Απαρτιαν κιθαρα?

Καλησπέρα ήρθε στην κατοχή μου η παρακάτω λαϊκή κιθάρα με το ταμπελάκι να αναφέρει 1957 χωρίς όμως της κλασικές πυρογραφίες του απαρτιάν, ο ήχος της ειναι στακάτος με διάρκεια της έχω βάλει pyramid 11-45.Απο ότι έχω διαβάσει στο forum οι κιθάρες της περιόδου εκείνης είχαν Πυρογραφίες?Έχετε δεί παρόμοια περίπτωση?

1 «Μου αρέσει»

ισως ο @PaKag μπορεί να μας διαφωτίσει εφόσων πρόσφατα ολοκλήρωσε βιβλίο για τους Απαρτιάν

edit: Ψέμματα για τους Παναγήδες είναι το βιβλίο!!! συγνώμη
Αλλά πιθανών να γνωρίζει ο άνθρωπος

3 «Μου αρέσει»

Η κιθάρα έχει τα χαρακτηριστικά του Απαρτιάν, αλλά έχε το νου σου γιατί πρόσφατα βρέθηκε πλαστή ετικέτα Απαρτιάν.

Καλησπέρα!
Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες εμένα μου φαίνεται αυθεντική κιθάρα Απαρτιάν. Κυρίως από τη ροζέτα που μοιάζει με την Απαρτιάν του 1940 που κάποτε είχα. Και οι φθορές φαίνονται φυσικές.

Διευκρινίζω ότι δεν είμαι συλλέκτης ούτε επαγγελματίας οργανοποιός ώστε να έχω δει πολλά παλαιά όργανα. Οι πυρογραφίες είναι ένα στοιχείο, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι και το απόλυτο αποδεικτικό γνησιότητας (και αυτές αντιγράφονται).

3 «Μου αρέσει»

Δεν έχουνε όλες οι αυθεντικές Απαρτιάν πυρογραφία.
Έμενα από τις φωτογραφίες μου φαίνεται 1000% Απαρτιάν.

Φίλε Μπάμπη, και απευθύνομαι σε όλα τα μέλη του φόρουμ.
Υπάρχουν κόπιες απο όργανα των αδερφών Απαρτιάν?
Πραγματικά θα με ενδιέφερε να δω φωτογραφίες απο όργανα των Απαρτιαν, που δεν είναι κατασκευές τους… Και δεν εννοώ όργανα με αλλαγμένα καπάκια…

Νομίζω το χωρίς κάνει πιθανότερη την γνησιότητα (τουλάχιστον σκάφος-μανίκι). Αν ο αντιγραφέας έκανε τόσο κόπο, δεν θα ενδιαφερόταν (ή δεν θα μπορούσε) να κάνει και την πυρογραφία;

Φίλε Τάσο, δεν κατάλαβα την ερώτηση :no_mouth:.

Εγώ δεν υποννόησα κ δεν είπα για κόπιες(και ψεύτικες ταμπέλες).

Είπα ότι έχουμε ξαναδεί απαρτιάν χωρίς πυρογραφία/ες, με ταμπέλα μόνο κ ότι άρα θεωρώ αυτή την κιθάρα πιθανότατα αυθεντική.

:slightly_smiling_face:

Εντάξει Μπάμπη, με αφορμή αυτό που ανάφερες για τις πυρογραφίες περισσότερο σου το έγραψα…
Όπως και στην αρχική ανάρτηση του kerberos, προσωπικά θα πω ότι δεν υπάρχουν κόπιες απο όργανα Απαρτιάν! Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει πονηρή ζήτηση με φράγκα, για να ασχοληθεί κανείς με κόπιες Απαρτιάν…
Υπάρχου κόπιες άλλων γνωστών Ελλήνων και ξένων οργανοποιών (ειδικά στα όργανα της οικογενείας του βιολιού) αλλα όχι στα όργανα των Απαρτιάν, δεν υπάρχει λόγος… Όλα τα όργανα των αδερφών Απαρτιάν, είναι κατασκευές των αδερφών Απαρτιάν!

3 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν άλλες κόπιες; εννοώ με την κακή έννοια…πχ ταμπέλα να λέει μουρτζινος και να ναι …Σανιδάριους

ωπα, θα το πάω παραπερα τωρα:
Υπάρχει περιπτωση παλια Μαντολίνα με Ελληνικές ταμπέλες να είναι εισαγωγης απο Σικελία;
έχω δει κάνα δυό που μυρίζουν τέτοιο πράμα, που πιθανολογώ να ηταν κοινη πρακτική παρά δόλος.

Ο μεγαλύτερος κατεργάρης με τις ετικέτες, που κολλούσε σε όργανα άλλων κατασκευαστών, ήταν το μεγάλο λαμόγιο αλλά παράλληλα και μεγάλος οργανοποιός, ο Ζοζέφ! Γιαυτο σήμερα τα περισσότερα όργανα που σώζονται δεν είναι κατασκευής του… Είχε πιάσει το νόημα της «μπίζνας»…
Επίσης έχω δει αρκετά όργανα του Μανώλη Βενιού που δεν είναι αυθεντικά. με πλαστές ετικέτες μέσα σε όργανα που έμοιαζαν λίγο την δουλειά του…

Στα μαντολίνα που αναφέρεσαι, εγώ πολλές φορές έχω δει μαντολίνα γνωστών οργανοποιών με ετικέτες μουσικών οίκων μέσα… Αυτό είναι κάτι άλλο, εν μέρη το δικαιολογώ έως ένα σημείο… Δηλώνει το τόπο πώλησης του οργάνου κι όχι τον κατασκευαστή (οι οργανοποιοί τα έδιναν χοντρική για μεταπώληση). Αυτό που γίνεται άλλωστε και με την πώληση των μουσικών βιβλίων. Οι περισσότεροι μουσικοί οίκοι βάζουν την σφραγίδα τους στην πρώτη σελίδα ενός μουσικού βιβλίου…

4 «Μου αρέσει»

ναι η δική μου και τουλάχιστον άλλη μία φίλου που έχω παίξει είναι με ετικέτες κανονικά , δεν έχουν όμως πυρογραφίες

Ευχαριστώ όλους για της απαντήσης σας την κιθάρα την έχω καταευχαριστηθεί,ψάχνω ακόμα το σωστό σετάρισμά της.Έχω πάνω pyramid 11-45 λέτε αν πάω σε pyramid 11-50 οτι θα την ζορίσω την γριά?Γενικά ειμαι ανοιχτός σε δοκιμές όσοι έχετε παρόμοιο κιθαρόνι πως το έχετε σεταρισμένο?(χορδές και με τη πένα??)

Πολύ ευχάριστο αυτό, και για την κιθάρα και για τον παίχτη! Για μένα οι πυραμίδες 11-50 είναι ο,τι πιο ταιριαστό, αλλά από κει και πέρα είναι προσωπική επιλογή οι χορδές. Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα με τις τάσεις, η δικιά μου φοράει χρόνια τις συγκεκριμένες και είναι μια χαρά.

1 «Μου αρέσει»

Και κιθάρες, είχαμε συζητήσει παλιά κιθάρες με ετικέττα Γαϊτάνου.