Αντίο στον βιολιστή Έκτορα Κοσμά

δεν έχω λόγια, αντιγράφω από εδώ http://rebetiko.sealabs.net/forum/viewtopic.php?p=27238#27238

Ένας εξαιρετικός μουσικός που όλοι ήθελαν να παίζουν μαζί του. Και ενα παιδί μάλαμα επίσης.
Καλό ταξίδι Έκτορα…

Τι λέτε τώρα ρε παιδιά;;; Πως έγινε αυτο;;; Δεν έχω λόγια…

Δεν μπορώ να το πιστέψω! Πως έφυγε, ποιος ξέρει να μας πει? Είναι καλός φίλος, εξαίρετος μουσικός, εχω παθει σοκ, για φάρσα μου φαίνεται! Παιδί ΜΑΛΑΜΑ…

Tραγικη απωλεια,λυπαμαι βαθυτατα,ευχομαι δυναμη στην οικογενεια του και καλο ταξιδι στον ιδιο…τι να πω…

Χθες Πέμπτη “έφυγε” ξαφνικά και πρόωρα ο βιολιστής 'Εκτορας Κοσμάς …
Την είδηση διάβασα στο rebetiko.sealabs και υποθέτω, πως σε πολλούς
από εσάς θα ήταν γνωστός ο εξαίρετος αυτός καλλιτέχνης …
Παραθέτω ένα απόσπασμα, της Νικολάου Σταματίνας, από την ηλεκτρονική
εφημερίδα Κορινθίας “Σφεντόνα” …

Ο Έκτορας Κοσμάς τρίτης γενιάς Αυστραλός Έλληνας ανήκει στους μουσικούς που ασπάζονται με την καρδιά τους το ρεμπέτικο. Στο μουσικό προσκήνιο συνεργάζεται με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη ,ενώ παράλληλα εμφανίζεται στο « Εφήμερων» στα Εξάρχεια ,στον « Αρμενιστή» στο νέο Φάληρο και στο Λαυριό στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου στο ταβερνάκι «Σφύρλας». Στα χέρια του το βιολί ζωντανεύει ακούσματα αλλοτινών εποχών θυμίζοντας τον θρυλικό Ογδοντάκη! Η τεχνική του ανάγεται στη Σμυρναίικη σχολή ,άλλωστε όπως ο ίδιος ομολόγει έχει καταβολές και από Σμύρνη! Λυτός και σεμνός στους δρόμους του Βαμβακάρη, γλυκόλαλος και παιχνιδιάρικος στις μελωδίες του Τούντα. Βαθύς γνώστης των αυθεντικών ηχογραφήσεων ,μιλάει για το είδος που τον εκφράζει με σιγουριά αποκαλύπτοντας μελέτη και ωριμότητα για τη μουσική μας παράδοση. Τον ρωτώ τη σημαίνει γιαυτον το ρεμπέτικο τραγούδι. Μου απαντά ,με μια λάμψη ευδαιμονίας πως το ρεμπέτικο είναι ενέργεια! Η γλώσσα του σύμπαντος κατά τους Πυθαγόρειους ,η «ιαστί αρμονία»! Οι ερωτήσεις μου σταματούν ξαφνικά καθώς η στιγμή του καλλιτέχνη έφτασε. Η μουσική σκηνή γεμίζει από τις παρουσίες των αγαπημένων καλλιτεχνών και το ταξίδι ξεκινά! Ένας μελαγχολικός αργόσυρτος ήχος και συνάμα λαμπερός τρυπώνει στην καρδιά λικνίζοντας την αρμονικά! Ο γλυκόλαλος βιολάτορας του παρόντος ενσαρκώνει τις χρυσές μελωδίες των θρυλικών οργανοπαικτών του χτες! Εικόνες μαγευτικές ανθίζουν στο νου μου καθώς παραδίνομαι στο άκουσμα του. Λουλούδια από τον κήπο αγαπημένων δημιουργών! Μνήμες από ιστορίες παραμυθένιες ,ξεπηδούν από το μουσικό κουτί των παιδικών αναμνήσεων και χορεύουν μεθυστικά στους δρόμους της ανατολής !Ξάφνου θαρρώ πως έχω περάσει από τα σοκάκια εκείνα ,έχω κοιτάξει πίσω από τα θολωτά τζάμια τους μουσικάντηδες που πλάνεψαν κατά καιρούς την καρδιά μου. Μια αόρατη χρονομηχανή με έριξε στους δρόμους της Σμύρνης! Βλέπω τον Νούρο να χαιρετά μέσα στο κέφι του ,τον αηδονόλαλο βιολάτορα Ογδοντάκη! Βλέπω μεθυσμένες ψυχές ,από έρωτα να χορεύουν στον καημό του στίχου !Έρωτα για ζωή όπως μόνο το ρεμπέτικο μπορεί να διδάξει. Το μουσικό ταξίδι τελειώνει και ο σημερινός εκτελεστής της γλυκιάς αρμονίας Έκτωρ Κοσμάς κατεβαίνει από τη μουσική σκηνή για να με αποχαιρετήσει καθώς η ρεμπέτικη βραδιά έλαβε τέλος!

Μιλώντας για το επόμενο βήμα του μου εξομολογείται χαρούμενος πως τέλη Μαΐου θα πραγματοποιήσει μουσικές εξορμήσεις με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και το συγκρότημα του στην Αυστραλία! Περήφανη αποχαιρετώ τον μουσηγέτη της βραδιάς με κρυμμένη συγκίνηση, μια παράξενη χαρμολύπη !Το καράβι της παράδοσης είναι φορτωμένο από μουσικές ανείπωτες ,ιερές ,αθάνατες ! Οι καπεταναίοι του αντέχουν στις αντάρες της εποχής! Κλείνουν τα αυτιά τους στις απαίσιες σειρήνες με μοναδικό αντάλλαγμα την αγάπη μας για τα ταξίδια που μας χάρισαν.

καλό ταξίδι …

σημ. δεν πρόσεξα την ανάρτηση του liga rosa,
παρακαλώ τοποθετήστε το μέσα εκεί, ευχαριστώ …

Η καρδια του παιδια…η κηδεια μαλλον θα γινει δευτερα…μολις εχω νεοτερα θα σας πω…μου φαινεται απιστευτο…

Καλό ταξίδι…

Αχ Πελαγία , έτσι είναι, όπως τα λέει η Σταματίνα! Κρίμα που δεν τον γνώρισες! Ο Έκτορας είναι ένα “δικό” μας παιδί, ευγενικός, με χιούμορ, επαγγελματίας αλλά με έρωτα ερασιτέχνη για την τέχνη του, έκαναν ανεπανάληπτο ντουέτο με τον Νιάρχο, κανείς δεν παίζει τόσο "αυθεντικά " τα Σμυρνέικα και τη “Σμυρνέικη Σχολή” όσο ο Έκτορας, περήφανος πατέρας δυο παιδιών, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΕΦΥΓΕ!!

Μόλις το διάβασα, ανέτρεξα στο διαδίκτυο για να τον γνωρίσω, έστω και αργά …
Διάβασα το ρεπορτάζ της Σταματίνας αρχικά και μετά είδα κάποια βίντεο, σε ένα
μάλιστα παίζουν με τον Δημήτρη Μυστακίδη …

Ειλικρινά συγκινήθηκα, γιατί ήταν μέσα στα νιάτα και δεν χάρηκε την οικογένεια του …
'Εκανε κι αυτός όπως όλοι μας τα σχέδια του, για εμφανίσεις στην Αυστραλία !
Καλά λέει ο λαός, “όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει” …
Αλλά και χωρίς σχέδια και προσμονές, η ζωή μας θα ήταν κούφιο καρύδι …

Κρίμα στον άνθρωπο, καλό του ταξίδι …

Έχει παίξει με όλους τους καλούς μουσικούς του χώρου, συμμετείχε πάντα στις παρουσιάσεις του Πάνου Σαββόπουλου και κάθε καλοκαίρι πηγαίνει με καλούς μουσικούς στην Αυστραλία όπου τον περιμένουν όλοι οι μερακλήδες μετά βαίων και κλάδων!

πολύ μικρός ρε γαμώτο κριμα.R.I.P

Το έμαθα χθες το βράδυ και σοκαρίστηκα… Κρίμα, τέτοιο καλό παλικάρι και τεράστιος μουσικός. Οι δοξαριές του θα μείνουν για πολλά πολλά χρόνια στην καρδιά και το μυαλό μας.

Γράφω αυτό το μήνυμα ακούγοντας το βιολάκι του Έκτορα.Πραγματικά κρίμα …καλό ταξίδι

Κριμα για το παλληκαρι συλληπητηρια στους δικους του ανθρωπους …καλο ταξιδι…

Για πρώτη φορά δεν ήταν συνεπής στο ραντεβού του με τους φίλους του στο Εφήμερο όπου έπαιζε χθες βραδυ…Δεν πρόλαβε να τελειώσει το τελευταίο παιχνίδι του αγαπημένου του squash! Τι κρίμα! Τι απώλεια για όλους ένας άνθρωπος με το ταλέντο και το ήθος του Εκτορα να φύγει τόσο νωρίς! Θα ενημερώσω το φόρουμ μόλις μάθω για την τελετή.

Καλό ταξίδι Έκτορα. Θα θυμάμαι το γελαστό σου πρόσωπο κι’ας μη σε ήξερα παρά μόνο μέσα από την τέχνη σου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Απιστευτο…πολυ νεος για να φυγει και χρυσο παιδι

τι αδικια ρε γαμωτο…
ατιμε Χαρε…

σφιξιμο νιωθω στο στηθος.
θλιψη…