Παιδιά κατά τη γνώμη μου η περίπτωση όπου παίρνεις ελαττωματικό πράμα, χαλάει, και ο άλλος αναλαμβάνει να σ’ το φτιάξει τζάμπα αλλά στο μεταξύ κάθεσαι και περιμένεις άπρακτος, είναι απλή ατυχία, μέσα όμως στα πλαίσια της έντιμης συμπεριφοράς. Δηλαδή αν ήταν παραγγελία, θα περιμέναμε να μας πει «παράγγειλε άλλο»; Αφού αυτό παρήγγειλα. Αναγκαστικά θα περιμένω να γίνει η επισκευή.
Αν όντως ο τεχνικός άρχισε τα στρεψόδικα, αυτό δεν είναι βέβαια πολύ ωραίο, αλλά (α) δε χαρακτηρίζει την επιχείρηση και (β) πρακτικά δεν πειράζει και τόσο, αφού τελικά ανέλαβαν την επισκευή.
Ο χρονος θα δειξει παιδια. Δεν θελ να λεω μεγαλα λπγια ουτε να κατηγορω απλα με το συγκεκεριμενο καταστημα υπηρξανε απο την αρχη κακα σημαδια απλα επελεξα να τα αγνοησω. Θα παω το μπουζουκι για τημ επισκευη που μου ειπαν και ο χρονος θα δειξει τι εκαναν στην πραγματικοτητα. Οταν εχω νεα θα στειλω μα ενημερωσω. Σας ευχαριστω ολους για τις γνωμες σας.
Καλησπερα σε ολο το φορουμ. Στελνω προς μερικη ενημερωση για το παραπανω θεμα που εχω με το μπουζουκι που αγορασα. Σημερα το πηρα απο το καταστημα που το επισκευασε και νομιζω οτι εγινε αυτο που φοβομουν. Ναι μεν οι χορδες κατεβηκαν σε φυσιολογικο επιπεδο αλλα η ρωγμη υπαρχει ακομα απλα δεν φαινεται τοσο πολυ. Που σημαινει οτι απλα την κολλησαν και δεν το επισκευασαν οπως επρεπε. Δεν θελω να μιλαω χωρις να ξερω γι’αυτο και ειπα στην αρχη οτι ειναι μερικη ενημερωση. Το σαββατο θα το παω σε οργανοποιο να μου πει τη γνωμη του και να μου τη δωσει και γραπτως αν ειναι αφικτο για να δω πως θα κινηθω με το καταστημα. Υπαρχουν φωτο πιο πανω που ειναι προ επισκευης και επισυναπτω και καποιες σημερινες. Παρακαλω τις γνωμες σας και για την επισκευη και για το πως πρεπει να κινηθω. Ευχαριστω.
Αυτό ήταν το ζητούμενο και έγινε σωστά απ’ ότι μας λες και δείχνεις στις φωτογραφίες.
Εάν δεν υπάρχει βέργα μέσα στο μανικί, ο καιρός πάντα θα το επηρεάζει και θα κινείται μπρος-πίσω δημιουργώντας αυτή τη “ρωγμή”. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι “χαλασμένο” το όργανο ή ελαττωματικό. Άλλωστε απ’ ό,τι μας λες δεν αγόρασες κάποιο ακριβό όργανο από κατασκευαστή. Επέλεξες έναν έμπορο μουσικών οργάνων γνωρίζοντας ότι παίρνεις κάτι μαζικής παραγωγής και μερικώς (ή ολικώς) αγνώστου κατασκευαστή.
Κατά τη προσωπική μου άποψη το κατάστημα έκανε αυτό που έπρεπε. Δηλαδή διόρθωσε το σήκωμα των χορδών. Θα μπορούσε βέβαια για αισθητικούς λόγους να σου βάλει σε εκείνο το σημείο κάτι ώστε να μη φαίνεται η ρωγμή, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Μπορείς να το πας να το δει κάποιος οργανοποιός για να επιβεβαιώσει τη κατάστασή του. Για να σου φύγει και όποια ιδέα δηλαδή.
Μακάρι φίλε μου να είναι όπως τα λες. Δεν έχω οτικό πρόβλημα με την ρωγμή. Να μην είναι σοβαρο πρόβλημα θέλω.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιολογεί τη ρωγμή σε 20 μέρες απλής κατοχής γιατί η χρήση ήταν ελάχιστη. Επίσης όταν λέμε φτηνό δεν είναι μαθητικό των 200€ αλλα των 500€. Ναι δεν είναι των 1500€ αλλά θεωρώ για το ποσό που έδωσα έπρεπε να είναι λίγο καλύτερο ποιοτικά.
Δεν έχει να κάνει τόσο με την τιμή όσο με την επικοινωνία με τον κατασκευαστή. Το κατάστημα είναι έμπορος οργάνων. Σε παραλληλισμό σκέψου ένα κατάστημα που πουλά διάφορες μάρκες αυτοκινήτων.
Έστω λοιπόν ότι πας σε μια μάντρα και αγοράζεις ένα αυτοκίνητο. Το παίρνεις το παρκάρεις κάτω από το σπίτι σου χωρίς να το κουνάς και μετά από 20 μέρες ξεκολλάει το αυτοκόλλητο της μάρκας από το πορτ-παγκάζ από τη ζέστη. Επικοινωνείς με τη μάντρα και σου λένε “Φέρ’το το να το φτιάξουμε”. Το πας και μετά από μερικές μέρες επικοινωνούν να πας να το πάρεις. Βλέπεις ότι σου έβαλαν κόλλα και κόλλησαν το ίδιο αυτοκόλλητο αντί να σου δώσουν νέο αμάξι ή να σου κολλήσουν ένα νέο αυτοκόλλητο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Εάν είχες πάρει το αυτοκίνητο σου από την αντιπροσωπεία (και όχι από μια τυχαία μάντρα που κάνει 150 δόσεις) θα μπορούσες να απαιτήσεις τουλάχιστον νέο αυτοκόλλητο προφανώς. Επίσης η αντιπροσωπεία (κατά πάσα πιθανότητα) θα το πρόσεχε παραπάνω.
Δεν έχει να κάνει με τη χρήση. Έχει να κάνει με τη ποιότητα κατασκευής. Και σε αυτό το σημείο εσύ επέλεξες να πας σε εναν έμπορο οργάνων και όχι σε οργανοποιό. Δε το λέω δεικτικά. Απλά σαν ένα γεγονός. Και από οργανοποιό να το είχες πάρει πάλι θα μπορούσε να είχε συμβεί το ίδιο. Απλά σε εκείνη τη περίπτωση θα είχες προσωπική επαφή και εκείνος θα ήξερε σίγουρα περισσότερες λεπτομέριες για το όργανο που έφτιαξε και πως να το επιδιορθώσει σε σχέση με τον έμπορο που απλά στο πούλησε.
Όπως και να έχει όμως ένας οργανοποιός θα σου δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Αν και το πράδειγμα με το αυτοκόλητο το θεωρώ λίγο ατυχές με την έννοια του ότι αν το πρόβλημα ήταν τέτοιας σημασίας δεν θα με απασχολούσε καν. Αλλά αν το παρομοιάσουμε με το παράδειγμά σου (αμάξι) τότε το πρόβλημα θα ήταν στο μοτέρ θεωρώ και όχι στο αυτοκόλητο. Το ξαναλέω μακάρι να αποδειχθεί ότι το πρόβλημα είναι όντως σημασίας “αυτοκόλητου” και όχι “μοτερ”.
Κι όμως δικαιολογείται. Εφόσον φαίνεται επιφανειακό το σκάσιμο στο βερνίκι και όχι να έχει πάρει από τον τάκο, τότε η αλλαγή περιβάλλοντος από το κατάστημα στο σπίτι σου, μπορεί να προκαλέσει επιφανειακές ρωγμές.Εφόσον όπως είπες έχεις δυο χρόνια εγγύηση τώρα απλά παρακολούθησέ το και παρατήρησε την απόσταση των χορδών. Εκεί θα φανεί αν αντί για “επισκευή”, σου έκανε ένα απλό σετάρισμα του οργάνου. Κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό. Επίσης όπως είπαν και άλλοι φίλοι, πήγαινέ το σε έναν οργανοποιό να έχεις μια έγκυρη γνώμη για το τι συνέβη.
Εντάξει, κι εμένα θα μου κακοφαινόταν λίγο τέτοιο σκάσιμο. Δηλαδή να το φυλάει μέσα στο χουμιδόρ των πούρων, επειδή ακριβώς είναι φτηνό; Να είχε κανένα Στραντιβάριους, να το καταλάβω ότι δεν πρέπει να το αφήσει στο έλεος των κλιματολογικών συνθηκών ούτε από το μαγαζί μέχρι το σπίτι. Αλλά σε φτηνό όργανο, βερνίκι που σκάει τόσο εύκολα προφανώς είναι λάθος βερνίκι (ή λάθος χρησιμοποιημένο…)
Δεν είναι το βερνίκι Περικλή. Ο φίλος πήρε ένα φτηνό όργανο. Σε αυτή την κατηγορία τιμής το “πρόβλημα” είναι τα ξύλα. Επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές στην υγρασία απ’ ότι πιο ποιοτικά ξύλα. (Με τον όρο ποιοτικά, εννοώ πιο προσεγμένα στην ξήρανσή τους). Όπως και να χει, όπως είπα αν είναι κάτι επιφανειακό δεν είναι πρόβλημα παρά μόνο οπτικά. Ο καιρός θα δείξει.
Μην ξεχνάς ότι το κάθε όργανο θέλει ένα χρόνο προσαρμογής στο περιβάλλον και στα χέρια του κάθε παίκτη. Εδώ έχουμε ακούσει για ακριβά έως πανάκριβα όργανα που αρχίζουν και ταστάρουν ή παρουσιάζουν τις γνωστές “παιδικές ασθένειες” μέχρι να προσαρμοστούν.
Τον καταλαβαίνω τον φίλο και το πως θέλει το καινούριο του όργανο. Απλά καλό είναι να το ψάξει περισσότερο με έναν οργανοποιό, πριν μπλέξει σε μια διαδικασία που θα είναι ψυχοφθόρα.
Ας το ξαναπώ: το να έχεις γραμμή μεταξύ σκάφους+ μανικιού δεν είναι πρόβλημα.Η φώτο ειναι απο όργανο του 2009 και δεν θα το έδινα με τίποτα. Ας μην βάζουμε στο μυαλό μας αυτόματα τα χειρότερα. Προσπάθησε να χαρείς το όργανο σου και να το μάθεις.
Πήγαινε στον οργανοποιό να πάρεις γνώμη και ξαναμιλαμε. Το σκεβρωμα που είχες είναι σοβαρό πρόβλημα και θέλει σωστή επιδιόρθωση. Το σκάσιμο στο βερνίκι είναι μια ένδειξη αλλά από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Άρα μιλάμε για το σκεβρωμα και για την επισκευή του.
Αν έμεινε μια ρωγμή στο βερνίκι αλλά έγινε σωστά η επισκευή είμαστε εντάξει. Βέβαια φοβάμαι ότι μάλλον έβαλαν λάμπα (προσωρινή λύση χωρίς κόστος) αντί να αλλάξουν τάστα (ενδεδειγμένη αλλά χρονοβόρα και με κόστος).
Ρε παιδιά, συγγνώμη που επιμένω (ίσως κάτι να ‘χω παρανοήσει), αλλά τι θα πει δεν είναι πρόβλημα; Δηλαδή έτσι θα έπρεπε να είναι; Μήπως να ανησυχήσουμε που έχει σκάσει μόνο σ’ ένα σημείο κι όχι σε περισσότερα;
Κατανητό πως από μόνο του δεν είναι σημαντικό πρόβλημα. Άλλο αν δείχνει πως ίσως κάτι άλλο δεν πάει καλά. Αν αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μην πηγαίνει καλά, τότε το όργανο παίζει και με το σκάσιμο τόσο καλά όσο ένα αυτοκίνητο που πηγαίνει μεν, χωρίς πρόβλημα, αλλά το αυτοκόλλλητο που λέγαμε πέφτει.
Το αυτοκόλλητο δεν προορίζεται να πέφτει, ούτε το βερνίκι προορίζεται να σκάει. Όταν αγοράζω ένα αυτοκίνητο, οσοδήποτε φτηνό, που εκτός από κινητήρα και όλα τα υπόλοιπα διαθέτει και ένα αυτοκόλλητο, περιμένω το αυτοκόλλητο να είναι καλά φτιαγμένο. «Καλά» = καλά για αυτοκόλλητο, καλά για την τιμή του, όχι κάτι παραπάνω, ούτε όμως και κάτι παρακάτω.
Περικλη η όλη κουβέντα είναι σουρεάλ. Έχουμε εναν αρχάριο που δεν ξέρει να παίζει αλλά έχει άποψη ακόμα και σήμερα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει.
Ξέρει κανείς τι και αν έχει πρόβλημα το όργανο; Ξερει κανείς πως επισκευάστηκε ή αν ακόμα χρειαζόταν επισκευή; Εγώ δεν ξέρω πάντως και δεν περιμένω να μάθω απο όλα όσα πετάγονται.
Για να απαντησω στην ερώτηση σου: συχνά κάποια βερνίκια μπορεί να μαζέψουν λίγο και επίσης συχνά προκύπτει συρρύκνωση στα ξύλα ειδικά όταν χρησιμοποιούνται κόλλες αφήνουν υγρασία στα ξύλα η οποία σταδιακά αποβάλλεται. Σε τέτοιες περιπτωσεις μπορει να εμφανιστεί ένα χνάρι σε μια ένωση, όταν τελικά κουρδιστεί και πάρει τάσεις το όργανο.Στο δικό μου μάλλον κάτι τέτοιο έγινε. Αυτό δεν είναι πρόβλημα απο μόνο του.Πρόβλημα είναι να προκύψει αστοχία και ο κατασκευαστής να μη μερινήσει να την διορθωσει.Αυτό το σπασμένο τηλέφωνο εδώ δεν κάνει καλό σε κανέναν.
Δε μιλάω για πρόβλημα στο όργανο, αλλά για πρόβλημα στο ίδιο το βερνίκι. Προοριζόταν να σχηματίσει μια ενιαία επιφάνεια, αλλά έσκασε. Ήθελαν να είναι κάπως (=όπως ήταν στη βιτρίνα), και είναι κάπως αλλιώς. Όπως λέμε κόλλησαν ένα αυτοκόλλητο στο αμάξι αλλά έπεσε. Έπρεπε να μην πέφτει, ανεξάρτητα αν αυτό δεν έχει καμία περαιτέρω συνέπεια.
Πες δεν πειράζει, πες ποιος ασχολείται, πες δε μου χαλάει την αισθητική. Δεν μπορείς όμως (αν έχω καταλάβει σωστά) να πεις ότι το σκάσιμο έπρεπε να υπάρχει. Δεν έπρεπε, άρα έχουμε ένα προβλημα εδώ. Πολύ μικρής τάξεως βέβαια, αλλά.
Περικλή, κανείς δεν λέει ότι το σκάσιμο στο βερνίκι έπρεπε να υπάρχει. Απλά είναι κάτι που έχει συμβεί ξανά σε αρκετά όργανα. Ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες τιμής. Άλλοι κατασκευαστές το αποφεύγουνε βάζοντας από πάνω διακοσμητικό καπλαμά.
Απλά στα όργανα η λέξη πρόβλημα όταν αναφέρεται, για μένα, σημαίνει κάτι που χρήζει επισκευής σοβαρής. Το συγκεκριμένο σύμφωνα με τις φωτογραφίες δεν δείχνει για κάτι σοβαρό. Ναι, αισθητικά είναι ένα θέμα και αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει πως θα το χειριστεί ο φίλος που το αγόρασε.
(Να σημειώσουμε ότι μιλάμε πάντα σύμφωνα με ότι βλέπουμε από τις φωτογραφίες. Ας πάει σε έναν ή πολλούς οργανοποιούς για να πάρει πιο έγκυρες γνώμες).
Αυτό εννοούσα κι εγώ. Δεν υπάρχει ανησυχία για την υγεία του οργάνου, σε ό,τι αφορά το σκάσιμο του βερνικιού, απλώς δεν είναι αυτό που πλήρωσε και πήρε. Σαν να είχε επάνω ένα διακοσμητικό που μέσα σε πολύ λίγο καιρό χάλασε.
Τέλος πάντων, αυτά. Την κλείνω την παρένθεση, συγγνώμη, και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Έχεις δίκιο φίλε μου και ζητάω συγγνώμη αν φάνηκα υπερβολικός σε σχέση με το κατάστημα ή την επισκευή αλλά με το άπειρο μυαλό μου και σαν πελάτης σε ένα κατάστημα που δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με το προϊόν που αγόρασα καινούριο (άσχετα με το μέγεθος του προβλήματος) περίμενα καλύτερη εξυπηρέτηση. Λάθος μου. Όπως και να έχει αύριο θα το πάω σε οργανοποιό να μου πει τη γνώμη του αυτός που ξέρει καλυτερα. Θα ενημερώσω και εδώ για όποιον ενδιαφέρεται και να κλείσουμε το θέμα. Συγγνώμη και πάλι αν σας κούρασα.