Αναγνώριση οργάνου σε τραγούδι

Καλημέρα σε όλους,
Μήπως μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τι όργανο είναι αυτό που παίζει από το 0:57 και έπειτα στο παρακάτω βίντεο ;
Παίζει από την αρχή αλλά εκεί μου φαίνεται πιο ξεκάθαρα για μπουζούκι. Κάνω λάθος ;

https://www.youtube.com/watch?v=ZsRgCSIURVc&list=OLAK5uy_naKo3dONT99JCLq-Ir43_SZz6mMQEU_6I&index=6

1 «Μου αρέσει»

ακούγεται σαν μικρό σαζ.
πειραγμένο EQ, “πλημμύρα” πνιγμένο στο βάθος…

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ και εμένα για Σαζι ηλεκτρικό μου ακούγεται.

1 «Μου αρέσει»

Ναι ε; Στην αρχή του τραγουδιού μου ήρθε και εμένα για σάζι, αλλά από το σημείο που ανέφερα και μετά, περισσότερο για μπουζούκι μου έκανε, χωρίς βέβαια να έχω πεπαιδευμένο αυτί. Σάζι λοιπόν.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

οχι, ειναι το ιδιο οργανο που παιζει απο την αρχη το ταξιμι. πρεπει να ειναι καποιο μικροτερο σαζι, η ταμπουρας, χωρις μουργκανα στην πρωτη χορδη.

1 «Μου αρέσει»

Σεβόμενος φυσικά όλες τις παραπάνω απόψεις θα παραθέσω και εγώ την άποψη μου.

Όταν πρωτάκουσα το τραγούδι και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα δευτερόλεπτα που λέει ο φίλος μας @teliso785 , λέω είναι σάζι.

Διαβάζοντας και τις αναρτήσεις των @Spyros_Tsianakas & @Manolis_Taouxis , και με προσοχή στο ότι είναι ηλεκτρικό σάζι… είναι αυτό που λες " επιβεβαίωση".

Με μια δεύτερη όμως ακουστική προσπάθεια μου κάνει ένα “πετάρισμα” στην πενιά,ένα “ιδιαίτερο γρατζούνισμα” αντί για πένα,για φτερό…φτερό σε "ηλεκτρικό ούτι"

Δείγμα από ηλεκτρικό ούτι

1 «Μου αρέσει»

Πάντως σε μια αναζήτηση που έκανα για τον Ibrahim Hassan musician, Εκτός από κιθάρα έχει μια φωτογραφία στο instagram με ένα είδος ουτιού. Είναι σε μικρή ανάλυση.
images

1 «Μου αρέσει»

Αν δε με απατά το αφτί μου, όλες οι νότες μία προς μία είναι καρφωμένες σε συγκεκριμένο τονικό ύψος. Υπάρχουν δηλαδή μπερντέδες. Και όχι πολύ πυκνοί (όχι σαν της λάφτας π.χ., εννοώ). Ακόμη και σε κάποια σημεία που παίζει κάτι πολύ γρήγορο και απροσδιόριστο, που μοιάζει σαν να καταργεί προσωρινά την κλίμακα (0’48’‘, 1’20’'), η αργή ακρόαση στο 1/2 δε δείχνει ούτε ελεύθερο γκλισάντο σε γυμνή ταστιέρα ούτε καν νότες που να έχουν πέει λίγο παραδίπλα από τις κανονικές του υπόλοιπου κομματιού.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν αποκλείουμε το ούτι και πάμε σε κάτι σαζοειδές.

Ο Ιμπραΐμ Χασάν φαίνεται να είναι Σύριος.

Λοιπόν, στο discogs φαίνεται ότι ο εν λόγω μουσικός είναι από το Κατάρ και παίζει κρουστά. Άρα προτείνω να μην μείνουμε εκεί.
Βασιζόμενος λοιπόν στο αυτί μου ακούω μεταλικές χορδές, πράγμα που για εμένα σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι σαζοειδές.

1 «Μου αρέσει»

Παιδιά, αραβικό Μπουζούκι πρέπει να είναι, bozuk

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχει μονοσήμαντη ονομασία “Αραβικό μπουζούκι” που να περιλαμβάνει όργανα όπως το εικονιζόμενο και τίποτα άλλο; Επίσης, τι ακριβώς σημαίνει, οργανολογικά, bozuk; Δίνοντάς το στον γούγλη μου παραθέτει το πασίγνωστο “χαλασμένο” και τίποτ’ άλλο.

Ναι, είναι ένα αρκετά συγκεκριμένο όργανο, με δύο διπλές χορδές και το σχήμα που βλέπουμε στο βίντεο. Και είναι κυρίως όργανο μιας συγκεκριμένης χώρας, όχι παναραβικό, αλλά δε θυμάμαι ποιας.

Ακριβώς αυτό. Μπράβο. Αυτό μου έκανε κάτι απο μπουζούκι και μου έφερε στο μυαλό το bozuk που είχα δει κάποτε στο διαδίκτυο, αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ. Πείστηκα από τους εμπειρότερους ότι είναι σάζι, αλλά η διατύπωση που έκανες έβαλε σε κάδρο αυτό ακριβώς που ένιωσα.

Ναι έτσι το ακούω και εγώ. Σίγουρα δεν είναι “άταστο”.

Τώρα που μιλάμε, ψάχνω λίγο το bozuk και βλέπω ότι έχει 3 ζεύγη χορδών, δεν είναι και πολύ διαδεδομένο, αλλά έχει παρουσία τουλάχιστον στη Συρία.

1 «Μου αρέσει»

Δύο χορδές έχει, και φαίνεται να είναι τριπλές. Πάντως τα κλειδιά είναι έξι.

Όσα είδα εγώ σε άραβες κατασκευαστές αλλά και από αναζήτηση στο google (arabic bozuk), είναι με 3 χορδές. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω, αλλά δείχνει να αποτελεί ίσως εξαίρεση - παραλλαγή αυτό του κ. Βούλγαρη.

https://www.google.com/search?q=arabic+bozuk&sca_esv=9b23b06c2ff3b9a3&sca_upv=1&udm=2&biw=1242&bih=607&sxsrf=ADLYWILNBpxTPZiCjU0h04bACkV90QGD1Q%3A1717827814818&ei=5vhjZt7QMdeli-gP54ai6Ag&ved=0ahUKEwje27-lr8uGAxXX0gIHHWeDCI0Q4dUDCBA&uact=5&oq=arabic+bozuk&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiDGFyYWJpYyBib3p1a0j_lQJQ6ooCWPmSAnABeACQAQCYAXugAcQFqgEDNC4zuAEDyAEA-AEBmAIEoAK-AsICBBAjGCfCAgcQABiABBgTwgIGEAAYBxgewgIIEAAYBxgIGB6YAwCIBgGSBwMyLjKgB_IV&sclient=gws-wiz-serp#vhid=uPDToGLTTmBG4M&vssid=mosaic

EDIT : τώρα που βλέπω εκτενέστερα τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, υπάρχουν και μερικές εμφανίσεις με 2 χορδές.

Χωρίς να ξέρω πολλά, το δίχορδο μού είναι αρκετά γνωστό, αν και δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είναι τριπλές. Δεν είμαι βέβαιος από πού το ξέρω, συζητήσεις και τέτοια μάλλον, και θυμάμαι ότι έχω δει κι ένα μια φορά σ’ έναν μάστορη για επισκευή. Ίσως για κάποιον λόγο να είναι η παραλλαγή που είναι γνωστή στην Ελλάδα…

Υποτίθεται πάντως ότι με δύο τριπλές είναι το κανονικό, και οι τρεις διπλές είναι πρόσφατη μόδα.

1 «Μου αρέσει»