Σωστή ένταση παιξίματος στο μπουζουκι

Γεια και παλι στο φόρουμ , λοιπόν ας περάσω γρήγορα στο θέμα . Σταμάτησα λοιπόν μόλις να παίζω μπουζουκι γιατι παρατήρησα ότι “έσπρωχνα” τις χορδές με την πένα πολύ δυνατά με αποτέλεσμα ο ήχος να μην ακούγεται καλά , προσπάθησα αργοτερα παιζωντας πιο αδύναμα , όπως συνηθίζω να παίζω . Θα ήθελα πολύ λοιπόν να μου πείτε πόσο δυνατά πρέπει να χτυπάω τις χορδές με την πένα , αν πάλι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος μόνο τρόπος , μπορείτε να μου πόσο δυνατά πρέπει στο " Κάθε Κήπος Έχει " ;
Θα Περιμένω για απαντήσεις .

Τόσο ώστε να ακούγεσαι δυνατά, καθαρά και χωρίς να πιέζεις τον καρπό σου :wink:

Φυσικά έχει να κάνει και με το ύφος παιξίματος …

6 «Μου αρέσει»

Δεν νομίζω Χάρη να περιμένεις απόλυτη απάντηση στο ερώτημά σου Ο Αλέξανδρος σου έδωσε ένα στοιχείο “αίσθησης” ,αλλά εσύ δεν ρώτησες αυτό. Μίλησες για δύναμη. Αν σου πω εγώ π.χ. 1 Νιούτον στην Θέση,και το λιγότερο 0,9 του Νιούτον στην Άρση ,θα σε έχω καλύψει; Δεν νομίζω. Η "σπρωχτή " πενιά είναι τρόπος. Δεν είναι όμως ο μοναδικός ,και ούτε ο πιο διαδεδομένος. Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν μπορούν εύκολα να διατυπωθούν ,και να κατανοηθούν. Στην περίπτωσή σου χρειάζεσαι δάσκαλο για να σε καθοδηγήσει, ή αν αυτό είναι δύσκολο κάποιον φίλο που να ξέρει , και να σου δείξει.

3 «Μου αρέσει»

@nikosn ευχαριστώ για την συμβουλή , στην οικογένεια ή από γνωστούς δεν έχω κάποιον που να παίζει μουσική , μόνο ο μπαμπας μου ντραμσ αλλά είναι διαφορετική φύση τα δύο οργανα , σταματήσα το ωδειο πριν 2 χρόνια για προσωπικους λόγους , ίσως να ξανααρχισω όταν μπορέσω …τελοσπαντων , αφού καταλάβω τι είναι το νιουτον , δεν είναι πολύ δύσκολο νομίζω , θα το εφαρμόσω στην πράξη…

Να σαι καλά Χάρη, Νιούτον είναι η μονάδα μέτρησης της δύναμης. Απλή φυσική.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολυ , αν και βέβαια στην φυσική πηρά 12 …νταξει θα το μάθω οι αυτό.

Ε όχι, είναι λιγάκι δύσκολο. Είναι σαν να σου πούνε ότι η ιδεώδης ταχύτητα για να κινείται το χέρι σου στην πενιά είναι τόσα μέτρα το δευτερόλεπτο, ή τόσα χιλιόμετρα την ώρα. Όσο και να το καταλαβαίνει κανείς, είναι αδύνατον να το εφαρμόσει.

Ενώ αντίθετα, άμα δεις να το κάνει κάποιος μπορείς να το εφαρμόσεις, είτε με τη μίμηση είτε, ακόμη καλύτερα, αν μπορεί να σου εξηγήσει και με λόγια τι κάνει.

Αυτό νομίζω ότι εννοούσε ο ΝίκοςΝ.

Πάντως μού κάνει εντύπωση που ρωτάς για συγκεκριμένο τραγούδι. Το ίδιο τραγούδι μπορεί να το παίζει κανείς κάθε φορά και σε διαφορετική ένταση, ανάλογα με τη στιγμή, τον χώρο, τους γύρω ήχους, τη συνοδεία και χίλιους δυο άλλους παράγοντες. Αν όμως μέσα στο ίδιο τραγούδι υπάρχουν αυξομειώσεις έντασης, αυτές θα πρέπει να διατηρηθούν και να προσαρμοστούν στην όποια συνολική ένταση.

Θα ήταν εύκολο να δοθούν απαντήσεις από τους κατάλληλους γνώστες αν κανείς ρώταγε ξερωγώ «ποια είναι η σωστή ένταση ώστε να ακούγομαι χωρίς να παραμορφώνω τον ήχο μου» ή «ποια είναι η σωστή ένταση όταν παίζουμε σε χώρο με βαβούρα» ή «ποια είναι η σωστή ένταση για δύο μπουζούκια πρίμο-σεγκόντο», αλλά όχι ποια είναι η σωστή ένταση για το τάδε τραγούδι.

1 «Μου αρέσει»

Μήπως παίζεις πάνω από την τρύπα; Εκεί είναι πλαδαρές οι χορδές και χαλάει ο ήχος. Θέλει οπωσδήποτε πίσω από την τρύπα, αλλά όχι πολύ κοντά στον καβαλλάρη. Το κάθε όργανο έχει το sweet spot κάπου εκεί ανάμεσα (πιο κοντά στην τρύπα συνήθως).
Και με χαλαρό χέρι, να μην βγαίνει με σκληράδα ο ήχος. Η χαλαρή πενιά θα φέρει ποιότητα και ένταση και ταχύτητα. Σκέψου σαν να εστιάζεις όλη την ενέργεια στην χορδή και όχι να σπαταλιέται σε σφιξίματα και σκαψίματα.

4 «Μου αρέσει»

Και άλλα πλεονεκτήματα, σε σχέση με τη φυσική σου κατάσταση: μεγαλύτερη αντοχή, αποτροπή πιθανών προβλημάτων στα χέρια…

3 «Μου αρέσει»

Ναι παίζω πάνω από την τρύπα , ξέρω ότι δεν πρέπει άλλα δεν το εφαρμόζω πότε ή σπάνια …

1 «Μου αρέσει»

Νταξει , δίκιο έχεις , θα προσπαθήσω να βρω κάποιο βίντεο ίσως για να δω το με πόση ένταση το παίζει , αλλωστε όπως έχω πει δεν ξέρω κάποιον που να παίζει μπουζουκι…

Γεια σου φίλε Χάρη. Εγώ θα πρότεινα, αν για τους δικούς σου λόγους δε θες να κάνεις μαθήματα, να πας να ακούσεις παίχτες λάιβ. Να παίζουν όμως σκέτα, όχι με ενισχυτές. Γιατί με τα βίντεο δε μπορείς να καταλάβεις ούτε εντάσεις ούτε τη γενικότερη αίσθηση.
Γενικά η ένταση, πέρα από παράγοντες άλλους όπως ανέφερε και ο @pepe , έχει να κάνει και με το όργανο. Να βρεις δηλαδή σε ποια ένταση παιξίματος σ’αρέσει ο ήχος του οργάνου σου. Από μια ένταση και πάνω, πολλά μπουζούκια μασάνε, άλλα πάλι βγάζουν τον πραγματικό τους ήχο. Μου 'χε κάνει εντύπωση ένα μπουζούκι του Καρβούνη, που μόλις το πιανε ο κάτοχος του (έσκαβε) έβγαζε έναν πολύ ωραίο ήχο, μόλις το παιζε άλλος ήταν αδιάφορο. Δεν ήταν μόνο θέμα έντασης αλλά και τρόπου.

2 «Μου αρέσει»

Να κάνω μαθήματα θέλω πολύ , οικονομικα όμως δεν μπορώ …Για το υπόλοιπο κείμενο συμφωνώ απολύτως , θα προσπαθήσω να βρω πως ακουγεται ο ήχος πιο πλούσιος…

2 «Μου αρέσει»