Αναζήτηση άρθρου στην Ελευθεροτυπία 2006

Αναζητώ ένα άρθρο για την Παπαγκίκα που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 2/8/ 2006

το άρθρο το έχω βρει. Αναζητώ την εφημερίδα σε ψηφιακή μορφή για reference.Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Υπάρχει καποιο ψηφιακο αρχείο;
Ευχαριστώ

Κάτι τέτοιο εξυπηρετεί;

https://web.archive.org/web/20090408230228/http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=02.08.2006,id=55990332

4 «Μου αρέσει»

Σούπερ
Χρωστάω μπύρα και λουκάνικο
υπερευχαριστώ

1 «Μου αρέσει»

Προσοχή, Αλέξανδρε, το άρθρο της Ελευθεροτυπίας έχει και ανακρίβειες:
Ο Παπαδάκης (συντάκτης του άρθρου) δεν ήξερε ακόμα πού ή πότε παντρεύτηκαν η Μαρίκα και ο Παπαγκίκας και αναρωτιέται αν γνωρίστηκαν στην Αλεξάνδρεια ή στην Αμερική. Εμείς βέβαια σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέξουμε στα αρχεία του Ellis island και να βεβαιωθούμε ότι το ζεύγος Παπαγκίκα έφτασε στη Νέα Υόρκη με το ατμόπλοιο Θεμιστοκλής από Αλεξάνδρεια, στις 21/4/15. Αλλά και ο Στήβ Φράγκος έχει λάθη στο άρθρο του, αφού η δισκογραφική εταιρία (RCA) Victor δεν ανήκε βέβαια στην Μαρίκα…

Θυμίστε μου παρακαλώ, το μυστήριο του πατρικού της επωνύμου λύθηκε τελικά;

Η Μαρίκα Παπαγκίκα γεννήθηκε το 1890. Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ο τόπος γέννησης, ούτε και η ακριβής ημερομηνία. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, που εκδόθηκε στην Περιφέρεια του Ρίτσμοντ ΗΠΑ (αρ. 1843) αναφέρεται ως τόπος γέννησης η Κώς, Τουρκία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) και ως ημερομηνία αναφέρεται η 1η Σεπτεμβρίου 1890. Όμως, στην αίτηση για απόκτηση αμερικανικής ιθαγένειας που υπέβαλε ο σύζυγός της Κώστας Παπαγκίκας στο αμερικανικό υπουργείο εργασίας (αρ. Πρωτοκόλλου 45555, 13 /11/ 1928) αναφέρεται ως τόπος γέννησης η Κων/λη και ως ημερομηνία η 10η Μαρτίου 1890. Ο πατέρας της λεγόταν Αναστάσιος Κατσόρης και η μητέρα της Ανθούλα Μαντούκου (Monduco κατά Κουνάδη, αν εμπιστευτούμε τις καταχωρίσεις στο πιστοποιητικό θανάτου της καλλιτέχνιδας). Το πλήρες όνομά της ήταν Μαρίκα Κωνσταντίνα Παπαγκίκα. Είναι πάντως ενδεικτικό για τον τόπο γέννησης, ή έστω καταγωγής, ότι το όνομα Μαντούκος είναι διαδεδομένο ως επίθετο στην Κώ.

1 «Μου αρέσει»

ευχαριστώ πάρα πολύ. χρωστάω πολλές μπύρες.Τα παραπάνω έχουν εκδοθεί κάπου;

Είχε γίνει ανακοίνωση στο σεμινάριο στη Σκύρο, ΄το 2012:

3 «Μου αρέσει»

Να θυμίσουμε ότι η πιο επικαιροποιημένη “μονογραφία” για την Παπαγκίκα είναι:
Π. Κουνάδης, “Φωνές του ρεμπέτικου: Μαρίκα Παπαγκίκα” (έκδοση των ΝΕΩΝ 2012)

Στα υπόψη και Κ. Ε. Σκανδαλίδης, “Μαρίκα Παπαγκίκα -μια ελληνίδα μετανάστης, η σπουδαιότερη φωνή στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη μικρή Κω στη μακρινή Αμερική” (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ τ. ΚΔ’, 2010), όπου όσον αφορά το επώνυμό της μπαίνει και μια εκδοχή μήπως λεγόταν Μαρίκα Γκίκα, επώνυμο που όντως υπάρχει στην Αντιμάχεια της Κω.

1 «Μου αρέσει»

Δεν θα μπορούσε βέβαια να γράψει τέτοια “πατάτα” ο Frangos (γνώστης, όσο λίγοι, της ελληνοαμερικανικής δισκογραφίας).

Εκείνος έγραψε ότι η Παπαγκίκα το 1918 “entered the Victor Talking Machine Company Studios in New York City”, αλλά η μεταφράστρια έγραψε: “το 1918 η Παπαγκίκα ξεκίνησε την εμπορική δισκογραφική της καριέρα με τη δική της εταιρεία Victor Record Company”

Κακώς δεν ψυλλιάστηκε τότε ο Παπαδάκης την “πατάτα” και τη μετέφερε στο δικό του άρθρο.

Ο συντάκτης του άρθρου, δεν είχε προφανώς στα υπόψη του αυτό:

και αυτό ( απόσπασμα από αρχείο ηχογραφήσεων του 1914 στην Αλεξάνδρεια, με σημείωση ότι τα στοιχεία της πρώτης στήλης καταστράφηκαν το 1935):

2 «Μου αρέσει»