Άποψη σε τεχνικο θέμα κατασκευής

"Το μάνικο είναι κατασκευασμένο με υπολογισμένη προένταση (αντίθετη κλήση) και αντί ξεσκευρωτήρα χρησιμοποιείται ειδικά σχεδιασμένη μεταλλική λάμα, πρεσαρισμένη στο μάνικο. Έτσι το μάνικο έρχεται σε ευθυγραμμία όταν κουρδιστεί το όργανο, χωρίς να παρουσιάζει το πρόβλημα του τασταρίσματος όταν ξεκουρδιστεί. "

το κειμενο το βρηκα σε site κατασκευαστη ψαχνοντας για αγορά τριχορδου. Παρακαλώ για την γνώμη κάποιων μιας και δεν το γνωριζω το θέμα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων ξέροντας ότι οι απόψεις διαφέρουν απόκατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Ετσι και αλλιως οταν φτιαχτει το οργανο πρεπει το μανικι να ειναι λιγο πιο πισω, για να “ερθει” στα ισα του με το περασμα των χορδων και την ταση που ασκουν. Η μεθοδος που αναφερεις νομιζω ειναι της βεργας, που ομως καπως αλλιως το ξερω. Που το διαβασες;

ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΕΙΝΑΙ ΣΤΙς ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ Μ-1.

Η αληθεια ειναι πως δεν πολυκαταλαβαινω την περιγραφη που δινει. Αυτο που ξερω ειναι πως η βεργα π.χ. χρησιμοποιειται (με διαφορετικες τεχνικες οκ) και κινειται (με κλειδι allen κυριως) μαζι με το μανικι για να ερθει πιο μπροστα ή πιο πισω. Δεν καταλαβαινω αν εννοει το ιδιο ο συγκεκριμενος. Αν καποιος καταλαβε κατι παραπανω ας δωσει φωτα!

Εχω πιασει οργανα του Καββαδια,τα ειχε ο Νακας,δεν ξερω αν τα εχει ακομα.

Τα μπουζουκια και οι τζουραδες του πρεπει να ειχαν βεργα μεσα στο μανικι,το μανικι ηταν κομματακι βαρυ.
Δε μπορω να πω οτι μου εκαναν μεγαλη εντυπωση παντως…μαλλον δεν ειχαν τον ηχο που μου αρεσει.

Παντως δε θυμαμαι η βεργα να ειχε υποδοχη αλεν…πρεπει να ηταν πρεσαριστη μεσα στο μανικι,σαν κοντρα.

Οσα οργανα ειδα δε μπορω να πω οτι ειχαν κατι το ιδιαιτερο…απλη κατηγορια.

Αντι για κοντρες απο ξυλα δλδ, ειχαν βεργα; Δουλευει αυτο;

Εγω ετσι θαρρω οτι ειχε τη βεργα,ως κοντρα εσωτερικη.Αφου υποδοχη για αλεν δεν ειδα και το μανικι ηταν λιγο βαρυ.

Αν δουλευει δεν ξερω,δεν εχω οργανο του…αλλα για οσα επαιξα (και πανω απο μια φορα) σχολιασα παραπανω.

Χωρις να εχω σχεση με την οργανοποιια, μου φαινεται λιγο περιεργο να δουλευει καλα αυτο. Θελω να πω, με απλη φυσικη, ενα μεταλλο ειναι πιο καλος αγωγος της θερμοτητας απο οτι το ξυλο, οποτε σε αυξομοιωσεις της θερμοκρασιας που το ξυλο ισως να μην επηρεαζοταν, το μεταλλο θα υποστει καποια συστολη-διαστολη, που σημαινει αμεσως αμεσως οτι θα χρειαστει ρυθμιση ωστε η κλιση στο μανικο να παραμεινει ιδια. Αν ειναι τοποθετημενο ως κοντρα, και οχι ως βεργα (οποτε δεν υπαρχει αλλεν), τοτε δεν μπορουμε να το ρυθμισουμε, οποτε μαλλον θα ειναι πιο ευαισθητο το οργανο σε τετοιου ειδους μεταβολες.