγος ανησυχίας, οτί μπρος στα κάλλη τ’ είν’ ο πόνος.

Τελικά το πήρα το βιολάκι που τόσο ήθελα. Δυστυχώς έγινε αυτο που περίμενα. Δεν μπορω να αντέξω τον ήχο του τοσο κοντά στο αυτί, όσο ωραίος κι αν είναι. Τωρα είμαι σε δίλημμα. Απο την μία τρελαίνομαι οταν ακούω Τούρκους να παίζουν ταξίμια με το βιολί, συν ότι απ’όσο μου είπε η δασκάλα μου, εχω ταλέντο σε αυτό το όργανο (προχωράμε αρκετά γρήγορα ειναι η αλήθεια), απο την άλλη μια ελαφριά δοξαριά να τραβήξω, με ενοχλεί πολύ στο αριστερό αυτί :frowning_face:

Με ωτοασπίδες πιστεύετε κάνουνε τίποτα;

Αυτά φοβάμαι

Θα έχεις κάποια ειδική ευαισθησία στο αφτί, δεν μπορεί.

Έχεις σκεφτεί να πάρεις ένα σάιλεντ;

Κάνε έναν έλεγχο σε κάποιο γιατρό να δεις τί γίνετε με τα αυτιά σου.Ίσως έχεις κάποια ευαισθησία.Σίγουρα θα έχεις μια καλύτερη άποψη για το θέμα.Αν όντως σου αρέσει το όργανο είναι κρίμα αλλά προέχει η υγεία.Μακάρι να είναι η ιδέα σου.Ο γιατρός πιστεύω θα στα εξηγήσει καλύτερα.
Ο ήχος πώς σε ενοχλεί?Βουίζει το αυτί σου,σε πονάει ή απλά δεν αντέχεις την ένταση?Αν επιτρέπεται τί ηλικία έχεις?

1 «Μου αρέσει»

[quote=“pepe, post:13, topic:45714, full:true”]
Θα έχεις κάποια ειδική ευαισθησία στο αφτί, δεν μπορεί.

Έχεις σκεφτεί να πάρεις ένα σάιλεντ;
[/quoteα
Θυμάμαι απο ποιο μικρός, δεν άντεχα τα ηχεία απο τα κλαρίνα στο πανηγύρι του χωριού μου, αλλά γενικά δεν με πείραζε τόσο ο ήχος που ηταν σε φυσιολογικές εντάσεις ακόμα και λιγο ποιο δυνατά. Τώρα με το βιολί με ενοχλεί κυρίως ότι πάλλεται ακριβώς δίπλα απο το αυτί. Η δασκάλα μου, μου είπε και για αυτό το εξάρτημα που μειωνει τον ήχο, αλλα τι γίνεται οταν χρειαστεί να παιξω κανονικά;

Είχα κάνει πριν 2 χρόνια, αν και πήγα για άλλο λόγο στον ωριλά, και ήταν φυσιολογικό. Δεν του ειπα βέβαια για ευαισθησία στις εντάσεις και τέτοια, γιατί μέχρι τότε δεν ειχα ενοχληθεί. Με την πρώτη ευκαιρία θα ξανακάνω.

Ναι, νιώθω τον ήχο του να μου τρυπαει τα αυτιά (ειδικά οταν παίζω στη Μι χορδή) και οταν σταματάω με πονάνε λίγο εσωτερικά και μουδιάζουν. Βουητά δεν έχω. Ετσι για δοκιμή, έβαλα λιγο βαμβάκι στο αριστερο αυτί και ηταν πολύ καλύτερα. Με ωτοασπίδες σίγουρα θα ειναι ποιο καλά, αλλά δεν ξερω αν αξίζει τον κόπο να αγοραζω συνέχεια. Αλλιώς το αλλάζω με ενα ούτι και τελείωσε το θέμα. Το βιολί ειναι βιολί ομως! Και μου αρέσει :frowning:
18 είμαι

δεν ειναι θέμα που μπορεί κάποιος να σου διαγνωσει/ λυσει εδω, δυστυχώς. Θα πρέπει να συμβουλευτείς ΩΡΛ και να δεις αν σταδιακά πας καλύτερα. Πάντως εγω δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιο πραμα και (εμπειρικά) το θεωρώ σπάνιο. Ο ήχος του βιολιού παρότι όχι ευχάριστος απο αρχάριους, θα έπρεπε να είναι ανεκτός

1 «Μου αρέσει»

Προφανώς και πρόκειται για κάποια προσωπική ευαισθησία σε υψηλές εντάσεις. Πριν το βιολί έπαιζα ταμπουρά, ο οποίος δεν με ενοχλούσε, οσο δυνατά και αν χτυπούσα τις χορδές. Στο βιολί ίσως φταίει και η θέση του στο σώμα. Οπως και να’χει ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες και απαντήσεις σας.

Σε αυτό το σημείο να πω και για τους μελλοντικούς αναγνώστες που σκέφτονται να αρχίσουν βιολί, να μην αποθαρυνθούν απο την δικιά μου εμπειρία. Γιατί όπως είπε και ο φίλος @alk, ο ηχος απο ενα βιολί ειναι ανεκτός απο την φυσιολογική ακοή των περισσότερων ανθρώπων.