Βασίλης Τσιπίδης (Μπαράκι του Βασίλη)

Να 'σαι καλά κ. Σπύρο!

Τα περισσότερα που γράφει για τον Βασίλη ο Βλάσης Αγτζίδης δεν τα ήξερα, για την τόσο πολυτάραχη παιδική και νεανική του ηλικία (πολλαπλοί εκτοπισμοί, φυλακίσεις…!). Βέβαια ο Αγτζίδης (Πόντος και Αριστερά), πέρα από το ότι ήταν προσωπικός του φίλος, έχει και άλλη οπτική. Έτσι την πλευρά που ήξερα εγώ, την προσφορά του Βασίλη με το φυτώριο νέων μουσικών, την προσπερνάει λίγο ξώφαλτσα.

Την τονίζει όμως ένα από τα σχόλια στο μπλογκ, όποιος τα είδε.

Σε ό,τι ιβέντ πηγαίνω φροντίζω πάντα να κρατάω το πρόγραμμα, το εισιτήριο ή κάποιο σουβενίρ, και τηρώ αρχείο. Έτσι εβδομαδιαία πογράμματα από το Μπαράκι του Βασίλη, σαν αυτό στην κόκκινη φωτοτυπία του #1, έχω δεκάδες. Σε όλα, μα όλα, τουλάχιστον μία από τις εφτά ημέρες γράφει ονόματα που τώρα τα ξέρουμε αλλά τη χρονολογία του προγράμματος μάλλον τα ξέραμε πολύ λιγότερο ή καθόλου.

Από τα εφτά λάιβ της εβδομάδας με την κόκκινη φωτοτυπία, εγώ είχα πάει στο δευτεριάτικο, με την «Ελληνική Απόλαυση». Δεκαπέντε χρόνια μετά ξαναθυμήθηκα αυτό το λάιβ κι έγραψα ένα κείμενο εδώ.

Αλλά εκτός από την «Ελληνική Απόλαυση», στο πρόγραμμα της ίδιας εβδομάδας βλέπουμε ακόμη Χρήστο Θηβαίο με του Συνήθεις Υπόπτους, Σινόπουλο, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Παπαπετρόπουλο και αρκετά άλλα ονόματα.

Κατά σύμπτωση δε, τώρα που γράφω έχω μόλις επιστρέψει από μία πολυσυλλεκτική συναυλία στο Ηράκλειο όπου, μεταξύ πολλών άλλων, έπαιζαν η Ειρήνη Δερέμπεη με τον Κάρολο Κουκλάκη και -σε άλλο σχήμα- ο Ζαχάρης Σπυριδάκης. Από το Μπαράκι εκείνα τα χρόνια που λέμε, δεκ. '90, θυμάμαι και τους τρεις μαζί στα Παλαιινά Σεφέρια.