Ένας μάγκας στο Βοτανικό

Με τα οργανικά πάντα έτσι είναι. Εκτός από τους τοπικούς προσδιορισμούς (πολίτικο κλπ.), σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει προφανής σχέση τίτλου και μουσικής, και μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει ολωσδιόλου - τυχαίες λέξεις απλώς για να μπορεί κανείς να το αναφέρει κάπως.

Σε σχόλιο κάτω από το οργανικό που έχει ανεβάσει ο Μαϊστρέλης ο Κοπανιτσάνος λέει:

Konstantinos Kopanitsanosπριν από 5 μήνες

Δεν είναι αυτό το ζεϊμπέκικο χασισοποτών. Είναι ένα αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο. Έτσι το αναφέρει ο δίσκος.

Ίσως αυτή να είναι η πρώτη καταχώριση όπου συναντάμε το “Ζεϊμπέκικο Χασισοποτών” (ΑΤΛΑΝΤΙΣ 6/1/1919). Πάντως ο δίσκος αυτός δεν πρέπει να έχει επανεκδοθεί και έκανε λάθος αυτός που το ανέβασε με αυτόν τον τίτλο το άλλο οργανικό

2 «Μου αρέσει»

Μπερδεύει λίγο το πράγμα. Σύμφωνα με τον Κοπανιτσάνο, ο τίτλος δεν είναι ούτε «Ζεϊμπέκικο» (όπως λέει η Τόπικ) ούτε «Ζεϊμπέκικο των χασισοποτών» (όπως λέει το ΥΤ και το Σίλαμπς), αλλά «Αϊβαλιώτικο Ζεϊμπέκικο». Λέει όμως επίσης ότι υπάρχει και Ζεϊμπέκικο των Χασισοποτών, απλώς δεν είναι αυτό.

Το εύρημα του Άνθιμου επιβεβαιώνει ότι πράγματι υπάρχει κάποιο κομμάτι με τίτλο Ζεϊμπέκικο των Χασισοποτών, και μάλιστα από την εταιρεία της κ. Κούλας. Αλλά βέβαια ένας κατάλογος δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αν η μελωδία που φέρεται υπ’ αυτό τον τίτλο είναι αυτή που συζητάμε ή άλλη.

Ο αριθμός 2016 στο δημοσίευμα της Ατλαντίδος(#25) είναι ο ίδιος που δίνει και το Σίλαμπς (#20).

Το εξώφυλλο σύγχρονου σιντί που εμφανίζεται στο βίντεο του ΥΤ είναι άσχετο, δεν υπάρχει τέτοιο κομμάτι σ’ αυτό τον δίσκο (σε περίπτωση που σκεφτόμασταν μήπως αυτοί έκαναν το μπέρδεμα).

Να σημειώσουμε ότι, ενώ ο τίτλος «Αϊβαλιώτικο» κατά κανόνα δηλώνει ένα άλλο ζεϊμπέκικο, πολύ γνωστό και χιλιοπαιγμένο, οργανικό (συνήθως), ωστόσο υπάρχει και ηχογράφηση αυτού εδώ του σκοπού -δηλαδή του Μάγκα στον Βοτανικό- υπό τον τίτλο Αϊβαλιώτικο. Επομένως είναι όντως «ένα αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο».

Αν κανείς έχει το κουράγιο να αναζητήσει οργανικά με τον τίτλο «Ζεϊμπέκικο» έτσι σκέτο, ας το κάνει. Εγώ δεν τολμώ…

Εσύ @John88, από πού υποψιάστηκες ότι ο τίλος Χασισοποτών δεν είναι σωστός;

1 «Μου αρέσει»

Το οργανικό «της κυρίας Κούλας» είναι το Harmandalı Zeybegı, από το οποίο προέκυψε το Ένας μάγκας στο Βοτανικό. Το «αϊβαλιώτικο» ζεϊμπέκικο (Ayvalık Zeybegı) είναι σαμπά.

Μα και της κ. Κούλας σαμπάχ είναι, όπως και ο Μάγκας και όπως και το Αϊβαλιώτικο του λινκ που έδωσα παραπάνω. Το κατεξοχήν Αϊβαλιώτικο είναι απλή συνωνυμία, και επίσης σαμπάχ.

Όχι εξαιτίας συγκεκριμένου λόγου, απλά όπως είπα και πιο πάνω μου φάνηκε αρκετά παράξενο ως τίτλος. Υπέθεσα ότι ο τίτλος του ΥΤ ήταν κάτι σε φάση ‘‘Μηχανικός στη μηχανή’’ αντί για ‘‘Θερμαστής’’, το έχω πετύχει νομίζω.

Μα, για ετικέτα 78άρη δίσκου δεν μιλάμε;

Αν πάει σε μένα αυτό, ναι για ετικέτα, αλλά 1ον στο τοπικ ο τίτλος είναι ένα σκέτο ‘‘Ζεϊμπέκικο’’ που δεν λέει και πολλά, 2ον στο ΥΤ ο τίτλος μου φάνηκε προβληματικός όπως είπα εξ’ αρχλης σχετικά με το ‘‘των χασισοποτών’’ οπότε γι’ αυτό απάντησα στον Περικλή με το παράδειγμα του Θερμαστή (οσον αφορά ΥΤ και τον εκει τιτλο, θεώρησα πως έγινε κάτι παρόμοιο).

Ας ερωτηθούν οι Κοπανιτσάνος-Κουρούσης (μέλος δεν είναι;), μια που φαίνεται να κατέχουν τον δίσκο και μάλλον ετοιμάζονταν να τον περιλάβουν το 2015 στην έκδοση σχετικού βιβλίου για την Κούλα:

«Αναφορικά πάντως με το «Ζεϊμπέκικο των Χασισοποτών» που πρώτη ηχογράφησε, επρόκειτο για ένα τραγούδι με στίχους πάνω σε αδέσποτη παραδοσιακή μελωδία, χωρίς δηλαδή τη συνθήκη «αρχή, μέση και τέλος» των μεταγενέστερων κανονικών συνθέσεων: «Μπαρμπα-Γιάννη μου, δερβίση / πού πουλιέται το χασίσι» κ.λπ

1 «Μου αρέσει»

Ο τίτλος είναι “Ζεϊμπέκικο Χασικλήδικο” σύμφωνα με τον δίσκο.

ORPHEUM 2016  A

7 «Μου αρέσει»

Μάλιστα.
Πώς μπορούμε να το ακούσουμε;

Ακούω:
“Κέρνα τα παιδιά, λέω, κέρνα τα!”

Πάντως άλλος δίσκος είναι αυτός (όπου παίζει ο Βαγγέλης Βλάχος) και άλλος αυτός που ζητάμε. Αυτός που ζητάμε δεν πρέπει να είναι οργανικός, εφόσον λένε παραπάνω στο Lifo ότι είχε λόγια.

ΥΓ Αυτό είναι το πρόβλημα με τους σπάνιους δίσκους. Μπορεί να τους κρατάει εσαεί κάποιος στο συρτάρι του για την πάρτη του. Ενώ, όσον αφορά τα βιβλία, βρίσκει κανείς τα πάντα, από τον Γουτεμβέργιο και μετά…

1 «Μου αρέσει»

Ναι, αλλά η αναφώνηση αυτή είναι προς το τέλος. Εγώ ρώταγα για την πρώτη αναφώνηση (1.27): Στο μεταξύ όμως, την κατάλαβα: «Ωωωχ, γειά σου Βαγγελάκη λέω, γειά σου!

και ο χατζηχρηστος στην ‘‘τραγιασκα’’ εχει βαλει αυτη τη φραση μιση…

Ας επαναλάβω το ερώτημα: τον έχεις στην κατοχή σου τον δίσκο; Πού μπορούμε να τον ακούσουμε;

2 «Μου αρέσει»

Α, μάλλον κατάλαβα.
Την ετικέτα του δίσκου που ανάρτησες στο σχόλιο 32 πρέπει να την πήρες από το Discogs. Που σημαίνει ότι δεν έχεις ακούσει τον δίσκο της ετικέτας, για αυτό παραπέμπεις στο οργανικό κομμάτι που έχει ανέβει στο sealabs, θεωρώντας ότι αυτό είναι το λεγόμενο και “Ζεϊμπέκικο των χασισοποτών”
Ωστόσο, όπως είδαμε να σχολιάζει ο Κοπανιτσάνος, ΔΕΝ είναι αυτό το κομμάτι που αναζητάμε, του οποίου όμως η ετικέτα ΕΙΝΑΙ όντως αυτή…

Μύλος η υπόθεση, αλλά ευτυχώς μια κάποια ταυτοτική άκρη βγήκε με την αφορμή του νέου βιβλίου του Μπαρούνη. Εκεί λοιπόν που καταναλώνει 81 ολόκληρες σελίδες (κακώς για μένα) για να καταγράψει τα στιχάκια των 183 αδέσποτων τραγουδιών, καταγράφει και τους στίχους από το περιβόητο και ανήκουστο “Ζεϊμπέκικο χασικλήδικο”! Έτσι επιβεβαιώνεται ότι το τραγούδι ΔΕΝ είναι οργανικό και δεν είναι αυτό που έχει το sealabs με τον “δεύτερο” τίτλο “Ζεϊμπέκικο των χασισοποτών”.

Η μελωδία μάλιστα, μας λέει ο Μπαρούνης, είναι ίδια με τη μελωδία στο τραγούδι “Αδυνάτισα ο καημένος” του Μπέζου.

Κάποιοι από τους στίχους τώρα:

Δυο ψαράκια μελανούρια/γεια σ’ αγάπη μου καινούρια
Μια σαλάτα και χταπόδια/να κι ο κόκκινος στην πόρτα
Παίζω πόκα κι όλο χάνω/δεν ηξεύρω τι να κάνω
κλπ κλπ

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα από τα επιφωνήσεις της κυρίας Κούλας μπορούμε να ταυτοποιήσουμε και από αυτή την άποψη ότι ο δίσκος, η ετικέτα του οποίου ανέβηκε στο σχόλιο 32, είναι αυτός, τους στίχους του οποίου καταγράφει ο Μπαρούνης.
Λέει η κυρία Κούλα (και καταγράφει ο Μπαρούνης): “Γεια σου Θανάση Μακεδόνε”/ “Γεια σου Αντρέα Πατρινέ”/ “Γεια σου Φώτη Κεφάλα” Πράγματι στην ετικέτα που ανέβηκε στο σχόλιο 32 διαβάζουμε τα ονόματα αυτά…

2 «Μου αρέσει»

5 posts were split to a new topic: Άγνωστα τραγούδια σε συλλογές

2 «Μου αρέσει»