Εγώ όταν άρχισα να μαθαίνω τζουρά (με τζουρά ξεκίνησα το 2001, μετά πήρα μπουζούκι πριν φυγω από Ελλάδα ) αγόρασα αρκετά βιβλία με παρτιτουρες για μπουζουκι, νομιζοντας οτι θα μου ηταν χρησιμες. (Όπως πολλοί από σας ήδη γνωρίζετε είμαι από Βραζιλία, και εκεινη τη χρονια εμεινα Αθηνα.) Όταν ημουν Αθηνα όμως τα τραγουδια τα μαθαινα με το δασκαλο μου, αυτος μου τα σημειωνε σε ενα τετραδιο με μουσικες νοτες, και ελαχιστες φορες πραγματικα διαβαζα τις σημειωσεις του.
Και να σας πω, τις παρτιτουρες ποτε δεν τις χρειαστηκα μετά… αφου μαθαίνεις τις κλημακες στο μπουζουκι και αρχιζεις να αναπτυσσεις δικα σου ταξιμακια πανω στον καθε δρομο, βγαζεις τα τραγουδια χωρις τη βοηθεια παρτιτουρας / ταμπλατουρας.
Σημασια για το μπουζουκι – και πολυ ιδιαιτερα για το ρεμπετικο τραγουδι – ειναι να γνωριζεις πολυ καλα τους λαϊκους δρομους και τους δυτικους μουσικους τροπους ματζορε/μινορε. Και να τους ξερεις οχι μονο επιφανειακα, δηλαδη να καταφερνεις να παιζεις τους φθογγους στη σειρα τους. Να γνωριζεις καλα την καθε κλημακα, τις βασικες σθγχορδιες της καθεμιας, τι σημασια εχει καθε φθογγος μεσα στην εξελιξη του συγκεκριμενου δρομου που παιζεις.
Ας πουμε, ρε σαμπαχ. Δεν αρκει να παιζεις στη συνεχεια RE MI FA bSOL LA bSI NTO RE , αλλα είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ότι σ’αυτο το δρομο κυριο ρόλο παίζει η βασικη συγχορδια ρε μινορε, δευτερευον ρολο η φα ματζορε, και στο απο το φθογγο φα μπορεις να ξεκινησεις και τον δρομο φα χιτζαζκαρ, κλπ, και επισης οτι ο φθογγος ΣΙ μπορει να παιχθει χωρις υφεση, και επισης οτι ο δρομος μπορει να κατεβαινει αρχιζοτας απο τον φθογγο ρε στη δευτερη οκταβα με υφεση. Ετσι, γνωριζοντας τις ιδιαιτεροτητες του δρομου σαμπαχ παιζεις με πολυ μεγαλυτερη ευκολια οποιο τραγουδι σε δρομο σαμπαχ, και τις παρτιτουρες δεν τις χρειαζεσαι. Αλλωστε, τα τραγουδια γραμμενα σε δρομο σαμπαχ ειναι παραλλαγες της μελωδικης γραμμης του δρομου σαμπαχ, με ρυθμο.
Μαθαινεις καλα ετσι τους κυριοτερους δρομους και παιζεις σχεδον ολα τα τραγουδια. Δεν λεω πως ειναι απλη και ευκολη δουλεια, θελει χρονο και αφοσιωση, αλλα νομιζω πως αυτη η προσεγγιση ειναι πολυ πιο αποτελεσματικη για να αποκτησεις την μουσικη ευχερια για να παιζεις τα ρεμπετικα τραγουδια, απο ο,τι ειναι η δυτικη μεθοδος μελετης μεσω παρτιτουρας.
Εδω σ’ αυτο το φορουμ οταν ειχα αποριες για τους δρομους μου ειπαν να παρω το βιβλιο του Παγιατη. Σου το προτεινω τωρα εγω, φιλε Μπουζουκοβιε. Μελετησε τους λαικους δρομους στο μπουζουκι, και δοκιμασε ταξιμακια. Τα ταξιμια θα σου γινουν εξαρτηση 
Θα ηθελα να δω σχολια απο τους εμπειρους μαγκες…
Theo / Βραζιλία