Απορίες για ούτια, ταμπουράδες κ.ά

Απορίες του τύπου “είδα ένα παράξενο όργανο, τι να ήταν;” έχουμε πολύ συχνά όλοι.

Βρήκα αυτό το σάιτ, που καλύπτει πολλές τέτοιες απορίες σε ό,τι αφορά τα έγχορδα με μανίκι και χωρίς δοξάρι (λαουτοειδή), ανατολίτικα και δυτικά, παλιά και σύγχρονα, τοπικών ή διεθνών παραδόσεων.

2 «Μου αρέσει»

επαθα πλακα μιλαμε,εγκυκλοπαιδεια…
κατευθειαν ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ…

Πολύ ενδιαφέρον σαιτ, νομίζω αξίζει να ξαναβγεί στην επιφάνεια το νήμα.

1 «Μου αρέσει»

Βέβαια πρέπει να αναφερθεί πως στην περιγραφή του μπουζουκιού αναφερει πως είναι τουρκικής καταγωγής αλλά τέλος πάντων.

Η αλήθεια είναι πως για εγκυκλοπαίδεια δε θα έκανε. Για τα όργανα που μπορώ να κρίνω, δεν αντέχει σε κάπως αυστηρό έλεγχο. Βλέπω για παράδειγμα ότι το 4χ μπουζούκι κουρδίζεται σαν κιθάρα, Ρε-Σολ-Σι-Μι, ή ένα τόνο κάτω, Ντο-Φα-Λα-Ρε: το πρώτο δεν το έχω ακούσει ποτέ, μπορεί κάποιος κάποτε να το έκανε αλλά το κούρδισμα του 4χ είναι σαφώς το δεύτερο.

Επίσης, στο λαούτο (το ελληνικό) λέει ότι υπάρχει κι ένα παρόμοιο όργανο, το ούτι, που μοιάζει με το τούρκικο ούτι. Πρώτον, μπορεί αν μαζέψεις όλα τα ελληνικά όργανα και τα συγκρίνεις να σου φανεί παρόμοιο το λαούτο με το ούτι, αλλά για τα δεδομένα τέτοιου σάιτ, όπου πολλά όργανα από διαφορετικές χώρες διαφέρουν κατά μία ελάχιστη λεπτομέρεια, το λαούτο και το ούτι δεν είναι παρόμοια. Δεύτερον, δε μοιάζει με το τούρκικο ούτι, είναι το ίδιο όργανο και παίζεται και στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Στα μπουζουκοειδή έχει ένα θεματάκι με τις οκτάβες στα κουρδίσματα, π.χ. βγάζει τον μπαγλαμά να έχει ίδια τα δύο Ρε. Ο τζουράς είναι 3χ ή 4χ, ενώ στην πράξη βέβαια είναι μόνο 3χ (και πάλι: όλο και κάπου κάποιος θα έφτιαξε έναν 4χ τζουρά, μπορεί και 5χ και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά δεν είναι σαν το μπουζούκι όπου σαφώς υπάρχουν δύο τύποι, 3χ και 4χ).

Επομένως, πολύ πιθανόν να έχει αντίστοιχα λάθη ή μικροανακριβειούλες και στα όργανα όπου δεν ξέρω να το δω από μόνος μου.

Ίσως το 2010 αυτό το επίπεδο να ήταν πολύ άνω του μέσου όρου που μπορούσε κανείς να βρει στο ίντερνετ…

3 «Μου αρέσει»

Έχετε δίκιο αν και για να πω την αλήθεια πέρα από το μπουζούκι δεν είδα τα υπόλοιπα ‘‘δικά μας’’, τσέκαρα όργανα της Αφρικής και Κεντρικής/Ανατολικής Ασίας. Συνεπώς στο κείμενο δεν έδωσα καν βάση αφού ούτε την όψη τους δεν γνωρίζουμε καλά καλά.
Εστίασα στα παράξενα γι’ αυτό και το σχόλιο σχετικά με το ενδιαφέρον, συμφωνώ πάντως με τις παρατηρήσεις σας.