Οι “μουρμουρισμένοι” της Σμύρνης (ΒΕΛΟΣ 30/5/1880)
Ο περιθωριακός κόσμος του Πειραιά μέσα από τη γραφίδα του Σπ. Μελά (Τα μυστήρια του Πειραιώς ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 6/11/1907)
και το *Τρίίί.. το Πρόγραμμα, πότε ήρθε;
Εντάξει, τί ακριβώς ήταν οι Μουρμουρισμένοι δεν κατάφερα να καταλάβω, αλλά και δεν πρόκειται να σκάσω. Ας είναι.
Οι «πάλαι ποτέ διαλάμψαντες» Οτουζμπίριδες, τί θα μπορούσαν να είναι; Μπορεί κάποιος / -α να βοηθήσει;
(Otuzbir είναι βέβαια ο αριθμός 31, αλλά ούτε αυτό με βοηθάει…)
Εγώ καταλαβαίνω ότι ήταν οι τοπικοί μάγκες της εποχής, ενώ οι οτουζμπίρηδες ήταν κάπως παλαιότεροι τοπικοί μάγκες. Η ονομασία φαντάζομαι ότι μπορεί να σχετίζεται με χαρτοπαιξία.
Τίτλος «Τα σαντούρια», αλλά μέσα δε μιλάει ούτε για σαντούρια ούτε για κανένα συγκεκριμένο όργανο. Μήπως ο τίτλος εννοεί τα καφέ σαντούρ;
Λογικά είναι κατ’ αντιστοιχία όπως λέμε “πάμε στα κλαρίνα”
Εγώ , και χωρίς να κάνω τον δικηγόρο κανενός , θέλω να πω ευχαριστώ για την ιστοσελίδα που ανέφερε ο Σταύρος , γιατί μπορεί επιτέλους ο καθένας ελεύθερα να ψάξει και να βρει ντοκουμέντα.
Και κατά την φτωχή μου γνώμη , αυτά που βρίσκει ο καθένας στο διαδίκτυο, δεν ανήκουν σ αυτόν , ούτε μπορούμε να μιλάμε για δικαιώματα σ αυτή την περίπτωση.
Γιατί απλά δεν είναι δικά του.
Εγώ πχ , έψαχνα παλιά την βιντεοθήκη της ΕΡΤ κι έκοβα κι έραβα ,για να ανεβάσω στιγμιότυπα στο κανάλι μου στο ΥΤ.
Ποτέ δεν είπα ότι ανήκουν σε μένα.Πάντα στα σχόλια , ή στις πληροφορίες, έγραφα ότι τα έχω βρει από εκείνη την ταινία ,ή, εκείνη την εκπομπή.
Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι ,τα βίντεο με τον Μάμμο και τον Βραχνά είναι δικά μου γιατί εγώ τα τράβηξα.
Δεν με ενδιαφέρουν τα δικαιώματα φυσικά ,ούτε έχω σκοπό να τα εκμεταλλευτώ.Αλλά θα θυμώσω αν τα παρουσιάσει κάποιος σαν δικά του, η τα χρησιμοποιήσει χωρίς να με ρωτήσει.
Μπράβο σ αυτούς που ψάχνουν ,βρίσκουν και κοινοποιούν ,αλλά τις ‘’δάφνες ‘’πρέπει να τις πάρουν άλλοι.
Ώπα λίγο. Εδώ δέον να αναφερθεί ότι υπάρχει ήδη στο Ρεμπέτικο Φόρουμ!
Πότε ισχυρίστηκε κάποιος πως ό,τι βρήκε στο διαδίκτυο ανήκει σε αυτόν και επιφυλάσσει δικαιώματα υπέρ του είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τους αυτόκλητους μη συνηγόρους του κανενός…
Άσε που, προσωπικά, ό,τι αθησαύριστο έχω φέρει στο φως είναι αποτέλεσμα 25 ετών τυφλού ξεφυλλίσματος του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου (υπό όρους και προϋποθέσεις αναδίφησης βέβαια). Ότι η τωρινή ψηφιακή επανάσταση της Βιβλιοθήκης της Βουλής διευκολύνει πολύ, ναι, διευκολύνει. Ωστόσο, έχει κάμποσες ερευνητικές προϋποθέσεις και συνοδά απαιτούμενα και δεν συντελείται με “ένα δύο κλικ”
Δηλ. Ποιοί; Πραγματικά από περιέργεια ρωτάω! Υπάρχει θέμα απονομής δαφνών;
Ωχ, μπουρμπουτσαλοποιήθηκα…συγγνώμη