Βιβλίο για μάγκες

Άκουσα για την τυχόν ύπαρξη του βιβλίου “Οι μάγκες”, Διονύσης Γ.Χιώνης 1993. Ο συγγραφέας παραθέτει στοιχεία αλλά και απόψεις σχετικά με τους μάγκες. Ξέρει κανείς τίποτα σχετικά;

Ασχετο.Νίκο στα ¨Νέα" του Σαββάτου ο Κ Γεωργουσόπουλος παρουσίασε τον συγγραφέα
Βουτηρά. Σύχναζε στα καταγώγεια του Πειραιά καί των γύρω περιοχών .Εγραψε βιβλιά
γιάυτά μιλάμε γιά 1890-1920 .Πιστευω οτι θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ευχαριστώ Μπάμπη. Ο Δημ. Βουτυράς είναι αρκετά γνωστός, αν και δυσεύρετος. Τον άλλον, αμφιβάλλω αν τον ήξερε άλλος από τη μάνα του.

Πέντε τόμοι με τα άπαντα του Δημοσθένη Βουτυρά (θα ακολουθήσει και έκτος νομίζω)

http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=128600&mscssid=V3MFNEP5JCSV9JMSHKTX7U53SR3A2TSE

Ο Βουτυράς ακούστηκε πρόσφατα επειδή έκαναν κοινή έκκληση κάμποσοι συγγραφείς (και δε συμμαζεύεται) να συνεχιστεί η έκδοση των Απάντων του, η οποία έχει μείνει στη μέση χρόνια τώρα. Αλλά γενικά, αν και ξεχασμένος, θεωρείται από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είχε ένα καταπληκτικό διήγημά του και σε κάποιο σχολικό βιβλίο, το “Παραρλάμα”.

Έγραφε για τη “φτωχολογιά” χωρίς να πέφτει ούτε στο μελοδραματισμό (ωωω μωρέ, τον καημένο τον χαμάλη) ούτε στη στρατευμένη λογοτεχνία (αλλά μια μέρα ο χαμάλης θα αποτινάξει το ζυγό!) και χωρίς να εξιδανικεύει τίποτα (μα ο χαμάλης έχει καρδιά ρε! έχει αξιοπρέπεια). Αλλά κάπως τα καταφέρνει και σε πιάνει απ’το λαιμό το γράψιμό του, και δε σ’αφήνει. Πάρα πολύ καλός.

Έχω μια “Επιλογή από τα Άπαντα”, έκδοση του 1958, φτηνή και προχειροτυπωμένη, από τις εκδόσεις Δίφρος - ούτε που θυμάμαι πού την πέτυχα. Νομίζω ότι του πάει πολύ.

Το βιβλίο του Χιώνη ούτε το ήξερα ούτε το βρήκα πουθενά. Δεν το είχε και το biblionet, που γενικά είναι πολύ πιο ενημερωμένο απ’την Πρωτοπορία, οπότε σκούρα τα πράγματα. Το σχετικότερο που βρήκα ήταν το “Μάγκες αλήστου εποχής. 24 ρεμπέτικα πορτρέτα” του Ηλία Καπετανάκη.

(Ένας άλλος Καπετανάκης, παρεμπιπτόντως, ο Βρασίδας, είχε γράψει και ένα σπαρταριστό Λεξικό της Πιάτσας, όπου όλα τα λεφτά είναι τα παραδείγματα:
Πουρός-ρή-ρό. = Ο ηλικιωμένος, ο έχων υπερβή το πεντηκοστόν έτος της ηλικίας του, άρρην ή θήλυς. Υπερθετικόν η Πουρέκλω = Η προφανώς προβεβηκυία γυναίκα, και μη παραδεχομένη επ’ ουδενί λόγω την πραγματικήν ηλικίαν της. “…Περιμέναμε και μεις να δούμε, κάνα νεαρό ζευγαράκι, και νάσου και μπαίνουνε, ένας πουρός και μια πουρέκλω, που ψεύδιζε για να κάνη την μπεμπέκα, με σοσονάκια, κοντοφούστανα, φιόγκους, κι’ ένα στήθος σαν τη Πλατεία Αμερικής…”] :019:

Αγαπητοί φίλοι καλημέρα σας,
είναι πρώτη φορά που γράφω εδωπέρα και αφορμή μού δίνει ο Βουτυράς. “Νέος, ο Βουτυράς ήταν μόρτης. Γυρνούσε με τους μάγκες, πάλευαν, δέρνονταν μεταξύ τους. Η παρέα του με τα αλάνια στάθηκε πιο ύστερα πολύτιμη. Αποθησαύριζε τις εντυπώσεις του και μας έδωσε ολοζώντανες εικόνες ζωής” λέει ο Μάρκος Αυγέρης ακι είναι πράγματι έτσι. Σε πάμπολα διηγήματά του περίγυρος είναι αυτός ο κόσμος. Σε ένα από τα πρώτα του, αθησύριστο ακόμα, γραμμένο στον Πειραιά το 1901 μιλά για έναν πιτσιρίκο “πρώτης τάξεως μάγκα”!
Αυτά τα λίγα προς το παρόν και για ότι άλλο θέλετε περί Βουτυρά είμαι στη διάθεσή σας.

Τίτλος: Οι μάγκες
Συγγραφέας: Διονύσιης Γ.Χιώνης
Εκδόσεις: - ,έτος: 1993
Σχόλια: ΜΕΣΑ ΑΠ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ μου (μελέτη) για τους “ΜΑΓΚΕΣ”, δίχως νάναι στις προθέσεις μου να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα, λέω όσα έχουν αποσιωποιηθεί. Πράγματα και αλήθειες που έρχονται σε σύγκρουση μ’ όλα εκείνα που ως τα τώρα έχουν ειπωθεί ή γραφτεί. Η ύπαρξη, η δράση και η συμπεριφορά -καλή ή κακή- των μάγκηδων είναι γεγονός. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους το αρνούμαστε. Ησαν κι αυτοί, είτε το θέλουμε είτε όχι, ένα κομμάτι από τη σάρκα μας, που με τον ελεύθερο και άτακτο τρόπο ζωής τους, τα τραγούδια τους και τους χορούς τους επρόσθεσαν ένα μικρό πετραδάκι στον πολιτισμό μας. Μέσα απ’ τις σελίδες τούτου του βιβλίου μου προσπαθώ να τους παρουσιάσω, όσο το μπορώ, χωρίς επικαλύμματα και ωραιοποιήσεις.

Βάσιλη, για τι βιβλίο ακριβώς μιλάς σχετικά με τον Βουτυρά? Τι είναι ο τίτλος?
Τι διαφορά έσωσε μεταξύ τον μάγκα και τον μόρτη?

Κώστα, που υπάρχει το βιβλίο “οι μάγκες”? Που το βρήκες?

Μάρθα, τα περί μάγκα και μόρτη είναι λόγια του κριτικού Μάρκου Αυγέρη που είχε γνωρίσει προσωπικά τον Βουτυρά. Τους δύο όρους τους χρησιμοποιεί σαν συνώνυμα, δεν νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές. Τώρα του Βουτυρά κυκλοφορούν πέντε τόμοι από τα Άπαντά του με διηγήματα των ετών 1900-1924 και φέτος, που είναι τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, θα κυκλοφορήσει ο έκτος τόμος με διηγήματα από το 1925-1927.

Είναι καταγεγραμμένο [b]εδώ[/b].

Πάντως έψαξα στα βιβλιοπωλεία μέσω google και δεν το βρήκα πουθενά! Δεν ξέρω τί παίζει!! Το μόνο που βρήκα είναι κι άλλα βιβλία του Διονύση Γ.Χιώνη. Δες [b]εδώ [/b].

Αυτός ο Χιώνης πρέπει να είναι σκηνοθέτης, το βρήκα μεσώ ιντερνετ.
Εσείς στην Ελλάδα σίγουρα μπορείτε να τον βρείτε.
Μήπως επιτρέπονται φωτοτυπίες, επιθυμώ πολύ να διαβάσω αυτό το βιβλίο και εγώ.

ή αυτός που έβαλε το βιβλίο στην ιστοσελίδα του, και αυτός πρέπει να ξέρει για το βιβλίο.

Όποιος φίλος ή φίλη ενδιαφέρεται για το βιβλίο Οι μάγκες του Χιώνη, ας στείλει μήνυμα στο zookout@windowslive.com ή ας τηλεφωνήσει στο 693-9613081. Λέγομαι Γιώργος. Διαθέτω, επίσης όλα τα τεύχη του περιοδικού Pop Eleven. (Το τελευταίο τεύχος είναι αφιερωμένο στον Απόστολο Χατζηχρήστο). Σε οποιοδήποτε, σχεδόν, βιβλίο ή περιοδικό κυκλοφορεί, κάνω αρκετά καλές τιμές. Τα εξαντλημένα ή δυσεύρετα (γιατί διαθέτω και τέτοια, όπως π.χ. το βιβλίο Οι μάγκες), είναι μια άλλη ιστορία, αλλά δεν χάνετε κάτι αν με ρωτήσετε. Παρεμπιπτόντως, το βιβλίο Οι μάγκες θα σας κοστίσει 9,00 ευρώ

"Οι μάγκες”, Διονύσης Γ.Χιώνης 1993

old008785

Δημοσθένης Βουτυράς

b34001(1)

https://www.bookstation.gr/Product2.asp?ID=34001#

1 «Μου αρέσει»

Τώρα που βλέπω την εικόνα του εξωφύλλου, το θυμάμαι. Ο τίτλος είναι αρκετά κοινός και το όνομα του συγγραφέα δεν το είχα συγκρατήσει.

Το έχω αυτό το βιβλίο. Όχι εδώ όμως, οπότε διαθέτω μόνο τη μνήμη μου. Η οποία λέει ότι το είχα πάρει κάποτε πολύ παλιά, πιθανώς κοντά τότε που βγήκε, το διάβασα, και μου έκανε τόσο λίγη εντύπωση ώστε ποτέ έκτοτε δεν του ξανάριξα ματιά.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά βέβαια, εννοείται πως δε θυμάμαι τους ακριβείς λόγους για τους οποίους δε μου έκανε εντύπωση.

Θαρρώ ό Χιώνης ήταν παλαιοβιβλιοπώλης.
Το βιβλίο βαρύνεται με υπεραπλουστεύσεις, προχειρότητες και ερανίσματα