Εδώ και μια δεκαετία, έχω φτιάξει στο Microsoft Excel, μια βάση δεδομένων για τραγούδια, την οποία και ενημερώνω συνεχώς. Τα πεδία που περιλαμβάνει, εκτός από τον τίτλο του τραγουδιού, μερικά από τα πεδία που περιέχει, είναι ο “Ρυθμός”, το “Είδος”, “Έτος” (1ης κυκλοφορίας), “Συνθέτης”, “Στιχουργός” & “Τραγουδιστής”.
Είναι εμπλουτισμένη με σχόλια, που μπορούν να μπουν σε κάθε κελί, και με συνδέσμους, που παραπέμπουν στο συγκεκριμένο τραγούδι, στην πρώτη ή/και σε μεταγενέστερες εκτελέσεις. Επίσης υπάρχει στήλη με συνδέσμους που ανοίγουν, αρχεία word, με τους στίχους και τα ακόρντα του τραγουδιού. Αυτή τη στιγμή η βάση αριθμεί περίπου 7000 τραγούδια, διαφόρων ειδών. Για να την χρησιμοποιήσει και κάποιος άλλος, θα πρέπει να αντιγράψω σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο, όλη την δομή του δικού μου σκληρού, όπου βρίσκεται η βάση, ώστε να λειτουργούν οι σύνδεσμοι, οι οποίοι παραπέμπουν σε συγκεκριμένη διαδρομή. Εκτός δηλαδή από το αρχείο Excel, αντιγράφονται και όλα τα αντίστοιχα τραγούδια mp3, χωρίς να πειραχτούν οι διαδρομές τους, καθώς και τα αρχεία word, που περιέχουν τους στίχους και τα ακόρντα.
Γιατί τα λέω όλα αυτά? Γιατί σήμερα υπάρχει η τεχνολογία, να δημιουργηθεί μία κοινή βάση δεδομένων, με τραγούδια, ρεμπέτικα ή άλλα, και που θα είναι προσβάσιμη από όλους. Μάλιστα μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία της, όλοι όσοι επιθυμούν, προσθέτοντας έστω και ένα τραγούδι της αρεσκείας τους, που θα μείνει στη βάση και θα χρησιμοποιείται από όλους. Πριν τεθεί θέμα για πνευματικά δικαιώματα, διευκρινίζω ότι η βάση θα λειτουργεί με συνδέσμους, που θα κατευθύνουν σε υλικό που υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο, για δημόσια χρήση.
Πως λοιπόν μπορεί να γίνει? Με τη χρήση του Google drive, που μπορεί να φιλοξενήσει αρχεία google excel, αλλά και να δεχθεί με μεταφόρτωση επιπλέον φύλλα, από microsoft excel. Σε ένα τέτοιο αρχείο google excel, μπορεί να δομηθεί όλη η βάση, με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν.
Το google drive είναι ένας “σκληρός δίσκος”, χωρητικότητας 15 Gb που δίνει η goggle σε κάθε εγγεγραμμένο χρήστη, για να τον χρησιμοποιήσει, όπως επιθυμεί. Περισσότερα εδώ. Πέρα από αυτό όμως παρέχονται και εφαρμογές, με το google drive, όπως το google excel, word και άλλα, χωρίς να χρειαστεί κανείς να εγκαταστήσει κάτι στον υπολογιστή του.
Έφτιαξα λοιπόν μια φόρμα καταχώρησης τραγουδιών, που μπορεί να δει και να συμπληρώσει, όποιος έχει τον σύνδεσμο αυτής της φόρμας, που είναι εδώ και να καταχωρήσει ένα ένα, όσα τραγούδια θέλει, επικολλώντας και το σύνδεσμο ή τους συνδέσμους από το youtube, για το συγκεκριμένο τραγούδι. Το excel που συγκεντρώνονται όλες αυτές οι καταχωρήσεις, είναι εδώ και είναι προσβάσιμο από όλους όσους έχουν τον σύνδεσμο αυτό, είτε κάνουν καταχώρηση κάποιου τραγουδιού, είτε όχι.
Το αρχείο google excel, λειτουργεί σχεδόν σαν το microsoft excel, με τη διαφορά, ότι μπορεί να το βλέπουν συγχρόνως στον υπολογιστή τους, όσοι έχουν τον σύνδεσμο. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να το επεξεργάζονται και περισσότεροι από ένας, την ίδια στιγμή και να βλέπονται μεταξύ τους, ή να κάνουν και chat. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η δυνατότητα αυτή θα είναι απενεργοποιημένη, ώστε να μη σβήνονται κατά λάθος, καταχωρήσεις που έχει κάνει κάποιος άλλος.
Οι καταχωρήσεις που γίνονται μέσω της παραπάνω φόρμας, περνάνε αυτόματα στο φύλλο “Απαντήσεις φόρμας” του excel και θα παραμένουν εκεί. Πρόσθεσα και ένα δεύτερο φύλλο, με το όνομα “ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ”, με 4500 καταχωρήσεις περίπου, από το προσωπικό μου αρχείο, χωρίς τους συνδέσμους προς τα τραγούδια, αφού δεν θα λειτουργούσαν όσοι παρέπεμπαν στον σκληρό μου δίσκο. Όσοι σύνδεσμοι υπάρχουν (φαίνονται από τα πιο αχνά γράμματα στον τίτλο του τραγουδιού), ανοίγουν τον περιηγητή (browser) στη σελίδα Youtube, που παραπέμπει ο σύνδεσμος. Και στη στήλη Ν (Στιχ-ακόρ.) υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι, που ανοίγουν αρχεία word, με τους στίχους και τα ακόρντα του τραγουδιού που αναφέρονται, που βρίσκονται στο google drive μου. Για παράδειγμα (που μπορεί να διατηρηθεί και να εμπλουτισθεί), για το πως μπορεί να λειτουργήσει και να χρησιμοποιηθεί, μια τέτοια βάση δεδομένων από όλους.
Σαν πηγή συνδέσμων για τους στίχους και τα ακόρντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το kithara.to ή μόνο για στίχους, το http://www.stixoi.info/ ή κάποιο άλλο αντίστοιχο site.
Η βάση θα φανεί χρήσιμη πιστεύω και για τις τακτικές μαζώξεις. Μπορούν να γίνουν καταχωρήσεις, ώστε να ξέρουμε όλοι κάποια τραγούδια που θα παιχθούν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σε περίπτωση που δεν ξέρουμε κάποια και θέλουμε να συμμετέχουμε.
Τις διορθώσεις και ενημερώσεις, τις αναλαμβάνω εγώ, εκτός και αν θέλει να τις επωμισθεί κάποιος άλλος.
Αν η συντονιστική ομάδα, κρίνει ότι το παρόν, παραβαίνει κάποιον από τους κανονισμούς του φόρουμ, παρακαλώ να το διαγράψει.