Βερνίκια μπάλας στα καπάκια των ουτιών. Σωστό ή λάθος?

Μήνυμα από συντονιστική ομάδα: Το θέμα μεταφέρθηκε από εδώ.

Έλα Παναγιώτη, αλλάζουμε το θέμα που αφορά άλλο συνάδελφο και δεν πρέπει, αλλά αφού γύρισε η κουβέντα και επέμενες να ρωτάς για τα βερνίκιαστα καπάκια των ουτιών σκέφτηκα να γράψω την άποψη μου.

Το 80% των ουτιών στον κόσμο έχουν βερνικωμένα καπάκια περασμέναμε φυσικό βερνίκι, αλλά δεν έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε στην Ελλάδα.
Εδώ και αιώνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το ούτι στην Μεσοποταμία το όργανο ήταν εξολοκλήρουβερνικωμένο, και το καπάκι, με λιγότερες χορδές.
Με τα χρόνια σιγά σιγά, όταν το ούτι άρχισε να εμφανίζεταικαι να κατασκευάζεται στην Κωνσταντινούπολη οι ανάγκες ήτανε διαφορετικές, βόλευε στους μουσικούς και στις τονικότητες που χρησιμοποιούσαν άλλο μέγεθος οργάνου…
Κάποιος καινοτόμος κατασκευαστής, στην Πόλη, σχεδίασε μερικάμοντέλα ενός μικρότερου ουτιού που μέχρι και σήμερα αυτό κυριαρχεί στα μέρη μας. Επειδή είχανε μικρό μέγεθος (σε σχέση με τα αραβικά που είναι μεγαλύτερα με πιο βαθύ ήχο και χαμηλότερα κουρδίσματα) βόλευε να μην έχουν βερνίκι στο καπάκι,(ότι τύπος βερνικιού και να ήτανε), να είναι λεπτότερα με λεπτότερα καμάρια, για τον απλό λόγο να ακούγονται δυνατά με πιο ζεστό ήχο. Το ίδιο συμβαίνει καισε άλλα όργανα της Πόλης, πολίτικο λαούτο, ταμπούρ, πολίτικη λύρα. Ένα μικρό ποσοστό αραβικών ουτιών έχουν καπάκια δίχως βερνίκι…

Εχει περίπου 12-15 χρόνια που άρχισαν να εμφανίζονται βερνικωμένα καπάκια και στα τουρκικά μοντέλα… με φυσικά βερνίκια αλλά και με συνθετικά, γιατί διατηρούνται πιο καθαρά χωρίς να λεκιάζουν.
Βέβαια επηρεάζεται ο ήχος του οργάνου με το βερνίκι, και με το φυσικό, αλλά όχι πάντααρνητικά, εξάλλου πάνε χρόνια που οι κατασκευαστές άλλαξαν τον παλιό ήχο του ουτιού, το κάνανε ακόμη περισσότερο μπάσο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά (όταν είναι βερνικωμένο).

Τώρα, αν θα με ρωτούσες τι βερνίκια χρησιμοποιώ και ποια είναι τα καλύτερα, θα σου έλεγα όλα!! και φυσικά και συνθετικά, ανάλογα την περίπτωση του οργάνου και του πελάτη. Πάντως σε καμία περίπτωση για μένα δεν τίθεται θέμα διαμάχης φυσικού-συνθετικού βερνικιού για το ποιο είναι καλύτερο
Όπως είχε πει και ο αγαπητός nikosn υπάρχουν αξιόλογα όργανα με φυσικά και συνθετικά βερνίκια.

1 «Μου αρέσει»