Αγνώστων στοιχείων τραγούδι

https://www.youtube.com/watch?v=is1TB0-tZG8

…κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη

Είναι ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΡΟΜΑΚΙ του Μάνου Χατζιδάκι.
Το clip είναι απο την ταινία “Της νύχτας τα καμώματα” (1957).
Στην πραγματικότητα τραγουδάει ο Τάκης Μπίνης.
Τον ηθοποιό που παριστάνει τον τραγουδιστή δεν τον ξέρω, πάντως είναι εκφραστικότατος, ε;

1 «Μου αρέσει»

Πρόσφατα ανακάλυψα αυτό το βιντεάκι (γειά σου ρε Κουρούνη πολυτεχνίτη!), ενώ πάνε χρόνια που τριγύριζε η μελωδία στο νου μου από την ταινία. Τεράστιοι συντελεστές, τεράστια ερμηνεία - τεράστια δεκαετία: πόσο γουστάρω την μεστωμένη δεξιοτεχνία -προσοχή, δεξιοτεχνία, όχι καραγκιοζιλίκια- στο μπουζούκι της εποχής, καθώς και το ζόρικιο, μπάσο παίξιμο της κιθάρας.
Δεξιά στο πάλκο αναγνωρίζετε τον μέγιστο Μπάμπη Μπακάλη στο μπουζούκι (πενιά, ε;).

… και στην συνέχεια της ταινίας, ο πιο απολαυστικός κινηματογραφικός καυγάς στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου! (ο κύριος που κάνει παρατήρηση στον κύριο για την κόντρα παρατήρηση του κυρίου στον κύριο που φέρθηκε άσχημα στο γκαρσόνι…) :090:

Ρε παιδιά, για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους γιατί πολλές απορίες έχω.

Δεν θα είμουν σε θέση να αναγνωρίσω τον Μπάμπη Μπακάλη ούτε από την πενιά, ούτε από την όψη. Το σόλο μπουζούκι, πάντως, κάθεται στην αριστερή μπροστά άκρη του πάλκου, όχι δεξιά. Η πενιά είναι όντως μεστή και δεξιοτεχνική, αλλά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που φέρνει η έλλειψη πλήρους συντονισμού λόγω χαμηλής ανάλυσης του βίντεο, δεν μπορώ να αναγνωρίσω χαρακτηριστικά περάσματα του αριστερού χεριού, συγκρίνοντας με το τι ακούω. Ο «κιθαριστής» τραγουδιστής δεν παίζει, απλά κρατάει την κιθάρα ενώ ο δίπλα του (δεξιά του) κιθαριστής κρατάει ακομπανιαμέντα. Ο «τραγουδιστής» των δεύτερων, και αυτός μάλλον δεν παίζει, αν κρίνω από τη γλώσσα του σώματός του. Ούτε και ο κιθαριστής πίσω δεξιά φαίνεται να παίζει. Άρα, συνδυάζοντας και την πληροφορία του ΚΚ περί Μπίνη, μάλλον πλαιημπάκ έχουμε, κάτι που δεν νομίζω να συνηθιζόταν στα γυρίσματα ταινιών της εποχής. Ξέρουμε στοιχεία για τους μουσικούς που επίσημα εμφανίζονται ως συντελεστές, στην αρχή της ταινίας;

Δεξιά στο πάλκο, όπως φαίνεται από κάτω, προφανώς.

Ο «μπουζουξής» και «τραγουδιστής» της δεύτερης σειράς ( που χορεύει και στην πρώτη μικρού μήκους ταινία του Κώστα Φέρρη «τα ματόκλαδά σου λάμπουν» , από τα σχόλια της οποίας αντλώ και την πληροφορία ) είναι ο ηλεκτρολόγος Σάββας Καλατζής, ο επονομαζόμενος λόγω …ομορφιάς και «Χάρος». Νομίζω τον έχω δει σε μικρούς ρόλους και σε άλλες ταινίες της εποχής, ίσως και στον «Δράκο» (αν δε με απατά η μνήμη μου).

Οι μισοί τουλάχιστον (στο πάλκο) για μένα που δεν ξεχνώ φάτσες - εν αντιθέσει με ονόματα - έχουν παίξει σαν κομπάρσοι σε πάρα πολλές ταινίες. Για λόγους που δεν έχω κατανοήσει, αρκετοί μουσικοί αρνούντο να παίξουν (έχω τουλάχιστον 2 ομολογίες) και πολλοί άλλοι κομπλάριζαν, με αποτέλεσμα να τους αντικαθιστούν οι σκηνοθέτες.

Οπότε έχουμε, δηλαδή, πραγματικά playback!

Κάτω δεξιά στην οθώνη με το μουστάκι στο τραπέζι ο Γκιώνάκης στά πρώτα του βήματα.

Ενα σωρό πλαίη μπακ έχουν παιχτεί στις παλιές ελληνικές ταινίες. Κι ο Ζαμπέτας κι ο Χιώτης (θυμηθείτε π.χ. το σόλο μπαγλαμά του Ηλιόπουλου) κι άλλοι πολλοί. Προς τι το παράξενο;