Αναζήτηση Κρητικού Λαούτου

Καλησπέρα
Τον τελευταίο καιρό ψάχνω να βγάλω άκρη για αγορά Κρητικού Λαούτου ( παραδοσιακού , το αναφέρω γιατί υπάρχουν και κάποια νεότερα μοντέλα Κρητικού που είναι για λιγότερο ακουστική χρήση).

Είναι καινούργιος κόσμος για εμένα και δεν έχω ιδέα σχετικά με οργανοποιούς τεχνικές κατασκευής κτλ
Από φίλους Λαουτιέρηδες η συμβουλή είναι πως τον ήχο του παραδοσιακού Κρητικού δεν τον έχουν τόσο οι εκτός Κρήτης κατασκευαστές.
Μέχρι στιγμής έχω μιλήσει με Πετράκη , Παξιμαδάκη, Μαζαρακάκη και Ραπακούσιο.
Οι τιμές κυμαίνονται από 1300 ευρώ (καρυδιά) μέχρι 2500 ( έβενος ή παλίσαδρος).
Ο μόνος που κάνει την κατασκευή εξ ολοκλήρου είναι ο Μαζαράκης - σκάφος και βερνίκια είναι δικά του.
Ο Πετράκης νομίζω αγοράζει το σκάφος και ο Παξιμαδάκης νομίζω σκάφος και Βερνίκια από εξωτερικό συνεργάτη.
Για τον Ραπακούσιο δεν είμαι σίγουρος , εαν και οικονομικότερος η επικοινωνία είναι πιο δύσκολη και γι’αυτό δεν θα προχωρήσω. Εάν δεν μπορώ να βρω τον μάστορα όταν θέλω να αγοράσω απ αυτόν δεν θέλω να ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση προβλήματος που θα πρέπει να συνεννοηθούμε…

Υπάρχει κάποιος που έχει όργανο από τους παραπάνω κατασκευαστές να μοιραστεί την εμπειρία του ; Είναι κάποιος άλλος οργανοποιός στα Κρητικά Λαούτα που θα προτείνατε να επικοινωνήσω;

2 «Μου αρέσει»

Μίλα και με τον Μιχάλη Μουντάκη στην Αθήνα, 2105245283.Εξαιρετικός γνώστης των παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής.

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω για τις τιμές του, αλλά για κατασκευαστή εντός Κρήτης θα σου πρότεινα να δεις και τον Ρομπογιαννάκη.

Δυστυχώς ο Γιάννης Ρομπογιαννακης έφυγε πρόσφατα από την ζωή.

Νικος η γιαννης λεγεται ? Η ειναι και οι 2 ?

Αναφέρομαι στον Γιάννη Ρομπογιαννακη που είχε πολύ καλή φήμη στην κατασκευή παραδοσιακών Κρητικών Λαούτων.
Υπάρχει και ένας Νίκος Ρομπογιαννακης που νομίζω πως δεν έχουν κάποια συγγενική σχεση /συνέχεια του εργαστήριου. Ο Νίκος Ρομπογιαννακης κανει περισσότερο μοντέρνα Λαούτα.

1 «Μου αρέσει»

Ο Ραπακούσιος τα κάνει κι αυτός όλα μόνος του, μέχρι και τη ροδάντζα την κόβει στο χέρι, δεν την πάει στον λεϊζερά.

Έχω ένα λαούτο του καμιά 15ριά χρόνια. Με αποκλειστικά ακουστική χρήση έχει βγει σπαθί. Δε θα ήθελα να επεκταθώ γιατί είναι φίλος και η αντικειμενικότητά μου στασιάζεται.

Ο Γιάννης Ρομπογιαννάκης που πέθανε ήταν στο Ηράκλειο. Ο Ρομπογιαννάκης της Αθήνας δεν ξέρω πώς λέγεται στο μικρό.

Δεν είμαι σίγουρος αν φτιάχνουν κρητικά λαούτα, αλλά τσέκαρε τον Μάνο Λαντζανάκη στην Σητεία και την Αγγελική Λύσσα στο Λιτόχωρο.

1 «Μου αρέσει»

Έχω στην κατοχή μου 6 λαουτα και έχω ψωνίσει από τους πιο πολλούς που έχουν προαναφερθεί!!!
Αν θες κάποια βοήθεια και συμβουλή στείλε μου μήνυμα. Χαρά μου να βοηθήσω.

1 «Μου αρέσει»

@Vasilis_Vassiliadis εάν δε σου είναι κόπος δε μας λες κι εμάς τις εντυπώσεις σου για τους μάστορες;

3 «Μου αρέσει»

Ένα-ένα τα θυμάμαι, και ο Τόφφας μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση.

1 «Μου αρέσει»

Για αυστηρά Κρητικά λαουτα οι μαστορες κατ’εμε είναι : Γιάννης Παξιμαδακης , Μιχάλης Μουντάκης, Γιάννης Μαζαράκης, Δημήτρης Αγριμακης, και Μανώλης Μπουμακης εκ Νέας Υόρκης.
Μιλάμε για παραδοσιακά κρητικά λαουτα. Δεν μιλάω για μοντέρνα με κιθαριστικους καβαλαρηδεσ η για μαστορες που δεν ζούνε. Είχα στην κατοχή μου πάνω από 25 όργανα και έχω 6 αυτήν την στιγμή τα οποία είναι ακρως λειτουργικά και παίζω λαουτο από 7 χρόνων χωρίς να περιαυτολογώ. Η αλήθεια είναι μου πήρε χρονια να κατάλαβω ποιο είναι το καλό λαουτο και ποιο όχι , είναι ολόκληρη διαδικασία η δοκιμή.

Γεια σου Βασίλη , πρώτα από όλα θα ήθελα να παρατηρήσω πως τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση όλοι μα όλοι οι Κρητικοί κατασκευαστές ήταν ευγενέστατοι κατατοπιστικότατοι και πρόθυμοι να εξηγήσουν κάθε τι που ήθελα.
Με τον Μουντάκη δεν είχα την ίδια εμπειρία δυστυχώς , ίσως να τον πέτυχα και σε άσχημη στιγμή όμως ένας λόγος που δε θα προχωρούσα ήταν ότι χρησιμοποιεί βερνίκια πολυουρεθάνης στο καπάκι που για τα δικά μου γούστα είναι απαράδεκτο.
Με τον Αγριμάκη δεν έχω μιλήσει ακόμα αλλά είναι στην λίστα μου και έχω δει και ένα πολύ περιποιημένο μαντολίνο δικής του κατασκευής.

Ο Μπουμάκης έχω ακούσει ότι ίσως ειναι ο καλύτερο όλων αλλά είναι δύσκολη η επικοινωνία μιας και απο οτι κατάλαβα δεν είναι αυτή η δουλειά του.

Όλοι τους είναι καλοί, ο καθένας με τα καλά και τα κακά του. Το θέμα είναι να πάρεις ένα λαουτο να σ’ αρέσει και να το αγαπήσεις. Πρέπει να είναι 100% ακρως παραδοσιακό με παραδοσιακό καβαλάρη και παραδοσιακά λουστρα. Το θες να είναι αρμονικό και εύηχο. Επίσης θες να σου κρατήσει και στον χρόνο. Όσον αφορά τα χρήματα τώρα εγω δεν κάνω οικονομία σε ποιότητα και ειδικοτερα για επαγγελματικά όργανα. ( ούτε όμως και μ´ αρέσει να με σφάζουνε )
Έχει μερικά παιδιά που θέλουν λαουτα με 500 ευρώ και όχι απλά λαουτα αλλά κορυφαια. Εγω πιστεύω ότι πρέπει να διατίθεται ένα καλό ποσό τουλάχιστον από 1500 και πάνω.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και από εμένα, αν και δεν έχω προσωπικά λαούτο, θα σου προτείνω έναν φίλο οργανοποιό (όταν πρωτοήρθα Κρήτη - Χανιά για την ακρίβεια, δεν είχα καμία σχέση με τον άνθρωπο, οπότε δε τον αναφέρω σαν διαφήμιση κλπ) ο οποίος είναι εξυπηρετικότατος, πολύ καλός, φιλικός, συζητήσιμος, και στη δουλειά του καταπληκτικός, με μεγάλη αγάπη και μεράκι προς αυτήν.

Προσωπικά τον γνώρισα για πρώτη μου φορά τον Νοέμβριο του '20 πριν φτιάξω το μπουζουκάκι μου, πηγαίνοντας κατά τύχη το παλιό το σαράβαλο που είχα :laughing: :laughing: για ρύθμιση κλπ, και όσες φορές πήγα από εκεί, έκατσε και ασχολήθηκε προσωπικά με το μπουζούκι και με εμένα, να μου δείξει, να μου εξηγήσει ένα κάρο πράγματα κλπ που δεν ήταν και υποχρεωμένος να κάνει, να το ρυθμίσει το όργανο, να το σουλουπώσει κλπ (κοινώς μου αφιέρωνε αρκετό από τον προσωπικό του χρόνο) χωρίς να με ξέρει, και κυρίως χωρίς να πάρει φράγκο για το οτιδήποτε.

Με πολύ καλές τιμές, με βάση την προσωπική μου εμπειρία (έχω φτιάξει ένα μπουζουκάκι στον ίδιο), αλλά και αυτά που ακούω από άλλους τριγύρω και με τις τιμές που βλέπω στο διαδίκτυο για χειροποίητα όργανα κλπ

Τα όργανα του επίσης είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα, και μπορείς να συζητήσεις μαζί του και να αποφασίσεις για την όλη διαδικασία, το πως το θες το οργανάκι, πώς το φαντάζεσαι κλπ

Αν θες επικοινωνείς μαζί του και περνάς και από εκεί να τα πείτε και από κοντά και αποφασίζεις. Μπορείς να βρεις και στο fb δείγματα της δουλειάς του, από φώτο και βίντεο από πολλά όργανα που έχει φτιάξει κατά καιρούς.

Το όνομα του είναι Ποταμίτης Αναστάσιος, και βρίσκεται στο Καλλιτεχνικό Χωριό της Σούδας.

Λαούτα δικά του που έχω ακούσει, προσωπικά με εντυπωσίασαν από θέμα ήχου, κελαηδάνε, με πολύ δυνατό, καθαρό και ωραίο ήχο. Από θέμα εξυπηρέτησης κλπ μετά πώλησης, είναι πάντα δίπλα σου να σε βοηθήσει για ότι χρειαστείς, από το πιο απλό που μπορεί να αφορά το κούρδισμα πχ μέχρι και οτιδήποτε άλλο.

Αυτά από μένα.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!
Χθες έκλεισα παραγγελία στον Παξιμαδάκη για ένα Λαούτο Παλίσανδρο/Κελεμπέκι με Έλατο καπάκι!
Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες μόλις το παραλάβω!

2 «Μου αρέσει»

Τέλεια, άντε με το καλό το οργανάκι :grin:

1 «Μου αρέσει»