Αγορά τριχόρδου

Καλημέρα τρίχορδοί μου φίλοι, εντός ολίγων μηνων σκοπεύω να αγοράσω ένα τρίχορδο μπουζούκι και θα ήθελα τις συμβουλές σας. Είμαι 16 και εδώ και λίγα χρόνια παίζω μπουζούκι (δυστυχώς) τετράχορδο. Ετσι ξεκίνησα και έχω βελτιωθεί αρκετά και αφου κατέχω (σε ικανοποιητικό βαθμό) τις αρμονίες και βγάζω μονος μου τις μελωδίες σκεφτομαι να πάρω ένα όργανο καλό. Οπως καταλαβαίνετε βλασθήμισα την ώρα που έβγαινα με ένα τετράχορδο των 190ευρώ από το κατάστμα των φτηνιάρικων και βιομηχανοποιημένων οργάνων (νάκας). Πλέον όμως έχω βάλει μυαλό και θέλω ένα καλό τριχορδο που θα το έχω μια ζωη. Θα ήθελα όμως τις συμβουλές σας για την αγορά. Σκεφτόμουν τον μπαμπη τον κλεφτογιάννη αλλά έμαθα πως σταμάτησε να φτιάχνει επαγγελματικα και δουλεύει ερασιταχνικά πλεον (δεν ξέρω αν ισχύει). Επόμενη μου σκέψη είναι ο καφετζόπουλος. Πρόσφατα ένας φίλος μου αγόρασε τρίχορδο απο αυτόν και είναι πολύ ικανοποιημένος. Θα ήθελα όμως αν έχετε κάτι να μου προτείνετε, αν και θεωρώ τον καφετζόπουλο κορυφή. θέλω ένα μπουζούκι που να μην σκευρώνει ευκολα και να αντέξει μια ζωη. Πιστεύω πως ο καφετζόπουλος πληροί τις προυποθέσεις. Οσον αφορά την εμφάνιση, ο εν λόγω οργανοποιος εχει ένα ασυνήθιστο, προσωπικό και πάρα πολύ ωραίο στυλ. Ομως δυσκολεύομαι να αποφασίσω πως θέλω να είναι το δικό μου. Αυτά που εκλάπησαν ισως αποτελούν χαρακτηριστικό παραδειγμα της τέχνης του. Εχω όμως και ένα παθος με τα όργανα του ζοζέφ. η ταστιέρα με τα διάφορα σχέδια και όχι με τις κλασσικές τελείες, η φιγούρα με τα υπέροχα λουλούδια και συχνά με την πεταλούδα και η μαργαρίτα στον καπετάνιο με τρελαίνουν (π.χ. http://94.246.113.66/images/images/68/6886602392.jpg) . Δεν ξέρω στον καφετζόπουλο αν θα ήταν δυνατή η αγορά τέτοιου οργάνου ακομα και με παραγγελια. Όσο για την τιμή μπορώ να διαθέσω ένα ικανοποιητικό ποσό λόγω ενος αναμενόμενου εφαπαξ. παρακαλώ όποιον έχει καποια αποψη ας την εκφρασει. Σας ευχαριστώ.

Σωτήρη το μπουζούκι δεν είναι το πρώτο μου όργανο οπότε οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες. έχω γνωρίζει τον Καφετζόπουλο πάντως και νομίζω οτι αισθάνεται καλύτερα να κατασκευάζει οπως νιώθει (και αν σου αρέσει το παίρνεις) παρά να κάνει πολλές παραγγελίες όπως τις θέλει ο πελάτης. Σίγουρα έχει κάνει και παραγγελίες αλλά μπορεί να προτιμήσει να κάνει τη δουλειά του ανεξάρτητα απο τα δικά σου (η του καθενώς) γούστα, στο γνωστό του βέβαια υψηλό επίπεδο.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του Κλεφτογιάννη έχει αναλάβει ο Τάσος Κατσιφής, πολύ καλός επίσης μάστορας( έχει κάνει και ένα ακριβές αντίγραφο του ζοζέφ της φωτογραφίας σου), ο Κλεφτογιάννης υπάρχει όμως ακόμα , απο όσο γνωρίζω.
Το θέμα αγοράς μπουζουκιού έχει συζητηθεί πάρα πολύ σε αυτό το φόρουμ και με μια γρήγορη αναζήτηση θα βρεις πληροφορίες για αρκετούς οργανοποιούς εδώ. Η καλύτερη ίσως λύση θα ήταν να αποφασίσεις τι ποσό έχεις να διαθέσεις και να κάνεις τη βόλτα σου στην αγορα. Το όργανο είναι προσωπική υπόθεση, όσες γνώμες και να ακούσεις, θα πρέπει να βρεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα.
Κοίτα επίσης και αγγελίες με μεταχειρισμένα…
Στην ηλικία των 16 πάντως , ίσως θα ήταν καλύτερο να βρεις ένα όργανο να σε βοηθήσει στην εκμάθηση , παρά …το όργανο της ζωής σου…θα πρότεινα να βάλεις στην άκρη τα λουλούδια , πεταλούδες κλπ για τώρα
Καλή τύχη

  1. Φίλε οι φιγούρες του Ζοζέφ έχουν “αντιγραφεί” συνειδητά από πολλούς τεχνίτες, μιας και, όπως κι εσύ, πάρα πολλοί μπουζουξήδες τις επιθυμούν και τις θεωρούν κλασσικές. Άρα αισθητικά, είναι σχετικά εύκολο να βρεις ένα μπουζούκι ζοζεφικού στυλ σε διάφορους τεχνίτες. (Να μην σου πω ότι αφού διαθέτεις ένα καλό ποσό, ίσως να βρεις και κανά αυθεντικό…). Εκεί που παίζει η δυσκολία είναι ότι πρέπει να σου αρέσει και ο ήχος του οργάνου.

  2. ο Καφετζόπουλος είναι άλλη κατάσταση : αν πάρεις από εκεί όργανο θα έχεις κάτι ιδιαίτερο αισθητικά, κάτι που δεν θα μοιάζει με τα άλλα κλασσικά εμφανισιακά μπουζούκια που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Επίσης, ο ήχος του Καφετζόπουλου είναι κάτι ιδιαίτερο, που όμως -κατ εμέ- δεν θυμίζει ήχο χρυσής εποχής Ζοζέφ…αλλά αλλιώς ακούει και το μπουζούκι ο καθένας μας…

  3. ο χρόνος ζωής του μπουζουκιού είναι κάτι σχετικό, -για μένα δεν υπάρχει μπουζούκι μιας ζωής- με την έννοια ότι μπορεί (ίσως, πιθανόν, δεν είναι σίγουρο μεν, αλλά συμβαίνει) πέντε χρόνια μετά την σούπερ αγορά σου να δεις ένα μπουζούκι που θα σε κάνει να πεις: “τώρα δεν θέλω πια το κορυφαίο μπουζούκι που αγόρασα πρίν 5 χρόνια, αλλά ένα σαν και αυτό”. Δηλαδή διάλεξε ένα καλό μπουζούκι με προοπτική να σου αρέσει και να σε εκφράζει όπως βλέπεις τον εαυτό σου στο άμεσο μέλλον και βλέπεις.

ΥΓ: Σωτήρη μπερδεύτηκα λίγο: περιμένεις εφάπαξ στα 16; εγώ το μόνο που περίμενα τότε ήταν καμιά… φάπα :019: (πλάκα κάνουμε μην πρεξηγηθούμε)

Φίλοι μου, να ειστε καλα. Σας ευχαριστώ πολυ. Αλκ, είναι αλήθεια αυτά που λες για τον καφετζόπουλο και τις παραγγελίες. Σκέφτηκα αυτόν γιατί το όργανο που έχω στο μυαλό μου έχει ζοζεφίστικο στυλ αλλά θα το επιθυμούσα να έχει στοιχεία καφετζόπουλου. Τέτοια στοιχεία είναι το κέδρινο και λεπτό καπάκι που το ξύλο αυτό δεν το χρησιμοποιούν πολλοί και ειδικά με αυτή τη δεξιοτεχνία, επίσης λατρεύω όλα τα ιδιαίτερα ξύλα του και τις καταπληκτικές του χορδιέρες (λεπτομέρια το τελευταίο). Οσον αφορά τον ήχο του οργάνου, του καφετζόπουλου είναι μαγευτικός. Συγγενής του αναφερθέντος φίλου μου έχει όργανο σταθόπουλου του 1910 και λέει πως ο ήχος του καφετζόπουλου είναι ίσως στο ελάχιστο καλύτερος. Διαφέρει σαφώς από τον ζοζέφ. (Παρα τα όλα ταύτα, σε μπουζούκι καφετζόπουλου πέρασα για πρώτη φορά τραγούδι του σκαρβέλη. Τόσο ιδιαίτερα όργανα. Ισως βέβαια να είναι θεμα απειρίας αλλά μου φαίνεται πως τον τόσο γλυκό και λίγο μαντολινάτο ήχο του συγγεκριμένου συνθέτη είναι δύσκολο να τον πετύχουν τα κοινά οργανα). μπάμπη, δεν κατάλαβα αν προτιμάς καφετζόπουλο ή ζοζεφ. Θα ήθελα γνώμη για το ποιος ήχος είναι προτιμότερος. το εφάπαξ είναι του πατρός. όσο για τις φάπες, … ΧΑΧΑΧΑ

Λεβεντάκο μου,

μή κολλάς σε ονόματα και ταμπέλλες!

Να πάρεις ό,τι επιθυμεί το αυτάκι και η καρδούλα σου! Σε όλους να πας, όλα να τα πιάσεις και να τα γουστάρεις (ή να μή τα γουστάρεις)…μόνο έτσι διαμορφώνεις άποψη και στάση.

Καλές αναζητήσεις,

Πίκινος

ΥΓ Αφού σε κόβω για…καφετζόπληκτο, πέρνα από την «ομάδα» να μας τιμήσεις (κλίκ εδώ) ή ακόμα καλύτερα, άσε να σου τα πεί ο ίδιος ο Μάστορας (κλίκ εδώ).

Μπηκα στην ομάδα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλες σας. Κάποια μέρα, απο σεπτέμβρη, ίσως κάνω την επίσκεψη μου στον κύριο καφετζόπουλο και σε πόλλους άλλους ασφαλώς. Σας ευχαριστώ θερμά.

Πιστεύω ότι θα προτιμούσα Καφετζόπουλο! Αλλά αυτό είναι τελείως υποκειμενικό και σχετικό…