Βάψιμο - συντήρηση παλιού μπουζουκιού, αξίζει;

Καλησπέρα σας. Κατά αρχάς, είμαι από Κύπρο, είχα αγοράσει ένα καλό μπουζούκι πριν 20 χρόνια, όταν ήμουν μαθητής, και πήγαινα για περίπου 4 χρόνια σε δάσκαλο. Μετά το άφησα στην άκρη λόγω σπουδών, δουλειάς, οικογένειας και τώρα σκέφτομαι να το ξαναρχίσω σιγά σιγά. Το θέμα είναι ότι το μπουζούκι έχει εμφανισιακά κιτρινίσει, το κόκκαλο έχει πάρει χρώμα έντονο κιτρινοπορτοκαλί, και το σκάφος έχει ξεθωριάσει από το μαύρο. Το μπουζούκι έχει 40 ντούγιες, είναι φτιαγμένο από καρυδιά και το είχα πάρει περίπου 800 euro πριν από 20 χρόνια. Το πήρα σε μάστορα και θα αλλάξουμε τα τάστα γιατί έχουν σκουριάσει, κατά τα άλλα είναι πολύ καλο όργανο, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Να προχωρήσω με επαναβάψιμο του μπουζουκιού; Να φύγει όλη αυτή η κιτρινίλλα; Θα στοιχίσει γύρω στα 250 ευρώ επιπλέον, αξίζει; Δε θέλω να αγοράσω άλλο όργανο γιατί έχει συναισθηματική αξία. Ευχαριστώ πολύ.

καλώς ήρθες!
το κιτρίνισμα είναι απόλυτα φυσικό, γίνεται με τον καιρό. το σκάφος ήτανε βαμμένο; μήπως εννοείς ότι ξέβαψε το μπράτσο. μην ασχοληθείς με βαψίματα, έτσι κι αλλιώς δεν μπαίνουν βαφές (εκτός από το μπράτσο κάποιες φορές). ένα βερνίκι κι αυτό αν χρειάζεται.
αυτό που με ανησυχεί είναι ότι σκουριάσανε τα τάστα, αν έχει εκτεθεί σε υγρασία μήπως έχει και άλλα προβλήματα (κλειδιά, σκευρώματα, ξεκολλήματα). αν είναι όντως καλό όργανο όπως λες, και δεν έχει τόσο σοβαρά προβλήματα, να το φτιάξεις και να το χαρείς! δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεαι για καινούριο.
βάλε και καμιά φωτογραφία να το δούμε, έτσι κι αλλιώς τον πρώτο λόγο τον έχει ο οργανοποιός ο οποίος εμπιστεύτηκες. είναι άλλος από αυτόν που έφτιαξε το όργανο;

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ο οργανοποιός δεν είναι αυτός που το έφτιαξε, μιλάμε για 20 χρόνια μετά. Το έχει κοιτάξει, δεν έχει σκευρώματα καθόλου, δεν έχει ξεκολλήματα, ούτε τα κλειδιά έχουν σκουριάσει. Το σκάφος έχει ξεθωριάσει λίγο, άρα πρέπει να ήτανε βαμμένη η καριδιά. Αυτό δεν με ενοχλεί, με ενοχλεί το ότι στο μανίκι, εκεί που υπάρχει το άσπρο κόκκαλο κατά μήκος αυτό έχει γίνει κίτρινο, σχεδόν πορτοκαλί και φαίνεται άσχημο. Κιτρίνισμα υπάρχει και στο κόκκαλο στο σκάφος αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Φωτογραφία δεν μπορώ να βγάλω γιατί το άφησα να μου φτιάξει τα τάστα που έχουν σκουριάσει. Ο ίδιος μου πρότεινε να μην ασχοληθώ με βαψίματα, αλλά θα δούμε και πως παίζει και αν αξίζει. Απλά ήθελα να φώτα σας πάνω στο θέμα.