Αγώνας ταχύτητας στο μπουζούκι

Βλέπω πολλούς στο YouTube ανεβάζουν βίντεο παίζοντας διάφορα τραγούδια είτε αυτοσχεδιασμούς, ταξίμια, σόλο κτλ και το μπουζούκι πάει σαν πολυβόλο. Για να μην παρεξηγηθώ πολλοί ειναι πραγματικοί δεξιοτέχνες και τεχνικά παίζουν άριστα, οι νότες ακούγονται όλες καθαρά, ο ρυθμός σταθερός κ.ο.κ αλλά πολλά απ’αυτα τα τραγούδια έχουν αλλάξει τις εισαγωγές, τις ανταποκρίσεις, έχει χαθεί το συναίσθημα και το ύφος. Αντί να παιχτούν οι 15-20 νότες που πρέπει δίνοντας όμως συναίσθημα και χαρακτήρα στο κομμάτι παίζονται 50-60 και κατά τη γνώμη μου χάνεται όλη η ουσία. Ορισμένες φορές μου δίνεται η εντύπωση οτι πολλοί μπουζουξήδες ανταγωνιζονται μεταξύ τους για το ποιος παίζει πιο γρήγορα.
Σαν οχτάχορδος έχω και εγώ σαν πρότυπο φυσικά εκτός απο τούς κλασσικούς του ρεμπέτικου όπως ο Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Τσιτσάνης, Βαμβακάρης κ.ο.κ και τον Χιώτη, Ζαμπέτα, Σπόρο, Μπέμπη και πολλούς άλλους. Αλλά και αυτοί παρόλο που παίζουν γρήγορα δεν το κάνουν συνέχεια και δίνουν συναίσθημα στην κάθε πενιά που θα παίξουν. Θα παίξουν γρήγορα εκεί που πρέπει και πιο λιτά και απλά εκει που πρέπει δίνοντας βάση πάντα στο ύφος και την ομορφιά όχι μόνο της ταχύτητας αλλά και και του απλού.
Το να παίζει κάποιος γρήγορα και να είναι τεχνικά σωστός δεν είναι φυσικά καθόλου εύκολο. Προϋποθέτει πάρα πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή. Αλλά κατα τη γνώμη μου το να παίξει κανείς ακριβώς αυτά που χερειάζεται, απλά και λιανά όμως να ακουστεί μεστό και γεμάτο αυτό που παίζει με συναίσθημα, ύφος και χαρακτήρα είναι πολύ πιο δύσκολο.
Πχ, θα ακουστεί η Φραγκοσυριανή καλύτερα εαν την γεμίσει κανείς με τρίλιες, χρωματικές και αλλά διάφορα απο το να παιχτεί απλά και λιτά δίνοντας όμως ύφος στην κάθε νότα, ίσως μερικά προσεγμένα λεγκάτα, τονικότητα κ.ο.κ.

Το καλύτερο που εχω ακούσει απο μουσικό είναι το εξής. Δεν παίζουμε για να εντυπωσιάσουμε. Παίζουμε για να συγκηνήσουμε.

1 «Μου αρέσει»

Τα περί “αγώνων ταχύτητας” τα έχουμε εδώ συζητήσει κατά κόρον, και γενικά και ειδικά για συγκεκριμένους παίκτες. Αν κάποιος νομίζει ότι υπάρχει κάτι που δεν συζητήθηκε και αξίζει να συζητηθεί, ευχαρίστως να το δούμε. Αν όχι, δεν είναι αναγκαίο να γεμίζουμε συνεχώς το χώρο μας με επαναλήψεις εκείνων που ήδη ξέρουμε ή μπορούμε να τα βρούμε δημοσιευμένα.

Ευχαριστώ.

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει, ο Αναστάσης κατέθεσε όμορφα την άποψη του, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να συμμετέχει στην συζήτηση. Προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχουμε επιχειρηματολογία εναντίον της άσκοπης ταχύτητας από την σκοπιά του οχταχορδου, μάλλον σπανίζει αυτό.

3 «Μου αρέσει»

Με συγχωρείς εαν επαναλαμβάνω συζητήσεις αλλά εκτός απο μεμονωμένα σχόλια δεξιά αριστερά στο forum δεν βρήκα νήμα το οποίο να απευθύνεται στο συγκεκριμένο θέμα γιαυτό και δημιούργησα ενα. Ήθελα απλά να δω τις σκέψεις των άλλων μουσικών περι του θέματος. Τέλος πάντων, εάν υπάρχουν περισσότερα νήματα μ’αυτο το θέμα ( παρόλο που δεν βρήκα) με συγχωρείτε που επαναλαμβάνω πρώην συζητήσεις.

Καλά έκανες και άνοιξες το θέμα, απλά όπως ειπώθηκε ήδη έχει συζητηθεί αρκετές φορές. Σκόρπια σχόλια όντως υπάρχουν, όπως υπάρχουν και θέματα πάνω σε αυτό. Χρησιμοποίησε την εύρεση (μεγεθυντικός φακός) στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Ανάμεσα τους θα βρεις και αυτό:

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για το λίνκ φίλε :blush: