Αστικολαϊκά παραλειπόμενα

Μάλιστα, ενδιαφέρον!

Μμμ, δεν ξέρω… Πάντως όσο ζούσε ο Καράς δεν έθεσε τη σφραγίδα γνησιότητος παρά σε ό,τι κυκλοφόρησε. Από τα αμέτρητα ακυκλοφόρητα δεν ξέρουμε σε ποια δε θα την έθετε και ποια απλώς δεν πρόλαβε να τα κυκλοφορήσει.

Αυτό τον δίσκο τον έχω. Όχι εδώ, έχω όμως εδώ τα τραγούδια σε μπ3. Είναι επανεκτελέσεις από την ορχήστρα-χορωδία του ΣΔΕΜ, μετά τον θάνατο του Καρά, βασισμένες σε δικές του ακυκλοφόρητες καταγραφές (ηχητικές; γραπτές; θα το διευκρινίζει το ένθετο αλλά απέξω δε θυμάμαι). Όλος ο δίσκος έχει έντονα αστικό χρώμα, και αυτό επισημαίνεται και στα σχόλια και ερμηνεύεται, βασει της ιστορίας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής Κύμης (=βόρεια Καρυστία, πολύ διαφορετική από την «άγρια» Νότια Καρυστία, τον Καβοντόρο. Όλη μαζί η Καρυστία, βόρεια και νότια, συναποτελεί τη Νότια Εύβοια).

Ακριβής μετεπανεκτέλεση της επανεκτέλεσης του δίσκου, εδώ:

Δηλαδή πρόκειται για παραλλαγή του συρτού «Δασκάλα κάτσε φρόνιμα».

Τη συγκεκριμένη ηχογράφηση της «Δασκάλας» την πρωτοέμαθα πολύ πρόσφατα, την πόσταρα στο «τι τραγούδι ακούμε τώρα», και σχολίασα ότι, αν εστιάσουμε μόνο στη μελωδία και αγνοήσουμε το πού πέφτουν οι συλλαβές του στίχου, μοιάζει με το «Ποιος μωρό μου ποιος», που όλοι το ξέρουμε ως του Πάριου βέβαια, αλλά προϋπήρχε ως νησιώτικο. Μάλιστα νομίζω ότι μια ηχογράφηση της προ-παριακής μορφής του τραγουδιού μάς είχε κοινοποιήσει κάποτε το Κουτρούφι @koutroufi .

(Κατά τα άλλα τη Δασκάλα την ήξερα από χιώτικη καταγραφή του Σ. Καρά -και πάλι!-, που είναι σαφώς το ίδιο τραγούδι αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θυμίζει το Ποιος μωρό μου, όπως δεν το θυμίζει και η Βασίλω με τα κουμπούρια της.)