"Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι" - Παρουσίαση νέου βιβλίου/CD:

Καλησπερα. Παρελαβα το βιβλιο πριν απο δυο τρεις μερες και το διαβασα. Το βιβλιο το καταχαρηκα. Διαβαστηκε σε δυο τρεις ωριτσες πολυ ευχαριστα. Οι πληροφοριες παρα πολλες. Τοσο ιστορικα στοιχεια οσο και κατασκευαστικα και θεωριας πχ κουρδισματα. Για το σι ντι οτι και να πω ειναι λιγο. Απορω γιατι δεν ειχαν βγει στην παραγωγη καποια απο τα τραγουδια. Οσο για την ποιοτητα του ηχου τι να πω. Ανατριχιασα μολις ακουσα ηχο. Λες και παιζανε διπλα μου

Φιλε σταυρο ελπιζω να μας εχεις και αλλες εκπληξεις. Καλη συνεχεια.

Τελειωσα κι εγω την αναγνωση…!!!
Ενα ταξιδι στο χρονο…παρα πολυ καλο!
Μπραβο!!!
Και το cd πολυ καλο…αραγε ποσες τετοιες ηχογραφησεις υπαρχουν ξεχασμενες σε ραφια εταιρειων κλπ;

Αναμενω το επομενο!

Πρέπει να πω ότι το σιντί το υπερκαταχάρηκα μεν, λόγω περιεχομένου, αλλά δεν το έχω ακούσει παρά μόνο από κάτι πρόχειρα ηχειάκια της πλάκας. Τώρα μού βάζετε την ιδέα, ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά και η ποιότητα του ήχου: προφανώς αξίζει τον κόπο να το πάρω μαζί μου σε κανένα φίλο που να έχει πραγματικά καλό στερεοφωνικό, να το απολαύσουμε στο φουλ.

Χίλια μπράβο για την έκδοση και από μένα. Παρέλαβα το βιβλίο πριν 2-3 μέρες και ό,τι έχω διαβάσει ως τώρα μ’ έχει καθηλώσει. Από βδομάδα, που θα 'χω χρόνο, θα κάτσω να το διαβάσω αναλυτικά αν και ήδη φαίνεται ότι ένα τέτοιο πόνημα είναι για να διαβάζεται και να ξαναδιαβάζεται εν είδει μελέτης. Οι φωτογραφίες δε, ακόμα πιο καθηλωτικές.

Παρά το φαινομενικά εξειδικευμένο περιεχόμενό του, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε οργανοπαίχτες, μουσικολόγους, κ.τ.λ., αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για το ρεμπέτικο και τις απαρχές του ειδωμένα κυρίως μέσα από την (προ)ιστορία του βασικού του οργάνου, δηλ. του μπουζουκιού. Το συνιστώ λοιπόν και σε αναγνώστες που δεν διαθέτουν μουσικές γνώσεις (παρά το ότι οι μουσικοί όροι που εμφανίζονται δεν επεξηγούνται, βρίσκω ότι δεν διακόπτουν τη ροή της ανάγνωσης η οποία είναι ούτως ή άλλως αρκετά ευχάριστη). Όπως και να 'χει, το περιεχόμενο cd είναι πολύ αποκαλυπτικό σχετικά με την προσέγγιση της ηχογράφησης από τους παλιούς μουσικούς και θα πρέπει να αρκεί ως αφορμή αγοράς από τους λάτρεις του είδους.

Πιο λεπτομερειακές παρατηρήσεις, θετικές ή αρνητικές, θα κάνω αφού έχω διαβάσει πληρέστερα το βιβλίο. Προς το παρόν, θα συμφωνήσω με τον nikos forlan (#78) ότι η αναφορά στις διαστάσεις (και όχι μόνο) των οργάνων του Τσαούς κουράζουν τον μέσο αναγνώστη αλλά πρέπει να επισημάνω ότι ακόμα κι έτσι να ‘ναι, αυτές οι πληροφορίες πρέπει να υπάρχουν και κάπου καταγεγραμμένες ώστε ο μελλοντικός ερευνητής να μπορέσει να ανατρέξει σε αυτές. Υπ’ αυτή την έννοια, το κεφάλαιο για τα όργανα του Τσαούς έχει μεγάλη ιστορική σημασία.

Το βιβλίο ακόμα διατιθεται στα εξής σημεία

ΑΘΗΝΑ

Στα δισκοπωλεία:Ξυλούρης (Πανεπιστημιου 39 ,στοά Πεσμαζόγλου και στο υπκοτάστημα του Μουσείου Λαικών οργάνων ,Διογένους 1-3 Πλάκα)

Music Corner (Πανεπιστημίου 56)

και στα βιβλιοπωλεία:

Πολιτεία(Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας)

ΜΙΕΤ(Αμερικής 13 καθώς και υποκατάστημα Πεσμαζόγλου 5)

Εκδόσεις Παρισιάνου(Ναυαρίνου 20)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΉ

Εκδόσεις Παρισιάνου(Παναγίας Δεξιάς 5Τ.Κ. 546 35 )

σε λίγο καιρό θα πωλείται και σε περισσότερα σημεία και στην επαρχία.

Για απευθείας παραγγελίες και επικοινωνία στο μειλ της εταιρείας orpheum@hotmai.gr και στο τηλέφωνο 6985129837

το σαιτ www.orpheumphonograph@com λόγω τεχνικών δυσκολιών είναι ακόμα κλειστό ,αλλα το το αναμένουμε σύντομα.

Σας ευχαριστω.

Πολλά συγχαρητήρια Σταύρο,αλλά καί σε οσους συνέβαλαν γιά τήν εκδοση αυτού τού βιβλίου.Εχτές τό ελαβα με το ταχυδρομείο…και μόλις το τελείωσα!!!

Καλή συνέχεια!!!

Για την ιστορία και μόνο μια αναφορά από τα ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5026251/ekei-poy-akoysthkan-oi-prwtes-penies/

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και πολύτιμο!!! Όπως έχω διαπιστώσει από αυτά που διάβασα, φέρνει στο φως νέα στοιχεία που πρώτη φορά καταγράφονται και διατίθενται στο ευρύ κοινό! θα το παραγγείλω με την πρώτη ευκαιρία! Συγχαρητήρια στους συντελεστές του και να είναι καλοτάξιδο!

Πολλά τα σημαντικά θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο. Ένα από αυτά είναι το πότε διαμορφώνεται το μπουζούκι, ένα θέμα στο οποίο είναι μάλλον δύσκολο να δοθεί τελεσίδικη απάντηση. Πάντως υπάρχουν ενδείξεις από απεικονίσεις και γραπτές αναφορές, που παρουσιάζονται στο βιβλίο, ότι ενδεχομένως το μπουζούκι να έχει αποκτήσει τα διακριτά χαρακτηριστικά του ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Πράγματι, άξιζε τον κόπο. Άκουσα λίγο Καραπιπέρη στην αρχή, τα δύο με την αρμόνικα, και το Λημναίικο. Δεν υπήρχε η άνεση για πλήρη και αναλυτική-άνετη ακρόαση, αλλά από την προς το παρόν εμεπειρία πείστηκα ότι ακούς πράγματα που αλλιώς δεν τα άκουγες.

Ε, όταν υπάρξει η άνεση, Περικλή, κάνε μου και μία χάρη: άκουσε προσεκτικά το Λημναίικο ζεϊμπέκικο και πές μας τη γνώμη σου: είναι (ανθρώπινο) σφύριγμα αυτό που ακούγεται; Ο Σταύρος με διαβεβαίωσε ότι στο δίσκο αναφέρεται “whistle”. Άκου όμως την τρίλια του τέλους στη μία από τις δύο ηχογραφήσεις (δεν θυμάμαι σε ποιά, αλλά μόνο σε μία ηχογράφηση το κομμάτι τελειώνει με τρίλια. Εγώ νομίζω πώς είναι αν όχι των αδυνάτων αδύνατο, τουλάχιστο πάρα πολύ δύσκολο να αποδοθεί τέτοιος ήχος από στόμα ανθρώπινο. Σκέφτομαι λοιπόν μήπως ίσως υπάρχει μικρή κοκκάλινη φλογέρα. Υπήρξαν τέτοιες φλογέρες στο παρελθόν, χειροποίητες από κόκκαλο αητού και εξαιρετικά δυσεύρετες.

Whistle εκτός από το σφύριγμα είναι και όργανο, μικρή συνήθως μεταλλική φλογέρα πολύ δημοφιλής στην ιρλανδική μουσική.

Νομίζω ότι είναι γενικότερη έννοια, που περιλαμβάνει ό,τι περίπου εμείς λέμε σουραύλι, δηλ. κάθε μικρό φλογεράκι με τάπα. Το ιρλαδικό penny whistle (=σουραύλι της πεντάρας, δηλαδή των επαιτών) ή tin whistle είναι μία από τις περιπτώσεις. Γενικά έχω κάποια κενά και κάποιες απορίες στην αγγλική ονοματολογία των αυλών, αλλά πάντως whistle είναι μετά βεβαιότητος μια αρκετά διαδεδομένη αγγλική λέξη, κατάλληλη ενδεχομένως ακόμα και για να περιγράψει κάποιος ένα φλογεροειδές που δεν γνωρίζει (στις ετικέτες των παλιών δίσκων βρίσκουμε αρκετές φορές τέτοιες κατά προσέγγιση περιγραφές). Τώρα, αν θα ήταν κοκκάλινη ή ξύλινη ή πήλινη…

Πάντως υπάρχουν άνθρωποι με οιονεί υπερφυσικές ικανότητες στο σφύριγμα. Είχα δει κάποτε έναν που, με κάποιο τρόπο που δεν έχω καταλάβει, σφύραγε μέσα σ’ ένα χωνί από χαρτί, και νόμιζες ότι άκουγες νέι. Ήταν Κούρδος, και έμεινα με την εντύπωση ότι είναι ένα κόλπο γνωστό και συνηθισμένο στην πατρίδα του (όπως σε κάποια μέρη, π.χ. στην Εύβοια, έχει πολλούς που ξέρουν να παίζουν “κλαρίνο” μ’ ένα φύλλο δέντρου).

κλαρινο με φυλλο δεντρου εχω δει και απο ντοπιο παππου στην χαλκιδικη

φιλε Σταυρο μπραβο για το βιβλιο!!!..ελπιζουμε το επομενο να ειναι αφιερωμενο στα κουρδισματα (ντουζενια)
του μπουζουκιου με παραδειγματα και τραγουδια:088:

Μια [b][u]κριτική[/b][/u] του Tony Klein, μουσικού και ερευνητή, Σουηδού, για το βιβλίο του Σταύρου “Από τον Ταμπουρά στο Μπουζούκι” (*)

• Το 15ο κατά σειρά, μια και δεν βγάζει κατ’ ευθείαν, το link, στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Επειδή αρκετά παιδιά με έχουν ρωτήσει για βίντεο σχετικά με τα όργανα του Γιοβάν Τσαούς κάνω σχετική ανάρτηση από την επίσκεψη μου με τον Μιχάλη Μουντάκη το καλοκαίρι του 2012.Συγχωρεστε την κακή εικονοληψία(απειρία) αλλα και το κακό παίξιμο αφού το όργανο φόραγε ακόμα τις αυθεντικές του χορδές πράγμα που έκανε εξαιρετικά δύσκολη την χρήση του ,ελπίζω όμως να αρέσουν αυτά τα δύο βιντεάκια.
Εχω την βεβαιότητα πως κάποια στιγμή αυτά τα ιστορικά μας όργανα θα βρούνε την θέση του σε ένα μέρος που θα τα καθιστά προσβάσιμα στο ελληνικό κοινό.

1 «Μου αρέσει»

Σταύρο σε ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι! Ανυπομονούμε για τη συνέχεια των δημοσιεύσεών σου.

Φοβερό… εύγε…

Ακολουθώντας την πρόταση του #75 («ας γραφτούν εντυπώσεις και κριτικές επί της ουσίας, όχι γενικώς και αορίστως») καταθέτω τις εντυπώσεις μου.
Κατʼ αρχάς ξεχωρίζω το βιβλίο από το CD, θεωρώντας τα ως αυτόνομες δουλειές. Σε ό,τι αφορά το CD, λοιπόν, το θεωρώ πολύτιμη προσφορά και πράγματι εκτός συζήτησης και εκτός συναγωνισμού. Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να βγουν και άλλα τέτοια πράγματα. Ομολογώ ότι θα προτιμούσα την έκδοση μόνο CD με ενσωματωμένο φυλλάδιο, λιγοσέλιδο ή πολυσέλιδο ανάλογα με το περιεχόμενο του κάθε CD.
Για το βιβλίο τώρα. Η γενική εντύπωση είναι πολύ καλή από πλευράς τυποτεχνίας, αν και η ιλουστρασιόν έκδοση δεν με πολυσυγκλονίζει (βάλε και ότι ψιλογυαλίζει το σύνολο όταν διαβάζεις…). Από πλευράς ουσίας και περιεχομένου, τώρα, ξεχώρισα τα περί Celepi/Laborde/Villoteau με τα επιμέρους όργανα της ταμπουροοικογένειας, το μέρος με τα όργανα του Τσαούση (αν και μου κόλλαγε καλύτερα να πήγαινε στο τέλος σε παράρτημα) και τα περί Μανέτα, καθώς και σκόρπια σημεία εδώ και εκεί. Τα περί κουρδισμάτων και Καραπιπέρη τα είχα υπόψη μου από προηγούμενες δημοσιεύσεις του Σ. Κουρούση. Μεγάλη επίσης συμβολή θεωρώ το «ξεκαθάρισμα» συγχύσεων μεταξύ μπουζουκιού/ταμπουρά.

Επιμέρους παρατηρήσεις: στο τμήμα με τους περιηγητές κλπ, αισθάνθηκα τη βασική έλλειψη του Bourgault Ducoudray, τη στιγμή μάλιστα που μας παραδίδει ενδιαφέρουσα μαρτυρία για το μπουζούκι, τόσο το 1876 (Souvenirs une mission musicale en Grece et en Orient), όσο και το 1877 (Etudes sur la musique ecclesiastique Grecque): «Το μπουζούκι είναι ένα δημοφιλές όργανο στην Ελλάδα. Είναι ένα είδος μαντολίνου με πολύ μακρύ λαιμό και με σώμα σε σχήμα σκάφης πλοίου. Οι διαιρέσεις του λαιμού αντιστοιχούν στους τόνους και τα ημιτόνια της ευρωπαϊκής σκάλας, εκτός από την ψηλή του περιοχή, που προορίζεται για ξένη μουσική και είναι διαιρεμένη σε τρίτα του τόνου» (1876). «Πώς εξηγείται γενικώς η ανά τας επαρχίας διαδεδομένη χρήσις του μπουζουκίου, οργάνου ούτινος τα διαστήματα εισί πάντα τόνοι ή ημιτόνια; Προς το άνω μέρος της λαβής ευρίσκονται, είναι αληθές, διαιρέσεις ανταποκρινόμεναι προς τα τριτημόρια ή τα τεταρτημόρια του τόνου, αλλά το μέρος τούτο του οργάνου είναι προωρισμένον εις την εκτέλεσιν ξένων μελωδιών, τουρκικών ή αραβικών. Η παρουσία εν οργάνω δημοτικώ της Ελλάδος δύο κλιμάκων ων η μία η ευρωπαϊκή κλίμαξ και η ετέρα αφιερωμένη εις τας ξένας μελωδίας, δεν δεικνύει τις είναι η αληθής μουσική του έθνους ιδιοσυγκρασία;» (1877).

Αρκετά επίσης θα είχε να ωφεληθεί το βιβλίο αν έπαιρνε στα υπόψη τη δουλειά του Σταύρου Καρακάση από το 1970 (Ελληνικά μουσικά όργανα, σελίδες 59-95). Ειδικά οι σελίδες 59-72 είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην οικογένεια των ταμπουράδων, με πολύ καλή κάλυψη του θέματος καθαρίζοντας τη «φάση» μόνος του και σε καιρούς που οι σχετικές δημοσιεύσεις ήσαν από ελάχιστες έως μεδέν. Για παράδειγμα, μέσω του Καρακάση θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί η παρουσία ενός ακόμα οργάνου της ταμπουροοικογένειας, που είναι το Καραντουζένι , «Για φέρτε μου τον τάμπουρα και το καραντουζένι» (Qaraduzan που λέει ο Celepi).

Και έρχομαι τέλος σε κάτι που πάντα προσέχω σε ένα βιβλίο, που μου δίνει την τελευταία πινελιά ποιότητας, ότι δηλαδή είναι φροντισμένο και γλωσσικά. Και πάντα, προσωπικά, δίνω αβάτζο ένα ποσοστό λαθών, ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων και το κατά πόσο αυτά ζημιώνουν την όλη εικόνα ή υπονομεύουν επιμέρους σημεία του κειμένου. Στην περίπτωσή μας λοιπόν μέτρησα περίπου 90 σελίδες καθαρού κειμένου, και κατά την ανάγνωση μέτρησα επίσης περίπου 150 λάθη… (που ξεκινούν ήδη -4- από το οπισθόφυλλο). Ομολογώ ότι ψιλοενοχλήθηκα. Πολύ περισσότερο που στους συντελεστές της έκδοσης αναφέρονται τρεις (3) διορθωτές/επιμελητές (αριθμό που δεν έχω ξανασυναντήσει σε βιβλίο).
Τα λάθη κλιμακώνονται από απλά ορθογραφικά/τυπογραφικά (π.χ. άτονες λέξεις, διπλοτονισμένες λέξεις, διπλογραμμένες, λάθος γραμμένες λέξεις κλπ) έως και πιο «βαριά» (π.χ. σ. 26-27: 7-8 λάθη στα παραθέματα από τον Pasow/ σ. 28: 5 λάθη στο παράθεμα του Φιλήμονος/ σ.41: στο περί Qaraduzan: «όταν αυτός ήταν ακόμα πρίγκηπας Bayazid», δεν βγαίνει νόημα. Το πρωτότυπο λέει «όταν αυτός ήταν με τον πρίγκηπα Bayazid». Παρακάτω στο Yungar έχει παραλειφθεί η λέξη «τουρκική» από το «Μικρή τρίχορδη πανδούρα». Παρακάτω στο Chartar ο σεϊχης δεν είναι Sawafi αλλά Safawi./σ. 44: «γύρω από το μανίκι εντέρινα τάστα είναι τυλιγμένες για να παίζουν ψηλές νότες»: νόημα; Παρακάτω το πρωτότυπο λέει σκέτο viola όχι «viola da gamba». Κάτω κάτω ο Tony Klein ως άγγλος μουσικός κάτοικος Σουηδίας, ενώ στη σελ. 84 είναι Σουηδός μουσικός/ σ. 67: στην υποσημείωση «στριμώχτηκαν» καμιά δεκαριά λάθη. Το κείμενο μας λέει ότι «πρωτοεμφανίζεται» στον Meursius, ποια λέξη όμως; Μετά μας λέει ότι εκεί υπάρχει λέξη «ρέμπιτος»…Παρακάτω αναφέρεται ο Du Cange με κουτσουρεμένο τον τίτλο του Λεξικού (λείπει: ad Scriptores), o δε «ρεμβός» είναι λέει κατά Du Cange και αυτός που «δαπανά τον καιρό του σε ανομίες και αργά στο σπίτι του επιστρέφει (βραδίως [αντί βραδέως] εις τʼοίκον αναςρίφων [αντί αναςρέφων]» Αλλά οι «ανομίες» πού βρέθηκαν; Εις «ανόνητα» λέει ο Du Cange, δηλ. σε μάταια πράματα…/σ. 71: στην υποσημείωση ο Gauntlett μεταβάλλεται σε μουσικολόγο, ενώ το μικρό του όνομα τη μία λατινιστί (στη λεζάντα) και την άλλη ελληνιστί/ σ. 72 η ταβέρνα όχι «Κουτσουρά» αλλά «Νέα Κούτσουρα» και η εφημερίδα όχι Σκριπ αλλά Εμπρός/σ. 119: Του Ανωγειανάκη είναι «Ελληνικά Λαϊκά κλπ»/σ. 121: Του Pasow είναι «Ρωμαίικα» όχι «Ρωμαϊκά»…)